Μια θαλάσσια πανδημία, η οποία έχει εξαλείψει πληθυσμούς αχινών στην Ερυθρά Θάλασσα, επεκτείνεται και πλήττει το είδος σε τμήματα του Ινδικού Ωκεανού ενώ υπάρχει κίνδυνος να γίνει παγκόσμια, λένε επιστήμονες ... Περισσότερα

Θαλάσσια πανδημία σκοτώνει μαζικά τους αχινούς της Ερυθράς Θάλασσας

Epiloges Press

Epiloges Press

Μια θαλάσσια πανδημία, η οποία έχει εξαλείψει πληθυσμούς αχινών στην Ερυθρά Θάλασσα, επεκτείνεται και πλήττει το είδος σε τμήματα του Ινδικού Ωκεανού ενώ υπάρχει κίνδυνος να γίνει παγκόσμια, λένε επιστήμονες στο Ισραήλ.

Advertisement
 

Το ιδιαίτερο είδος αχινού που έχει προσβληθεί είναι ένας γνωστός προστάτης των κοραλλιογενών υφάλων και οι θάνατοι θέτουν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο το ήδη εύθραυστο οικοσύστημα των υφάλων αυτών.

Η πανδημία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο στον Κόλπο της Άκαμπα και ερευνητές λένε πως έχουν έκτοτε εντοπίσει το παθογόνο, στο οποίο οφείλεται, μέσω μοριακής ανάλυσης. Την συνδέουν με μαζικούς θανάτους σε όλη την Ερυθρά Θάλασσα, την Αραβική Χερσόνησο και μέχρι το νησί της Ρεϊνιόν στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης.

Το παθογόνο σκοτώνει γρήγορα και βίαια -αποικίες χάνονται μέσα σε μόλις δύο ημέρες- καθιστώντας δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι αχινοί πεθαίνουν, λέει ο Όμρι Μπρονστάιν, ζωολόγος του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Στάιχαρντ. Φαίνεται πως κατευθύνεται ανατολικά προς τα τροπικά ύδατα του Τριγώνου των Κοραλλιών, που εκτείνεται στα ανοικτά της νοτιοανατολικής Ασίας, και τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας.

Advertisement
ΔΕΗ

«Φοβάμαι ότι στην τρέχουσα κατάσταση αυτή είναι η πορεία, έτσι πηγαίνουν εκεί», λέει.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται από την επιθεώρηση Current Biology.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ταινίες Πρώτης Προβολής: Η θυσία του Ντάνιελ Ντέι Λιούις, το κορεάτικο «Τσεκούρι» και η Νυρεμβέργη

13/11/25 12:50 μμ

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Η θυσία του Ντάνιελ Ντέι Λιούις, το κορεάτικο «Τσεκούρι» και η Νυρεμβέργη

Σέρρες: Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο Κλειδί

13/11/25 12:51 μμ

Σέρρες: Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο Κλειδί – 3 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, 30 συλλήψεις

Πλήρης υποδέχεται την Άνβιλ ο ΠΑΟΚ

13/11/25 12:45 μμ

Πλήρης υποδέχεται την Άνβιλ ο ΠΑΟΚ

Οι Μέριλ Στριπ και Αν Χάθαγουεϊ επιστρέφουν στο «The Devil Wears Prada 2»

13/11/25 12:39 μμ

Οι Μέριλ Στριπ και Αν Χάθαγουεϊ επιστρέφουν στο «The Devil Wears Prada 2»

Στα μοβ το Δημαρχείο για την Ημέρα Προωρότητας - Ημερίδα του (ΜΕΝΝ) Παπαγεωργίου

13/11/25 12:34 μμ

Στα μοβ το Δημαρχείο για την Ημέρα Προωρότητας – Ημερίδα του (ΜΕΝΝ) Παπαγεωργίου

13/11/25 12:29 μμ

Θρήνος για τον χαμό του 40χρονου κρεοπώλη στο Κιλκίς: «Ξεκοκάλιζε κρέατα, τράβηξε το μαχαίρι δυνατά και έκοψε τη μηριαία αρτηρία»

Τραγική φιγούρα ο 25χρονος που έπεσε αγκαλιά με τον μικρό Ανδρέα στην Αχαΐα - «Δεν μπορώ να το αντέξω, θα με ακολουθεί για μια ζωή»

13/11/25 12:27 μμ

Τραγική φιγούρα ο 25χρονος που έπεσε αγκαλιά με τον μικρό Ανδρέα στην Αχαΐα – «Δεν μπορώ να το αντέξω, θα με ακολουθεί για μια ζωή»

Σέρρες: "Ο θάνατος περνάει έξω από το μαντρί του" - Σε απόγνωση χωρίς βοήθεια ο κτηνοτρόφος παλεύει μόνος του - video

13/11/25 12:01 μμ

Σέρρες: “Ο θάνατος περνάει έξω από το μαντρί του” – Σε απόγνωση χωρίς βοήθεια ο κτηνοτρόφος παλεύει μόνος του – video

Η Πειραιώς, στο πλαίσιο της διαχρονικής στήριξης που παρέχει στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, συνεχίζει τη δημιουργική συνεργασία της με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με τη χορηγία του αφιερώματος στον σπουδαίο δημιουργό Νίκο Σ. Πετρόπουλο, που εγκαινιάζεται με την παρουσίαση της δημοφιλούς όπερας «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι. Η «Τόσκα» παρουσιάζεται από τις 27 Νοεμβρίου 2025 έως τις 9 Ιανουαρίου 2026 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σηματοδοτώντας την έναρξη του αφιερώματος που πραγματοποιείται με τη χορηγία της Πειραιώς. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ο Μέγας Δωρητής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, κατά τη σεζόν 2025/26, αναβιώνουν στην ΕΛΣ δύο από τις εμβληματικές παραγωγές του Νίκου Σ. Πετρόπουλου: η «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι και η «Τραβιάτα» του Τζουζέππε Βέρντι. Ο Νίκος Σ. Πετρόπουλος έχει υπογράψει ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος και σκηνοθέτης περισσότερες από είκοσι παραγωγές όπερας, οπερέτας και χοροδραμάτων, οι οποίες επαναλαμβάνονται με τεράστια επιτυχία τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Πειραιώς για τον Πολιτισμό, με στόχο την προαγωγή και ενίσχυση έργων μοναδικής πολιτιστικής αξίας και δημιουργών υψηλού επιπέδου που διαμορφώνουν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.

13/11/25 11:35 πμ

Η Πειραιώς χορηγός του αφιερώματος στον Νίκο Σ. Πετρόπουλο και της όπερας «Τόσκα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

13/11/25 11:24 πμ

Λάρισα: 49χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα σε φούρνο

 Οι διαταραχές κεφαλαλγίας επηρεάζουν τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

13/11/25 11:16 πμ

 Οι διαταραχές κεφαλαλγίας επηρεάζουν τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

Ηρεμία επικρατεί στο Κλειδί Σιντικής - Στον εισαγγελέα οι 30 συλληφθέντες για τα επεισόδια

13/11/25 11:11 πμ

Ηρεμία επικρατεί στο Κλειδί Σιντικής – Στον εισαγγελέα οι 30 συλληφθέντες για τα επεισόδια