Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών θανάτου τα τελευταία 2 περίπου έτη με αιτία θανάτου την COVID-19. Ένα ερώτημα που τίθεται όλο και περισσότερο τελευταία είναι πόσοι άνθρωποι από αυτούς ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών θανάτου τα τελευταία 2 περίπου έτη με αιτία θανάτου την COVID-19.

Ένα ερώτημα που τίθεται όλο και περισσότερο τελευταία είναι πόσοι άνθρωποι από αυτούς απεβίωσαν πράγματι από COVID-19 και όχι από άλλο πρόβλημα υγείας που είχαν παράλληλα με COVID-19. Μάλιστα, το ερώτημα αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση του αντίκτυπου της πανδημίας στην κοινωνία, αλλά και για τα μελλοντικά αντανακλαστικά της πολιτείας σε αυτή.

Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι ειδικά στο απόγειο του πρώτου και δευτέρου κύματος, υπήρχαν πολύ καλές ενδείξεις ότι ακόμη και οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι, που συνήθως παρουσιάζουν αρκετές νοσηρότητες, πέθαιναν από́ COVID-19 και όχι απλώς με COVID-19. Σε σύγκριση με το σημείο που βρισκόμαστε τώρα, τα ποσοστά μόλυνσης από κορονοϊό δεν ήταν τόσο υψηλά, αλλά ήταν πολύ αυξημένοι οι θάνατοι μεταξύ ατόμων με COVID-19.

Με το κύμα Omicron όμως το ερώτημα γίνεται πολύ δυσκολότερο να απαντηθεί, σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ. Τα ποσοστά μόλυνσης είναι τόσο υψηλά, που η πιθανότητα να εισαχθεί κάποιος στο νοσοκομείο ή και να πεθάνει ενώ έχει μολυνθεί από κορονοϊό είναι πολύ μεγάλη.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα εμβολιασμού και αναμνηστικών δόσεων παρέχει στους ανθρώπους πολύ υψηλά (95% +) επίπεδα προστασίας από θάνατο λόγω COVID-19. «Επομένως, είναι πιθανό αυτή τη στιγμή τα στατιστικά στοιχεία με αιτία θανάτου την COVID-19 να υπερεκτιμούν το πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν πραγματικά λόγω μόλυνσης με την παραλλαγή Omicron».

Αναμένονται λεπτομερείς αναλύσεις της θνησιμότητας καθώς και των δεδομένων των πιστοποιητικών θανάτων σε αυτή τη χρονική περίοδο, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα στο ερώτημα αναφέρουν οι καθηγητές. «Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πλέον όλοι όσοι συντάσσουμε σχετικά πιστοποιητικά να αναρωτιόμαστε διπλά αν ο συνάνθρωπός μας απεβίωσε εξαιτίας της COVID-19 ή εξαιτίας άλλης νόσου έχοντας ταυτόχρονα COVID-19», καταλήγουν.

Advertisement
MEGA

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα φτιάξετε σιμιγδαλένιο χαλβά

22/02/26 2:48 μμ

Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα φτιάξετε σιμιγδαλένιο χαλβά

Πώς νηστεύουμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή - Οι εξαιρέσεις

22/02/26 12:41 μμ

Πώς νηστεύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή – Οι εξαιρέσεις

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

22/02/26 1:48 μμ

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης – Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/2

22/02/26 1:47 μμ

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

22/02/26 12:49 μμ

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα, διαπιστώνει έρευνα

22/02/26 12:47 μμ

Έρευνα: Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

22/02/26 12:31 μμ

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

22/02/26 11:38 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

22/02/26 11:30 πμ

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

22/02/26 11:21 πμ

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

22/02/26 9:59 πμ

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων – Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

22/02/26 9:40 πμ

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό