Τρία άτομα με μειωμένη όραση που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, η οποία διήρκησε για περισσότερο από ένα χρόνο, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο στην αποκατάσταση της τύφλωσης. Πρόκειται ... Περισσότερα

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα αποκατέστησε την όραση σε τρεις ασθενείς

Epilogestv

Epilogestv

Τρία άτομα με μειωμένη όραση που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, η οποία διήρκησε για περισσότερο από ένα χρόνο, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο στην αποκατάσταση της τύφλωσης. Πρόκειται για τους πρώτους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση επαναπρογραμματισμένων βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία του κερατοειδούς.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «The Lancet», είναι εκπληκτικά, σύμφωνα με τον Καπίλ Μπάρτι, ερευνητή βλαστοκυττάρων στο Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, στο Μέριλαντ.

«Αυτή είναι μια συναρπαστική εξέλιξη» δήλωσε.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε περισσότερους ασθενείς», δήλωσε η ερευνήτρια βλαστοκυττάρων Τζιν Λόρινγκ από το Scripps Research, μια μη κερδοσκοπική αμερικανική ιατρική ερευνητική εγκατάσταση στην Καλιφόρνια.

Ο έγχρωμος δακτύλιος γύρω από την ίριδα φιλοξενεί μια δεξαμενή βλαστοκυττάρων που διατηρούν υγιή το εξωτερικό στρώμα του κερατοειδούς. Όταν αυτή η ζωτική πηγή αναζωογόνησης εξαντληθεί -μια διαταραχή γνωστή ως LSCD (Limbal Stem Cell Deficiency) – σχηματίζεται ουλώδης ιστός στον κερατοειδή, που τελικά οδηγεί σε τύφλωση. Η LSCD μπορεί να προκληθεί από οφθαλμική βλάβη καθώς και από αυτοάνοσες και κληρονομικές ασθένειες.

Οι θεραπείες για την LSCD είναι περιορισμένες. Συνήθως απαιτούν μεταμόσχευση κυττάρων κερατοειδούς από βλαστοκύτταρα που εξάγονται από το υγιές μάτι ενός ατόμου. Δυστυχώς όμως, πρόκειται για μια επεμβατική διαδικασία με αμφίβολα αποτελέσματα.

Ο Κότζι Νισίντα, οφθαλμίατρος στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία, και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική πηγή κυττάρων: τα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS). Συνέλεξαν κύτταρα αίματος από έναν υγιή δότη, τα επαναπρογραμμάτισαν σε μια εμβρυϊκή κατάσταση και στη συνέχεια τα μεταμόρφωσαν σε ένα λεπτό, διαφανές φύλλο επιθηλιακών κυττάρων του κερατοειδούς.

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Η ομάδα στρατολόγησε δύο γυναίκες και δύο άνδρες ηλικίας μεταξύ 39 και 72 ετών με LSCD και στα δύο μάτια, μεταξύ Ιουνίου 2019 και Νοεμβρίου 2020. Κατά τη χειρουργική επέμβαση, η ομάδα αφαίρεσε το στρώμα του ουλώδους ιστού που κάλυπτε τον κατεστραμμένο κερατοειδή μόνο στο ένα μάτι, στη συνέχεια έραψε επιθηλιακά φύλλα προερχόμενα από δότη και τοποθέτησε από πάνω έναν μαλακό προστατευτικό φακό επαφής. Δύο χρόνια μετά τη λήψη των μοσχευμάτων, κανένας ασθενής δεν είχε εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες.

«Είναι σημαντικό και ανακουφιστικό να βλέπεις ότι τα μοσχεύματα δεν απορρίφθηκαν», είπε ο Μπάρτι. «Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μεταμοσχεύσεις για να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια της θεραπείας» πρόσθεσε.

Ο ερευνητής δήλωσε πως δεν είναι σαφές τι ακριβώς βελτίωσε την όραση των ασθενών. Είναι πιθανό ότι τα ίδια τα μεταμοσχευμένα κύτταρα αυξήθηκαν στους κερατοειδείς των ασθενών. Ωστόσο, η βελτίωση της όρασης θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στην αφαίρεση του ουλώδους ιστού πριν από τη μεταμόσχευση ή στο γεγονός ότι η μεταμόσχευση ενεργοποιεί τα κύτταρα του λήπτη ώστε να μεταναστεύσουν από άλλες περιοχές των ματιών και να αναζωογονήσουν τον κερατοειδή.

Advertisement
Family Kitchen

Ο Νισίντα και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές τον Μάρτιο προκειμένου να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες κλινικές δοκιμές που βασίζονται σε κύτταρα iPS για τη θεραπεία οφθαλμικών παθήσεων.

«Αυτές οι επιτυχίες υποδηλώνουν ότι οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση» κατέληξε ο ερευνητής.

πηγή ertnews.gr

φωτο: Pixabay


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ-Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ναυαγεί καθημερινά η προπαγάνδα της ΝΔ περί «διαχρονικού» σκανδάλου

13/01/26 1:14 μμ

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ-Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ναυαγεί καθημερινά η προπαγάνδα της ΝΔ περί «διαχρονικού» σκανδάλου

Ανάρτηση Π. Μαρινάκη για τη συμφωνία Mercosur και τη στάση των κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο

13/01/26 1:10 μμ

Ανάρτηση Π. Μαρινάκη για τη συμφωνία Mercosur και τη στάση των κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο

Δίκη Novartis: Τελεσίδικα ένοχοι για ψευδείς ισχυρισμούς οι «Μάξ. Σαράφης» και «Αικ. Κελέση»

13/01/26 1:07 μμ

Δίκη Novartis: Τελεσίδικα ένοχοι για ψευδείς ισχυρισμούς οι «Μάξ. Σαράφης» και «Αικ. Κελέση»

Eurovision: Στον πρώτο ημιτελικό κληρώθηκε η Ελλάδα, στον δεύτερο η Κύπρος

13/01/26 1:03 μμ

Eurovision: Στον πρώτο ημιτελικό κληρώθηκε η Ελλάδα, στον δεύτερο η Κύπρος

Η Mattel κυκλοφορεί μια Barbie στο φάσμα του αυτισμού

13/01/26 1:00 μμ

Η Mattel κυκλοφορεί μια Barbie στο φάσμα του αυτισμού

Γιατί ο κόσμος κάνει λιγότερα παιδιά – Η σιωπηλή κρίση της υπογεννητικότητας

13/01/26 12:18 μμ

Γιατί ο κόσμος κάνει λιγότερα παιδιά – Η σιωπηλή κρίση της υπογεννητικότητας

Απάντηση Οικουμενικού Πατριαρχείου σε Ρωσία: Ευφάνταστα σενάρια και ψευδείς ειδήσεις όσα αναφέρουν ρωσικές υπηρεσίες

13/01/26 11:59 πμ

Απάντηση Οικουμενικού Πατριαρχείου σε Ρωσία: Ευφάνταστα σενάρια και ψευδείς ειδήσεις όσα αναφέρουν ρωσικές υπηρεσίες

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Ειρήνη Κατσινοπούλου: «Πηγή του κακού» η ενίσχυση της κατοχής γης και όχι της παραγωγής

13/01/26 11:54 πμ

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ – Ειρήνη Κατσινοπούλου: «Πηγή του κακού» η ενίσχυση της κατοχής γης και όχι της παραγωγής

Άννα Βίσση: «Μου άρεσε που ο Καπουτζίδης έγραψε στο reunion του “Παρά Πέντε” ότι η Βίσση είναι για πάντα»

13/01/26 11:05 πμ

Άννα Βίσση: «Μου άρεσε που ο Καπουτζίδης έγραψε στο reunion του “Παρά Πέντε” ότι η Βίσση είναι για πάντα»

Στέλιος Ρόκκος: Θεωρώ ότι το πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπου είναι ο βλάκας

13/01/26 10:59 πμ

Στέλιος Ρόκκος: Θεωρώ ότι το πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπου είναι ο βλάκας

Πολύωροι αποκλεισμοί σήμερα στα τελωνεία Προμαχώνα, Ευζώνων και Νίκης

13/01/26 10:51 πμ

Πολύωροι αποκλεισμοί σήμερα στα τελωνεία Προμαχώνα, Ευζώνων και Νίκης

Πανελλαδική 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο στα ταξί

13/01/26 10:46 πμ

Πανελλαδική 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο στα ταξί