Εμφανής αύξηση προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε καθεστώς αστεγίας παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης, όπως επεσήμανε σε ημερίδα της ΑΡΣΙΣ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης ... Περισσότερα

Θεσσαλονίκη: Άστεγοι μετανάστες στο κέντρο της πόλης - Γκέτο για τη χρήση ηρωίνης στον Δενδροπόταμο

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Εμφανής αύξηση προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε καθεστώς αστεγίας παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης, όπως επεσήμανε σε ημερίδα της ΑΡΣΙΣ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος.

«Έχει έρθει μια καραβιά από τη Σάμο από μετανάστες που πληροφορίες λένε ότι είναι από το Αφγανιστάν. Είναι περίπου ένας μήνας τώρα που τους συναντάμε σε σπίτια επισφαλή και πάρκα και τους προσεγγίζουμε από τον δήμο και τις ΜΚΟ. Νομίζω όμως ότι πρέπει να ληφθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα από την πολιτεία, πιο δραστικά και να ανοίξουν ξανά τα Κέντρα υποδοχής γιατί ζούμε πάλι σκηνές που είχαμε ζήσει πριν από 4-5 χρόνια όταν μετανάστες είχαν στρατοπεδεύσει ακόμη και μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου» τόνισε ο κ. Χατζηθεόκλητος μιλώντας στην ημερίδα με θέμα την κοινωνική εργασία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε η ΑΡΣΙΣ -Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Δεχόμαστε πολλά τηλέφωνα για να “μαζέψουμε” άστεγους όμως δεν είναι κάτι για να το “μαζέψουμε”, είναι πολύπλοκο ζήτημα. Πρέπει να τους προσεγγίσουμε και αν επιθυμούν θα πάνε στις δομές γιατί η επέμβασή μας γίνεται σε ειδικές περιπτώσεις, όπως το ψύχος, όπου κινδυνεύει η ζωή τους» ανέφερε από την πλευρά της η Βίκυ Θεοδωρακόπουλου, κοινωνική λειτουργός – επιστημονικά υπεύθυνη του Υπνωτηρίου αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης. Πάντως, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εντοπίστηκαν στο κέντρο της πόλης 130 άστεγοι και 70 επαίτες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κοινωνικός λειτουργός της ΑΡΣΙΣ Νίκος Κωτούλας.

Χρήση ουσιών και αστεγία

Περίπου 60 άτομα τα οποία είναι χρήστες ουσιών συναντούν καθημερινά στο δρόμο τα μέλη της ομάδας streetwork του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ σύμφωνα με την ψυχολόγο ‘Αννα Γιαπαντζή. Παράλληλα, 25 με 30 άτομα προσέρχονται καθημερινά στο Στέκι Ανακούφισης του ΚΕΘΕΑ όπου λαμβάνουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική.

«Ο μέσος όρος ηλικίας των χρηστών στο δρόμο είναι τα 44 έτη, είναι κυρίως χρόνιοι χρήστες και κάποια στιγμή στη ζωή τους ήταν ενταγμένοι σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Ωστόσο, αυτό που διαπιστώνουμε τελευταία είναι ότι υπάρχει αύξηση στην ενδοφλέβια χρήση και στον HIV» εξήγησε η κ. Γιαπαντζή.

Advertisement
ΔΕΗ

Το γκέτο Δενδροποτάμου

Στην περιοχή του Δενδροποτάμου συγκεντρώνονται οι πιο εξαθλιωμένοι ενδοφλέβιοι χρήστες σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό, εργαζόμενη στο streetwork του ΟΚΑΝΑ, Μαρία Νικολούζου. «Καθημερινά συναντάμε περίπου 80 άτομα, στην πλειονότητα άντρες και κάποιες σεξεργάτριες, από 30 έως 55 ετών. Είναι παραιτημένοι άνθρωποι, χρόνια στην ενδοφλέβια χρήση. Τους παρέχουμε kit ασφαλούς χρήσης και προσπαθούμε να παρέμβουμε με συμβουλευτική στη μείωση της βλάβης» τόνισε η κ. Νικολούζου προσθέτοντας ότι στο Δενδροπόταμο, αφού κάνουν χρήση, πολλοί απ΄αυτούς επιλέγουν στη συνέχεια διάφορα σημεία ως στέκι για να περάσουν εκεί τη μέρα τους.

Το προφίλ των παιδιών στο δρόμο

Κύριος στόχος της ομάδας streetwork του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ για την εργασία στο δρόμο, είναι να κάνει τα παιδιά που επαιτούν από αόρατα, ορατά. «Είναι αγόρια και κορίτσια, από 0 έως 18 χρονών που λόγω καταγωγής από Βουλγαρία και Αλβανία, προτιμούν να εργάζονται κοντά στα σύνορα. Κερδίζουν 20-50 ευρώ ημερησίως (150-250 ευρώ την περίοδο των εορτών), εργάζονται μόνα τους ή συνοδεύονται από ενήλικα. Σήμερα, βλέπουμε και παιδιά ρομά από την Ελλάδα που μετακινούνται εντός της χώρας, ρομά από την Αλβανία τα οποία εργάζονται στην περισυλλογή από κάδους απορριμμάτων και ρομά από τη Βουλγαρία που επαιτούν. Τα παιδιά από τη Βουλγαρία και Ρουμανία μετακινούνται νόμιμα και σε ζουν σε μεγάλες ομάδες» ανέφερε η streetworker της ΑΡΣΙΣ Μόνικα Πρίφτη.

Διαπίστωση της ίδιας με βάση την εμπειρία είναι ότι οι γονείς εξωθούνται στην επιλογή αυτή λόγω οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων και κυρίως, λόγω της ακραίας φτώχειας.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το φαινόμενο Ντουπλάντις: Τα μυστικά, η επιστήμη και τα 6.50μ που μπορεί να ...πετάξει μέχρι το τέλος της δεκαετίας

16/09/25 3:38 μμ

Το φαινόμενο Ντουπλάντις: Τα μυστικά, η επιστήμη και τα 6.50μ που μπορεί να …πετάξει μέχρι το τέλος της δεκαετίας

16/09/25 3:31 μμ

Πέθανε ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Το Ινστιτούτο Θερβάντες θα τιμήσει τον Λόρκα στο Φεστιβάλ Ποίησης της Μεσογείου

16/09/25 3:25 μμ

Το Ινστιτούτο Θερβάντες θα τιμήσει τον Λόρκα στο Φεστιβάλ Ποίησης της Μεσογείου

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το κύριο μέρος της χερσαίας επιχείρησης

16/09/25 3:23 μμ

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το κύριο μέρος της χερσαίας επιχείρησης

Στη Νέα Δημοκρατία προσχώρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος

16/09/25 3:20 μμ

Στη Νέα Δημοκρατία προσχώρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Στην Πάτρα σήμερα η Ζ. Κωνσταντοπούλου

16/09/25 3:19 μμ

Στην Πάτρα σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σεξουαλική βία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκφράζει ανησυχία για την ατιμωρησία στη Γαλλία

16/09/25 3:17 μμ

Σεξουαλική βία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκφράζει ανησυχία για την ατιμωρησία στη Γαλλία

Πάνω από 6.000 πολίτες στις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη

16/09/25 3:14 μμ

Πάνω από 6.000 πολίτες στις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Επιστήμη-Υγεία: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει την ουλίτιδα

16/09/25 3:12 μμ

Επιστήμη-Υγεία: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει την ουλίτιδα

Συναυλία των Massive Attack σε ένδειξη στήριξης των αυτόχθονων πληθυσμών του Αμαζονίου

16/09/25 3:09 μμ

Συναυλία των Massive Attack σε ένδειξη στήριξης των αυτόχθονων πληθυσμών του Αμαζονίου

Ταυτοποιήθηκε η μία από τις δύο σορούς που εντοπίστηκαν στον Θερμαϊκό

16/09/25 12:01 μμ

Ταυτοποιήθηκε η μία από τις δύο σορούς που εντοπίστηκαν στον Θερμαϊκό

Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας: Συστάσεις για τον προληπτικό έλεγχο

16/09/25 11:56 πμ

Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας: Συστάσεις για τον προληπτικό έλεγχο