24.7 C
Serres

Θεσσαλονίκη: Αθώοι δύο πρώην διευθυντές κλινικών του Ιπποκράτειου για παράνομες προμήθειες υγειονομικών υλικών

Date:

Αθώοι κρίθηκαν δύο πρώην διευθυντές κλινικών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι για υπόθεση παράνομων προμηθειών υλικών, κατά την περίοδο 2008-’09.

Επρόκειτο, αντιστοίχως, για τους τότε επικεφαλής της Ορθοπεδικής και Νευροχειρουργικής Κλινικής του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος, που κατηγορούνταν για άμεση συνδρομή σε απιστία στην υπηρεσία (κατ’ εξακολούθηση), με τη ζημιά -σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα- να υπερβαίνει τα 2 εκατ. Ευρώ.

Η υπόθεση αφορούσε παραγγελίες υγειονομικών υλικών, όπως μοσχεύματα και άλλα υλικά ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών επεμβάσεων, που, κατά το κατηγορητήριο, έγιναν από εξωσυμβατικές προμηθεύτριες εταιρείες, σε τιμές υψηλότερες των συμβατικών εταιρειών. Εξάλλου, στο ίδιο κατηγορητήριο, περιγράφονταν «αυθαίρετες» πρακτικές σχετικά με περιστατικά ασθενών, που ενώ ήταν τακτικά χαρακτηρίζονταν ως «επείγοντα».

Αξιολογώντας το σύνολο των αποδεικτικών μέσων και τις καταθέσεις μαρτύρων, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή τους, η οποία έγινε δεκτή από τους δικαστές. Στην πολύωρη αγόρευσή της, η εισαγγελική λειτουργός διαπίστωσε ότι κατά το επίδικο διάστημα υπήρχε «μία αταξία» σε σχέση με τις προμήθειες αναλώσιμων υλικών, καθώς τα δικαιολογητικά των δαπανών προσκομίζονταν κατόπιν των χειρουργικών επεμβάσεων.Πλην όμως, κατά την άποψη της εισαγγελικής Αρχής, δεν προέκυψε ότι τα υλικά αυτά δεν τοποθετήθηκαν στους ασθενείς, ούτε αποδείχθηκε ότι έγιναν δαπάνες για να ζημιωθεί το νοσοκομείο και να επωφεληθούν οικονομικά συγκεκριμένες εταιρίες. Από τη δε άρση των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκόμενων προσώπων δεν προέκυψε κάτι μεμπτό σε βάρος τους.

Στις απολογίες τους, οι δύο πρώην διευθυντές των συγκεκριμένων κλινικών ανέφεραν ότι ενεργούσαν για το καλό των ασθενών τους και προκειμένου να μην αναβληθούν χειρουργεία, ενώ επισήμαναν την έλλειψη «υποστηρικτικού διοικητικού μηχανισμού». «Υπέγραφα στηριζόμενος στην εμπιστοσύνη των θεραπόντων γιατρών», απολογήθηκε χαρακτηριστικά ο ένας γιατρός, ενώ ο άλλος ανέφερε: «Υπήρχαν άρρωστοι που χειρουργήθηκαν από μένα και μπήκαν υλικά που έψαξα να μάθω, αν χρεώθηκαν. Έμαθα ότι δεν υπάρχουν τιμολόγια. Υπήρχαν περιστατικά με παιδιά που ψάχναμε υλικά».

Για την ίδια υπόθεση είχε παραπεμφθεί να δικαστεί και ο τότε διοικητής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, αλλά η ποινική δίωξη σε βάρος του παύθηκε, λόγω θανάτου. Εξάλλου, με βούλευμα του ίδιου Συμβουλίου είχαν απαλλαγεί γιατροί των δύο συγκεκριμένων κλινικών.

ΕλλάδαΔικαστικάΘεσσαλονίκη: Αθώοι δύο πρώην διευθυντές κλινικών του Ιπποκράτειου για παράνομες προμήθειες υγειονομικών...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Συνεχίζονται και αύριο οι εργασίες αναβάθμισης του οδικού δικτύου της Θεσσαλονίκης

Τη θέση του ότι το εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων που...

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε ζωντανός ο 22χρονος ιστιοπλόος που αγνοούνταν στην Επανομή

Ζωντανός βρέθηκε ο 22χρονος που είχε εξαφανιστεί από χθες...

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Συνελήφθη και επιστρέφει στη φυλακή ο Επαμεινώνδας Κορκονέας

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, σε κοινότητα του δήμου Δυτικής...

Πώς έστηναν εικονικά τροχαία στη Θεσσαλονίκη: Εισαγωγές τρακαρισμένων ΙΧ και αποζημιώσεις από ασφαλιστικές

Την 1η Σεπτεμβρίου 2023 σε συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία δηλώθηκε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα