Πενήντα καταστήματα -από καφέ έως βενζινάδικα,  θα σηματοδοτηθούν με ένα εμφανές αυτοκόλλητο ως «καταφύγια» ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο, προκειμένου να λειτουργήσουν ως ασφαλείς χώροι για τα θύματα έμφυλης βίας ... Περισσότερα

Θεσσαλονίκη: Αυτοκόλλητα σε 50 καταστήματα θα δείχνουν ότι προσφέρουν καταφύγιο σε θύματα έμφυλης βίας

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Πενήντα καταστήματα -από καφέ έως βενζινάδικα,  θα σηματοδοτηθούν με ένα εμφανές αυτοκόλλητο ως «καταφύγια» ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο, προκειμένου να λειτουργήσουν ως ασφαλείς χώροι για τα θύματα έμφυλης βίας μέχρι να λάβουν υποστήριξη από αρμόδιους φορείς.

Advertisement
 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ίριδας- Κέντρο Γυναικών, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που κρίθηκε απαραίτητη μετά την ομοφοβική επίθεση, τον περασμένο Μάρτιο, στην πλατεία Αριστοτέλους, σε δύο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τα οποία  βρήκαν καταφύγιο σε εστιατόριο ενώ λίγα χρόνια πριν, μία σερβιτόρα σε καφέ της Αθήνας έσωσε μια κακοποιημένη γυναίκα.

Η ανακοίνωση έγινε χθες σε εκδήλωση παρουσίασης της καμπάνιας #SheChangeSpeak: Η Θεσσαλονίκη Υψώνει τη Φωνή της κατά της Έμφυλης Βίας που διοργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης, το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και η Ίριδα- Κέντρο Γυναικών.
Όπως εξήγησε η ιδρύτρια της Ίριδας, Χλόη Κούσουλα, η δημιουργία του Δικτύου Τοπικών Επιχειρήσεων ως Ασφαλή Σημεία εντάσσεται στην καμπάνια #SheChangeSpeak που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Amplifying the Voices and Impact of Women’s Organizations and addressing gender-based violence in South and East of Europe».

Θεσσαλονίκη: Αυτοκόλλητα σε 50 καταστήματα θα δείχνουν ότι προσφέρουν καταφύγιο σε θύματα έμφυλης βίας

«Θα συνεργαστούμε με 50 επιχειρήσεις από την περιοχή της Θεσσαλονίκης -καφέ, εστιατόρια, φαρμακεία, βενζινάδικα, μίνι μάρκετ, και ψυχολόγοι μας  θα εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους ώστε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και υποστήριξη σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι 50 τοπικές επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο δίκτυο, θα σηματοδοτούνται με ένα αυτοκόλλητο που θα σχεδιαστεί στο πλαίσιο της καμπάνιας ώστε να είναι αναγνωρίσιμο και ένα άτομο που είναι σε κίνδυνο, να βλέπει ότι είναι ένας ασφαλής χώρος για να μπει και να ζητήσει βοήθεια».

Στις δράσεις της καμπάνιας περιλαμβάνεται ακόμη η υποστήριξη 300 επιζήσασων και δυνάμει θυμάτων έμφυλης βίας, με εξατομικευμένες υπηρεσίες προστασίας και νομικής εκπροσώπησης καθώς και πρόσβαση σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Επιπλέον στόχος είναι και η ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω μιας στοχευμένης καμπάνιας με 10 φωτογραφίες γυναικών από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες υψώνουν τη φωνή τους κατά της έμφυλης βίας.

Χαιρετισμό στη χθεσινή εκδήλωση, απηύθυνε -μεταξύ άλλων- ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος ευχήθηκε η 25η Νοεμβρίου- Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, να μην αναφέρεται στο μέλλον ως επετειακή μέρα, ενώ η Μαρία Όλσον (Maria Olson), επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, τόνισε ότι το έργο που επιτελείται καθημερινά από οργανώσεις, σώζει ζωές και όταν επιζήσασες μοιράζονται τις ιστορίες τους, αυτό έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για να μιλήσουν και άλλες γυναίκες.

Advertisement
Babis

Για τον Φρανκ Ραγκούση (Frank Rangoussis), νομικό σύμβουλο/ Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σημαντικά οφέλη στην ασφάλεια των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών, προσφέρει η δημιουργία στις ΗΠΑ, περισσότερων από 200 εξειδικευμένων δικαστηρίων που ασχολούνται μόνο με περιστατικά ενδοοοικογενειακής βίας, εξειδίκευση που για τη Θούλη Παράσογλου, δικηγόρο, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου και εισηγήτρια του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε θέματα οικογενειακής βίας, είναι αναγκαία και θα έπρεπε να υιοθετηθεί  και στη χώρα μας. Από την πλευρά της, η Μαργαρίτα Κελέση, προϊσταμένη Διεύθυνσης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ξενώνα άμεσης παρέμβασης ώστε να μπορεί μια γυναίκα να προσφεύγει για να φύγει από το κακοποιητικό περιβάλλον.

*Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την καμπάνια #SheChangeSpeak που παραχώρησε η Ιριδα-Κέντρο Γυναικών

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

24/10/25 12:16 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

24/10/25 12:02 πμ

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο - Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή - video

23/10/25 11:53 μμ

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο – Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή – video

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι - Προμαχώνας

23/10/25 11:06 μμ

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι – Προμαχώνας

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

23/10/25 10:58 μμ

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

23/10/25 10:53 μμ

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

23/10/25 10:45 μμ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

23/10/25 10:19 μμ

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

23/10/25 10:13 μμ

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

23/10/25 10:10 μμ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

23/10/25 10:06 μμ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

23/10/25 10:03 μμ

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα