28.1 C
Serres

Θεσσαλονίκη: Συνέχιση του καινοτόμου προγράμματος «Πρώτες Βοήθειες για Σκύλους»

Date:

Τη συνέχιση του προγράμματος «Πρώτες Βοήθειες για σκύλους» σε τακτά χρονικά διαστήματα αποφάσισε ο Ερυθρός Σταυρός σηματοδοτεί το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν κηδεμόνες κατοικιδίων σε όλη την Ελλάδα για συμμετοχή στα σχετικά εκπαιδευτικά σεμινάρια που υλοποιούν στελέχη της Κυνοφιλικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (Κ9).

Αυτό επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τμήμα Θεσσαλονίκης, γνωστοποιώντας ότι ήδη οι πρώτοι 27 ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν την τετράωρη εκπαίδευση και έλαβαν τη σχετική πιστοποίηση, ενώ ο δεύτερος κύκλος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4/4.

«Έχει ήδη δημιουργηθεί λίστα αναμονής, η οποία και ολοένα μεγαλώνει» επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διασώστης – εκπαιδευτής εκπαιδευτών, επικεφαλής διεύθυνσης εκπαίδευσης Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ε.Ε.Σ., Ζέκη Μεμέτ Αλή, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων στη χώρα μας.

Το καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα παροχής των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ξεκίνησε να «τρέχει» τον Οκτώβριο του 2023 και πραγματοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Κρήτη, ενώ μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 302 οι πιστοποιημένοι πάροχοι Πρώτων Βοηθειών σε κατοικίδια. Η μεγαλύτερη προσέλευση για παρακολούθηση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων εντοπίζεται στην Αθήνα και ακολουθούν το Ηράκλειο Κρήτης και περιοχές στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αν και σύμφωνα με τον Ζέκη Μεμέτ Αλή, πλέον κατατίθενται αιτήματα για την υλοποίηση του προγράμματος σε όλα τα μέρη της ελληνικής επικράτειας. «Όσο υπάρχουν αυτοί που μας ζητούν τη διοργάνωση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων Πρώτων Βοηθειών, εμείς διαβεβαιώνω ότι θα το παρέχουμε» σημειώνει.

Συνέχιση του καινοτόμου προγράμματος «Πρώτες Βοήθειες για Σκύλους»

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο εκπαιδευόμενος είναι σε θέση να παράσχει πρώτες βοήθειες σε σκύλους σε περίπτωση ατυχήματος, με σκοπό τη διατήρηση της φυσικής ακεραιότητας του ζώου μέχρι να αναλάβει δράση ο κτηνίατρος.

Συγκεκριμένα, οι πιστοποιημένοι εκπαιδευόμενοι, θα μπορούν να  εφαρμόζουν τις βασικές αρχές πρώτων βοηθειών για σκύλους σε διάφορες επείγουσες καταστάσεις της καθημερινότητας, με κριτήριο την ασφάλεια, τόσο τη δική τους, όσο και του ζώου, να αναγνωρίζουν την ανάγκη άμεσης ειδοποίησης του κτηνιάτρου, αλλά και να μπορούν να ανταποκρίνονται έγκαιρα και αποτελεσματικά σε περιπτώσεις απώλειας αισθήσεων, καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, απόφραξης αεραγωγού και μεγάλης αιμορραγίας του κατοικιδίου τους. Παράλληλα με την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, οι πιστοποιημένοι συμμετέχοντες θα μπορούν να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν διάφορους τραυματισμούς  (διαστρέμματα, κατάγματα, εξαρθρήματα, ακρωτηριασμοί).
Τα μαθήματα των βασικών γνώσεων Πρώτων Βοηθειών για σκύλους πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Ε.Ε.Σ. στην οδό Κουντουριώτου 10, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες και να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ: 2310.531.532 και στο email:[email protected] 

Ποια είναι η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης – Κ9 S.A.R. Team

Η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού  Σταυρού, ιδρύθηκε το 2008 και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ομάδας Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, λόγω της επιχειρησιακής της δομής.

Οι πρώτοι σκύλοι έρευνας και διάσωσης αποκτήθηκαν από εκτροφείο της Ιταλίας. όπου και παραδόθησαν στους χειριστές τους, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα των εθνικών συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και συγκεκριμένα του: C.R.I. – Crose Rossa Italiana, D.R.K. – Deutsches Rotes Kreuz και F.C.I. – Federation Cynologique Internationale. Οι Πιστοποιημένοι Σκύλοι από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, αναφέρονται επιχειρησιακά σαν Κυνοφιλική Μονάδα Έρευνας και Διάσωσης.

Η θετική εκπαίδευση είναι η μέθοδος εκπαίδευσης στην οποία δεν χρησιμοποιείται η βία σε καμία της μορφή κατά την εκμάθηση συμπεριφορών. Σε καμία μορφή σημαίνει ούτε σωματική ούτε ψυχολογική βία. Στη θετική εκπαίδευση «ελέγχουμε ό,τι αρέσει στον σκύλο προκείμενου να του δώσουμε κίνητρο να επαναλάβει τις συμπεριφορές που επιθυμούμε» εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης αλλά και στο πλαίσιο της γενικότερης εκπαίδευσης του ιδιοκτήτη και του σκύλου, δίνεται μεγάλη προσοχή στην αρμονική συμβίωση, στη βελτίωση συμπεριφοράς και στο χτίσιμο μιας δυνατής και υγιούς σχέσης.
Η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Κ-9 SAR) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχει ως αποστολή την Έρευνα και Διάσωση Αγνοουμένων και Έρευνα σε Ερείπια – Τούνελ (περιορισμένους χώρους). Μια από τις σημαντικότερες δράσεις της εν λόγω ομάδας ήταν, για τα ελληνικά δεδομένα, η μοναδική «Υπηρεσία περιπάτου για Ζώα Συντροφιάς», κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Ελ. Αλ. 

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε για χρήση ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τμήμα Θεσσαλονίκης

ΕλλάδαΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Συνέχιση του καινοτόμου προγράμματος «Πρώτες Βοήθειες για Σκύλους»

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση της ΑΡΣΙΣ για την Παγκόσμια Ημέρα για τα παιδιά στον δρόμο

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά στο...

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη διάρρηξη σε κατάστημα ρούχων στον Εύοσμο– Ο δράστης ξέχασε τα εργαλεία του

Διάρρηξη σε κατάστημα ρούχων στην περιοχή του Ευόσμου σημειώθηκε...

Θεσσαλονίκη: Δικαίωση και αποζημιώσεις σε θύματα της υπόθεσης διάρρηξης θυρίδων

Πελάτες κεντρικού υποκαταστήματος Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη, που υπήρξαν θύματα...

Θεσσαλονίκη: Ζευγάρι καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης σε αυτοσχέδιο θερμοκήπιο

Αυτοσχέδιο θερμοκήπιο, όπου καλλιεργούσαν δενδρύλλια κάνναβης, φαίνεται πως διατηρούσε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα