Ευρεία σύσκεψη πραγματοποίησε, στη Θεσσαλονίκη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος περιβάλλει τη Βασιλική του Αγίου Δημητρίου, τα ποικίλα αρχαιολογικά κατάλοιπα βόρεια ... Περισσότερα

Θεσσαλονίκη: Σύσκεψη για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στη Βασιλική του Αγίου Δημητρίου

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποίησε, στη Θεσσαλονίκη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος περιβάλλει τη Βασιλική του Αγίου Δημητρίου, τα ποικίλα αρχαιολογικά κατάλοιπα βόρεια του Ναού και το Μουσείο της Κρύπτης.

Advertisement
 

Είχε προηγηθεί αυτοψία στο χώρο της Υπουργού και των αρμοδίων υπηρεσιακών στελεχών προ ενός περίπου μηνός. Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου αποτελεί μείζον τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη, τα βυζαντινά μνημεία της οποίας, ένα από τα οποία είναι και ο συγκεκριμένος ναός, έχουν ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα συνολικής διαχείρισης και ανάδειξης των αρχαιολογικών καταλοίπων, όπως του ρωμαϊκού λουτρού, που ταυτίζεται με το χώρο του Μαρτυρίου του Αγίου, των προσκτισμάτων βόρεια και δυτικά της Βασιλικής, όπου εκτεινόταν το αίθριο με τη Φιάλη, των δύο μεταβυζαντινών παρεκκλησίων. Προτεραιότητα αποτελεί η ανάδειξη του συνόλου του περιβάλλοντος το Ναό αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να καταστεί επισκέψιμος και προσβάσιμος στο σύνολό του, καθώς και η δημιουργία βασικών υποδομών για την εξυπηρέτηση του μεγάλου αριθμού προσκυνητών και επισκεπτών του Ναού.

Η Λίνα Μενδώνη έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, να προχωρήσουν άμεσα στην εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου (master plan), για την ανάδειξη και τη λειτουργία -με συγκεκριμένες χρήσεις- του συνόλου του οικοδομικού τετραγώνου, σε συνεννόηση και συνεργασία με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Στο στρατηγικό σχέδιο να καταγράφεται αναλυτικά η υφιστάμενη κατάσταση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι χρήσεις γης, προκειμένου να οριστούν οι άξονες παρέμβασης, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο των επιμέρους αναγκαίων μελετών για τη συνολική ανάδειξη του μνημειακού χώρου του Αγίου Δημητρίου και την ένταξή του στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι οι προδιαγραφές για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου να έχουν ολοκληρωθεί και να τύχουν της γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ως το τέλος Οκτωβρίου.

Η Βασιλική του Αγίου Δημητρίου, τόπος λατρείας του αγίου Δημητρίου, μνημείο εγγεγραμμένο, από το 1988, στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί διαχρονικά το σημαντικότερο προσκυνηματικό κέντρο όχι μόνον της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η Κρύπτη, η οποία σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, ήταν ο πρώτος χώρος λατρείας του αγίου Δημητρίου, επί της οποίας ιδρύθηκε η πρώτη Βασιλική του 5μ.Χ. και στη συνέχεια το 620 π.Χ η μεγάλη πεντάκλιτη Βασιλική. Στην Κρύπτη εκτίθενται ευρήματα τα οποία διασώθηκαν από την πυρκαγιά του 1917, αρχιτεκτονικά γλυπτά του 5ου αιώνα και 6ου/7ου αιώνα, γλυπτά του 11ου – 14ου αιώνα, καθώς και ανασκαφικά ευρήματα, όπως νομίσματα, και κεραμική του 5ου – 14ου αιώνα. Η Κρύπτη αποτελεί επισκέψιμο μουσειακό χώρο και λειτουργεί με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Στην σύσκεψη μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Δαμασκηνός, η Ελισάβετ Τσιγαρίδα, αν. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλής Βλαχούλης, η Ιουλία Παπαγεωργίου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Φλώρα Καραγιάννη, τμηματάρχης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της ΕΦΑΠΟΘ.

Πηγή φωτογραφιών: Υπουργείο Πολιτισμού


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για το «2 στα 2» ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Μπαρτσελόνα

03/10/25 9:23 πμ

Για το «2 στα 2» ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Μπαρτσελόνα

Στο νοσοκομείο ο Πάνος Ρούτσι για ιατρικές εξετάσεις – Συνεχίζει για 19η ημέρα την απεργία πείνας

03/10/25 8:52 πμ

Στο νοσοκομείο ο Πάνος Ρούτσι για ιατρικές εξετάσεις – Συνεχίζει για 19η ημέρα την απεργία πείνας

Λουτσέσκου: Η ισοφάριση έφερε απογοήτευση στους ποδοσφαιριστές – Να αποφύγουμε παρόμοια λάθη

03/10/25 8:22 πμ

Λουτσέσκου: Η ισοφάριση έφερε απογοήτευση στους ποδοσφαιριστές – Να αποφύγουμε παρόμοια λάθη

Ελληνικό: 17.000 ενδιαφερόμενοι αγοραστές από 110 χώρες - Ποιοι αγοράζουν και γιατί

03/10/25 8:11 πμ

Ελληνικό: 17.000 ενδιαφερόμενοι αγοραστές από 110 χώρες – Ποιοι αγοράζουν και γιατί

03/10/25 8:03 πμ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα

Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο του Μονάχου - Είχε κλείσει τη νύχτα λόγω drones

03/10/25 7:56 πμ

Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο του Μονάχου – Είχε κλείσει τη νύχτα λόγω drones

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

03/10/25 12:13 πμ

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

03/10/25 12:10 πμ

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

03/10/25 8:05 πμ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το "Ελ.Βενιζέλος", με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

03/10/25 12:01 πμ

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το “Ελ.Βενιζέλος”, με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

02/10/25 11:54 μμ

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

02/10/25 11:50 μμ

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση