Εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις επιχειρήσεων, εταιρειών και οικιών καθώς και κλοπές οχημάτων σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Θεσσαλονίκη: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με δεκάδες διαρρήξεις και κλοπές

Epiloges Press

Epiloges Press

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη στον ανακριτή Θεσσαλονίκης πήραν τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν ύστερα από αστυνομική επιχείρηση το πρωί της περασμένης Πέμπτης (20 Νοεμβρίου 2025), σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διαρρήξεις επιχειρήσεων, εταιρειών και οικιών καθώς και κλοπές οχημάτων σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος ανέρχεται σε 298.400 ευρώ.

Η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής Και Ιδιοκτησίας με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων.

Σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων, ηλικίας 47, 36, 41 και 34 ετών, ασκήθηκε δίωξη για διακεκριμένες κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα, συμμορία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παρακολούθηση συχνοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θεσσαλονίκη: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με δεκάδες διαρρήξεις και κλοπές οχημάτων

Πως δρούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μετέβαιναν βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες σε απομακρυσμένες περιοχές και οικισμούς κυρίως σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Πέλλα, όπου εντόπιζαν επιχειρήσεις και οικίες, τις οποίες παραβίαζαν με διαρρηκτικά εργαλεία και αφαιρούσαν χρηματοκιβώτια, χρυσαφικά, χρήματα κ.ά. αντικείμενα.

Οι φερόμενοι ως δράστες φρόντιζαν να απουσιάζουν οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες των στόχων τους ενώ είχαν αναπτύξει και συγκεκριμένη μεθοδολογία. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούσαν επιβατικά οχήματα τύπου τζιπ, ίδιου τύπου και χαρακτηριστικών, που μπορούσαν να κινηθούν σε δύσβατες περιοχές, επιλέγοντας απομακρυσμένα σημεία και καταστήματα, αφαιρούσαν αγροτικά οχήματα από εταιρείες – επιχειρήσεις, τα οποία χρησιμοποιούσαν σε άλλες διαρρήξεις – κλοπές, διαμόρφωναν κατάλληλα δρομολόγια, για την ασφαλή προσέγγιση και διαφυγή τους, χρησιμοποιούσαν εξειδικευμένα εργαλεία διάρρηξης, λάμβαναν μέτρα αποφυγής εντοπισμού, όπως η καταστροφή ή αφαίρεση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης και η χρήση διαφορετικών οχημάτων, υπέκλεπταν ασύρματες επικοινωνίες, προκειμένου να λαμβάνουν μέτρα αντιπαρακολούθησης και να προστατεύουν τη δράση τους, χρησιμοποιούσαν οχήματα που οι ιδιοκτήτες δεν είχαν καταχωρήσει σε δημόσιους φορείς με στόχο την αποφυγή σύνδεσης των οχημάτων με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα, είχαν διακριτούς ρόλους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η δράση τους χαρακτηρίζεται από έντονο προσωποπαγή χαρακτήρα έχοντας συγγενικούς δεσμούς και φιλικές σχέσεις, ενώ τον εγκληματικό τους σκοπό διευκόλυνε ότι όλοι διέμεναν σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση σε οικισμό σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Από την οικονομική έρευνα προέκυψε ότι κανένα μέλος της εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει έσοδα από εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα, παρά μόνο από την παροχή επιδομάτων. Επίσης, αν και διέμεναν σε οικίες, δήλωναν άστεγοι ή «σκηνίτες», παρά το γεγονός ότι καθένας απ’ αυτούς διατηρούσε πάνω από ένα αυτοκίνητο ενώ πραγματοποιούσαν και συχνές επισκέψεις σε χώρους διενέργειας τυχερών παιγνίων. Μέχρι στιγμής, έχει διακριβωθεί η τέλεση 16 διαρρήξεων-κλοπών σε εταιρείες- επιχειρήσεις, δύο διαρρήξεων οικιών και δύο περιπτώσεων κλοπών αυτοκινήτων, πράξεις που τελέστηκαν από 1 Ιουλίου έως 20 Νοεμβρίου 2025, ενώ η αξία των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών και αντικειμένων ανέρχεται στα 298.400 ευρώ.

Advertisement
MEGA

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των κατηγορουμένων καθώς και σε κτίριο που χρησιμοποιούσαν ως χώρο αποθήκευσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 1.930 ευρώ, δύο φορητοί πομποδέκτες, διάφορα εργαλεία, πλήθος ρολογιών και κοσμημάτων, κάμερες κ.ά. Κατασχέθηκαν τέσσερα οχήματα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. κατά το παρελθόν οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη για όμοια και άλλα αδικήματα -συνολικά 49 δικογραφίες- ενώ σε όλους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Μέχρι να απολογηθούν οι τέσσερις συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση, ενώ οι έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζονται.

πηγή φωτογραφιών : Ελληνική Αστυνομία

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έλενα Λαγού: Πανελληνιονίκης στην άρση βαρών, εργαζόμενη και μητέρα

09/01/26 1:00 πμ

Έλενα Λαγού: Πανελληνιονίκης στην άρση βαρών, εργαζόμενη και μητέρα

Εξακολουθεί ο 48ωρος αποκλεισμός στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης

09/01/26 12:50 πμ

Εξακολουθεί ο 48ωρος αποκλεισμός στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης

Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Πολίτης

09/01/26 12:45 πμ

Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Πολίτης

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Σταδιακή άρση των αποκλεισμών από τους αγρότες ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

09/01/26 12:41 πμ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Σταδιακή άρση των αποκλεισμών από τους αγρότες ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

Εορτολόγιο 9 Ιανουαρίου – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

09/01/26 12:35 πμ

Εορτολόγιο 9 Ιανουαρίου – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

ΣΑΤΑ: 48ωρη απεργία για τις 13 και 14 Ιανουαρίου αποφάσισαν τα ταξί στην Αττική

09/01/26 12:31 πμ

ΣΑΤΑ: 48ωρη απεργία για τις 13 και 14 Ιανουαρίου αποφάσισαν τα ταξί στην Αττική

Τραυμάτισε τον συμπέθερό του με αιχμηρό αντικείμενο

09/01/26 12:30 πμ

Τραυμάτισε τον συμπέθερό του με αιχμηρό αντικείμενο

Ν/σ για ΕΔ - Δ. Κουτσούμπας: Το νομοσχέδιο είναι συνδεδεμένο με την πολεμική προετοιμασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

09/01/26 12:28 πμ

Ν/σ για ΕΔ – Δ. Κουτσούμπας: Το νομοσχέδιο είναι συνδεδεμένο με την πολεμική προετοιμασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Ν. Ανδρουλάκης στη Βουλή: «Αφήστε τα ψευδοδιλήμματα, ή δίνετε λύσεις ή είστε απολύτως υπεύθυνοι για την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα της χώρας»

09/01/26 12:28 πμ

Ν. Ανδρουλάκης στη Βουλή: «Αφήστε τα ψευδοδιλήμματα, ή δίνετε λύσεις ή είστε απολύτως υπεύθυνοι για την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα της χώρας»

ΕΜΣΤ: Τρεις ατομικές εκθέσεις των σημαντικών Ελλήνων δημιουργών Νίκης Καναγκίνη, Στάθη Λογοθέτη και Γιάννη Χρήστου εγκαινιάζονται στις 19/3

09/01/26 12:27 πμ

ΕΜΣΤ: Τρεις ατομικές εκθέσεις των σημαντικών Ελλήνων δημιουργών Νίκης Καναγκίνη, Στάθη Λογοθέτη και Γιάννη Χρήστου εγκαινιάζονται στις 19/3

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια

09/01/26 12:26 πμ

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια

Champions League γυναικών: Θρίαμβος του Ολυμπιακού επί της Ζελέζνιτσαρ με ανατροπή

09/01/26 12:24 πμ

Champions League γυναικών: Θρίαμβος του Ολυμπιακού επί της Ζελέζνιτσαρ με ανατροπή

Σχολιάστε

πέντε × δυο =