Θετικά υποδέχθηκε η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Observer, με την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε αίτημα δανεισμού των Γλυπτών ... Περισσότερα

Το Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο επιστρέφει στο Σεβενίνγκεν μετά από 15 χρόνια

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Θετικά υποδέχθηκε η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Observer, με την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο για τις εκδηλώσεις των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση.

 

 

Αξιωματούχοι της Επιτροπής ανέφεραν στο ΣΚΑΙ ότι περιμένουν με ενδιαφέρον τη βρετανική απάντηση, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση μπορέσει να οδηγήσει σε έναν διάλογο είναι καλοδεχούμενη.

Σε γραπτή δήλωση που έστειλε στο ΣΚΑΙ η πρόεδρος της Επιτροπής ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν αντιπαραβάλλει την «ευγενική, λογική και ευαίσθητη» στάση του Γάλλου προέδρου Μακρόν ως προς τη διαχείριση παρατύπως αποκτηθέντων αποικιακών λαφύρων με την «ανελαστικότητα» που επιδεικνύουν το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βρετανικό Μουσείο.

Η βρετανική πλευρά «δεν εισέρχεται καν σε συζήτηση επί του θέματος αλλά τηρεί σιγή ασυρμάτου μέσω των διπλωματικών καναλιών και λέει παρωχημένες ιστορίες μέσω των δημοσίων καναλιών», συνεχίζει η διάσημη κλασική ηθοποιός.

Σχολιάζει επίσης ότι το γεγονός πως στην αίθουσα Ντουβίν που φιλοξενεί τα Γλυπτά έχουν αναρτηθεί κείμενα με το «αδύναμο» αφήγημα περί οικουμενικότητας του Βρετανικού Μουσείου, «ίσως το Μουσείο να έχει έναν σπασμό ενόχλησης που αρχίζει να εκδηλώνεται».

Προσθέτει η κα Σούζμαν: «Θα ήθελα να δείξουν μια μεγαλύτερη ροπή προς το θεμιτό διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί ένας τρόπος με ευπρέπεια να επανενωθούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Advertisement
MEGA

Είναι επιτέλους ώρα το Βρετανικό Μουσείο να επιδείξει γενναιοδωρία πνεύματος σε σχέση με όσα ανήκουν στον Ιερό Βράχο, τα οποία θα βλέπονταν καλύτερα στο ειδικά κατασκευασμένο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο γιόρτασε τη 10η επέτειό του τον Ιούνιο φέτος. Και αυτό διότι είναι εδώ που τα διασωθέντα μισά, εκείνα στην Αθήνα και εκείνα στο Λονδίνο, μπορούν να επανενωθούν με ακεραιότητα και με απευθείας θέα στον Παρθενώνα, ο οποίος ακόμα στέκει».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτιμος Κάτοχος της Έδρας Ελληνικού Πολιτισμού Α.Γ. Λεβέντη στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ Πολ Κάρτλετζ σημειώνει σε δική του δήλωση ότι «μια αμοιβαία συμφωνημένη ανταλλαγή πολιτιστικών δανείων είναι σίγουρα προτιμότερη από το αδιάντροπο ‘δάνειο’ μαλακής διπλωματίας αγάλματος από τον Παρθενώνα στον πρόεδρο Πούτιν πριν από περίπου πέντε χρόνια».

Ο καθηγητής αναφέρεται στο δανεισμό του ακέφαλου αγάλματος του Ιλισσού στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης στα τέλη του 2014. «Εμείς ως Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα και πολλοί άλλοι νιώσαμε ότι επρόκειτο για μία υπολογισμένη προσβολή κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού».

Ο κ. Κάρτλετζ επισημαίνει παράλληλα ότι καλωσορίζει τις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για τα Γλυπτά, οι οποίες ακολούθησαν τις δηλώσεις του προέδρου Μακρόν για τη χωρίς όρους επιστροφή και επανένωση 26 αφρικανικών αριστοτεχνημάτων από τη Γαλλία.

«Εμείς της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ελπίζουμε και αναμένουμε πολλά περισσότερα εν ευθέτω χρόνω, δηλαδή την ολική επανένωση στο Μουσείο Ακρόπολης ΟΛΩΝ των κομματιών που προέρχονται από τον Παρθενώνα και κρατούνται για την ώρα σε μουσεία εκτός Ελλάδας, όχι μόνο στο Βρτανικό Μουσείο.

»Για αυτή την τελική επανένωση η ελληνική κυβέρνηση σίγουρα θα ανταποδώσει ικανοποιητικότατα με θεαματικά δάνεια, όπως χωρίς αμφιβολία θα είναι εκείνα που έχουν προγραμματιστεί ή θα προγραμματιστούν να πάνε στο Λούβρο», καταλήγει η δήλωση προς το ΣΚΑΙ του καθηγητή Πολ Κάρτλετζ.

thestival.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
6 ιδέες για να δημιουργήσετε ένα γραφείο στο μικρό σας διαμέρισμα!

15/09/25 11:39 πμ

6 ιδέες για να δημιουργήσετε ένα γραφείο στο μικρό σας διαμέρισμα!

Χατζηβασιλείου στον ΣΚΑΪ: Η κυβέρνηση έλυσε το γόρδιο δεσμό στο Σινά - Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται σε πρωτεύουσα θέση

15/09/25 11:28 πμ

Χατζηβασιλείου: Η κυβέρνηση έλυσε το γόρδιο δεσμό στο Σινά – Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται σε πρωτεύουσα θέση

Εικονικό φαρμακείο δίπλα στον Λευκό Πύργο για την Ημέρα Φαρμακοποιού

15/09/25 11:30 πμ

Εικονικό φαρμακείο δίπλα στον Λευκό Πύργο για την Ημέρα Φαρμακοποιού

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής στη Γάζα απέναντι στις αυταρχικές πρακτικές του Ισραήλ

15/09/25 11:29 πμ

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής στη Γάζα απέναντι στις αυταρχικές πρακτικές του Ισραήλ

Καλοκαιρινος καιρός με λίγες μπόρες σήμερα και μελτέμι στο Αιγαίο – Πρόγνωση από Π. Γιαννόπουλο

15/09/25 11:17 πμ

Καλοκαιρινος καιρός με λίγες μπόρες σήμερα και μελτέμι στο Αιγαίο – Πρόγνωση από Π. Γιαννόπουλο

Άγρια επίθεση σε οδηγό τρόλεϊ στον Πειραιά – Τρεις άγνωστοι τον ξυλοκόπησαν μέσα στο όχημα

15/09/25 11:13 πμ

Άγρια επίθεση σε οδηγό τρόλεϊ στον Πειραιά – Τρεις άγνωστοι τον ξυλοκόπησαν μέσα στο όχημα

Περίπατος μνήμης στα ιστορικά κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης - Τόπος πένθους και κοινωνικής ζωής

15/09/25 11:09 πμ

Περίπατος μνήμης στα ιστορικά κοιμητήρια Θεσσαλονίκης – Τόπος πένθους και κοινωνικής ζωής

Μεσσηνιακή Αμφικτυονία: Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα ελληνικών σε ομογενείς

15/09/25 11:01 πμ

Μεσσηνιακή Αμφικτυονία: Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα ελληνικών σε ομογενείς

Φρουρούμενοι νοσηλεύονται 36χρονη και 34χρονος μετά από αιματηρό επεισόδιο

15/09/25 10:59 πμ

Φρουρούμενοι νοσηλεύονται 36χρονη και 34χρονος μετά από αιματηρό επεισόδιο

Παραμένει στο Νο 27 του κόσμου ο Στέφανος Τσιτσιπάς

15/09/25 10:56 πμ

Παραμένει στο Νο 27 του κόσμου ο Στέφανος Τσιτσιπάς

Άρχισε στη ΛΔ Κονγκό ο εμβολιασμός για να αναχαιτιστεί η νέα επιδημία του Έμπολα

15/09/25 10:55 πμ

Άρχισε στη ΛΔ Κονγκό ο εμβολιασμός για να αναχαιτιστεί η νέα επιδημία του Έμπολα

Τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού στοίχισαν στην Ευρώπη 43 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μελέτη

15/09/25 10:53 πμ

Τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού στοίχισαν στην Ευρώπη 43 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μελέτη