Τι να προσέξετε όταν βάζετε πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία

1473

Το ζεστό νερό χρησιμοποιείται συνήθως για το πλύσιμο των ρούχων, επειδή πιστεύεται ότι είναι πιο αποτελεσματικό στον καθαρισμό. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι τα περισσότερα ρούχα μπορούν να πλυθούν με ζεστό νερό, επειδή καθαρίζει καλά τα ρούχα και διατηρεί, επίσης, την ποιότητα των περισσότερων υφασμάτων.

Επιπλέον, το κρύο πλύσιμο, η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, καθώς σπαταλά λιγότερη ενέργεια, έρχεται να βοηθήσει όταν πρόκειται για ευαίσθητα υλικά ή υφάσματα. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός αν μόλις τελειώσατε το παιχνίδι στη λάσπη με το σκύλο σας, το ζεστό νερό μάλλον δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την επόμενη πλύση σας.

Φρεσκοπλυμένα ρούχα

Υπάρχουν, όμως, ορισμένες περιπτώσεις όπου το ζεστό νερό είναι η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να περιορίσετε τη χρήση αυτής της ρύθμισης αν προσπαθείτε να μειώσετε το ενεργειακό κόστος του σπιτιού σας.

Σύμφωνα με το Consumer Reports, η ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού στο πλυντήριο ρούχων καταλαμβάνει περίπου το 90% της ενέργειάς του! Γι’ αυτό με ζεστό νερό φροντίστε να πλένετε τα απολύτως απαραίτητα και αυτά δεν είναι άλλα από τα δύο πράγματα που ακολουθούν παρακάτω.

Λευκά είδη-Σεντόνια

Τα λευκά είναι ένα από τα δύο πράγματα που πρέπει να πλένονται σε ζεστό νερό. Συνιστάται μια θερμοκρασία 60 βαθμών ή υψηλότερη για αυτά τα αντικείμενα, επειδή τα καθαρίζει καλύτερα, σύμφωνα με το Wash Laundry. Όταν έχετε να κάνετε με βαριά λευκά αντικείμενα, όπως πετσέτες, σεντόνια και κλινοσκεπάσματα, ο θερμός κύκλος είναι η καλύτερη επιλογή, επειδή θα αντιμετωπίσει σωστά τα μικρόβια και τις μυρωδιές χωρίς να κινδυνεύσει να χαλάσει το χρώμα, εξηγεί το Grove Collaborative.

Advertisement

Τα καθημερινά υλικά, όπως το βαμβάκι, επωφελούνται, επίσης, από τον περιστασιακό ζεστό κύκλο, επειδή είναι εξαιρετικός στο να βγάζει τους περισσότερους λεκέδες και να τα κάνει να λάμπουν ξανά. Όσο για το στέγνωμά τους; Μπορούν να αντέξουν την υψηλή θερμότητα στο στεγνωτήριο, αν και ο έλεγχος των οδηγιών φροντίδας ενός προϊόντος είναι πάντα σημαντικός. Εναλλακτικά, μπορείτε να στεγνώσετε αυτά τα αντικείμενα στον αέρα έξω, ώστε να λευκαθούν φυσικά από τον ήλιο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις όταν πλένετε λευκά. Τα ευαίσθητα υλικά, όπως τα εσώρουχα και τα μαγιό, μπορεί να μην αντέξουν στο ζεστό νερό και είτε να συρρικνωθούν είτε να χάσουν την ποιότητά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να επιλέξετε αντί για το κρύο νερό ή το πλύσιμο στο χέρι.

Τι να προσέξετε όταν βάζετε πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία

Βρώμικα ρούχα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα έντονα λερωμένα ρούχα καθαρίζουν πολύ πιο εύκολα με ένα πλύσιμο σε ζεστό νερό. Αυτό περιλαμβάνει τα ρούχα εργασίας, ρούχα με λεκέδες όπως ο καφές, το λίπος ή η λάσπη. Το ζεστό νερό είναι, επίσης, εξαιρετικό για την αποστείρωση και την απολύμανση, γι’ αυτό και πρέπει να χρησιμοποιείται με τα βρεφικά είδη. Τα ρούχα και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας ή που εκτίθενται σε σταθερή παροχή μικροβίων πρέπει, επίσης, να πλένονται σε ζεστό νερό.

Τα υλικά που πάσχουν από μούχλα ή ωίδιο πρέπει να πλένονται σε ζεστό νερό, επειδή οι σπόροι της μούχλας καταστρέφονται σε θερμοκρασίες 60 βαθμών και πάνω. Το HowStuffWorks προτείνει να τα πλύνετε με φυσικά απολυμαντικά μέχρι να μην μπορείτε να δείτε ή να μυρίσετε πλέον μούχλα και στη συνέχεια να τα στεγνώσετε έξω ώστε ο ήλιος να κάνει τα μαγικά του.

Πηγή: newsbeast.gr