30.8 C
Serres

Τι σχέση έχουν τα παπούτσια σου με τον πόνο στη μέση

Date:

Ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. H αιτία ενδεχομένως να κρύβεται στον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης και την καθιστική ζωή ή –σε πιο σοβαρές περιπτώσεις– σε κάποια υποκείμενη ασθένεια. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του είναι η αποδοχή, ενώ στην πορεία είναι απαραίτητο να βρει κανείς τρόπους για να ανακουφίζεται, όπως η γιόγκα ή η πολύ πρωινή γυμναστική.

Ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τον πόνο στη μέση είναι τα παπούτσια που φοράμε, τα οποία έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική μυοσκελετική μας υγεία. Για την ακρίβεια, η επιλογή των υποδημάτων επηρεάζει τη στάση του σώματος, το βάδισμα και τον τρόπο κατανομής του σωματικού μας βάρους, στοιχεία που με τη σειρά τους μπορούν είτε να βοηθήσουν είτε να καταπονήσουν τις περίπλοκες δομές της σπονδυλικής στήλης.

Πώς τα παπούτσια επηρεάζουν τη μέση και τη σπονδυλική στήλη

Ένα στοιχείο που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όταν αγοράζουμε παπούτσια είναι το τακούνι τους. Το πολύ μεγάλο ύψος τακουνιού μπορεί να αλλάξει τη φυσική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, ασκώντας επιπλέον πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης. Επιπλέον, μπορεί να αναγκάσει το σώμα σε μια στάση προς τα εμπρός, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων, όπως η λόρδωση και ο οσφυϊκός πόνος.

Όπως εξηγεί σε διαδικτυακό άρθρο η Pauline Fu, DPM, ποδίατρος και καθηγήτρια ορθοπεδικής, τα παπούτσια με ελαφρύ τακούνι είναι τα καλύτερα, επειδή οι ελαφρώς ανυψωμένες φτέρνες βοηθούν την κίνηση των αστραγάλων.

Από την άλλη, ένα τακούνι που έχει το ίδιο ή χαμηλότερο ύψος από τη μύτη του παπουτσιού παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο κινείται το πόδι, και αυτό με τη σειρά του έχει αντίκτυπο στη λεκάνη. Αυτό, λοιπόν, θα επηρεάσει τη σπονδυλική στήλη και το κάτω μέρος της πλάτης σας και θα προκαλέσει πόνο σε αυτό το σημείο, εξηγεί η Δρ Fu.


Τι σχέση έχουν τα παπούτσια σου με τον πόνο στη μέση

Πόσο σημαντική είναι η απορρόφηση των κραδασμών

Εκτός από το ύψος του τακουνιού, το εάν και πόσο καλά το παπούτσι απορροφά τους κραδασμούς είναι εξίσου σημαντικό για τη μέση. Ειδικότερα, τα παπούτσια με ανεπαρκή αντικραδασμική προστασία μπορούν να καταπονήσουν τόσο τα πόδια όσο και τη σπονδυλική στήλη και με την πάροδο του χρόνου, αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως ο χρόνιος πόνος.

Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο

Φυσικά, στην επιλογή ενός παπουτσιού με κύριο κριτήριο την υποστήριξη της σπονδυλικής μας στήλης, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες:

Τα παπούτσια που προσφέρουν καλύτερη στήριξη στην καμάρα βοηθούν στην ομοιόμορφη κατανομή του σωματικού βάρους στα πόδια μας, γεγονός που μπορεί να μειώσει την πίεση στη σπονδυλική στήλη. Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα παπούτσια ή αυτά με ανεπαρκή στήριξη της καμάρας μπορεί να οδηγήσουν σε ακατάλληλη ευθυγράμμιση, προκαλώντας ενδεχομένως πόνο στη μέση.
Η σωστή εφαρμογή και το σωστό μέγεθος είναι εξίσου σημαντικά. Όταν τα παπούτσια δεν εφαρμόζουν σωστά στα πόδια μας μπορεί να μας κάνουν να περπατάμε ανομοιόμορφα, οδηγώντας σε «κακό» βάδισμα.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικές, όπως και ο τύπος ποδιού. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό που λειτουργεί καλύτερα για ένα άτομο δεν θα λειτουργήσει απαραίτητα το ίδιο και για άλλους.

πηγή ow.gr


ΥγείαΤι σχέση έχουν τα παπούτσια σου με τον πόνο στη μέση

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Επιστήμονες ανέπτυξαν μικρο-ρομπότ από φύκια που παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Νανομηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο...

Δυσάρεστη αναπνοή: Τι φταίει, τι να κάνετε για να απαλλαγείτε

Η κακοσμία μέσα στο στόμα προκαλείται από μικρόβια που...

Ηλιακό έγκαυμα: Γιατί προκαλεί φαγούρα και πώς να την σταματήσετε

Ένα ηλιακό έγκαυμα είναι συνήθως το αποτέλεσμα της βλάβης...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα