Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα εξετάσει το ζήτημα της ποινικής ασυλίας του Τραμπ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε χθες Τετάρτη να εξετάσει το ζήτημα της ποινικής ασυλίας που επικαλείται ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναβάλλοντας περαιτέρω τη διεξαγωγή της ομοσπονδιακής δίκης του για την προσπάθειά του να ανατρέψει παράνομα το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Αντιμέτωπος με τέσσερις διώξεις ποινικής φύσης, ο μεγιστάνας, το μεγάλο φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, επιδιώκει, καταθέτοντας διάφορες προσφυγές, να δικαστεί όσο αργότερα γίνεται και σε κάθε περίπωση μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Advertisement

Η δίκη του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου για τις παράνομες προσπάθειές του να ανατρέψει τη νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν το 2020 κανονικά θα άρχιζε την 4η Μαρτίου.

Όμως η διαδικασία ανεστάλη για όσο θα εξετάζεται από τον κορυφαίο θεσμό της αμερικανικής δικαιοσύνης το ζήτημα της ασυλίας που επικαλείται ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ομοσπονδιακό εφετείο απέρριψε την 6η Φεβρουαρίου την επιχειρηματολογία περί ποινικής ασυλίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ στράφηκε έτσι στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να εξασφαλίσει αναστολή της ισχύος της απόφασης αυτής.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο οποίος χειρίστηκε τον φάκελο, κάλεσε από την πλευρά του το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα.

Εισηγήθηκε επίσης ο κορυφαίος θεσμός της αμερικανικής δικαιοσύνης να μην ασχοληθεί με το θέμα, αλλά, σε περίπτωση που το έκανε, να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα, ώστε, σε περίπτωση που απορριφθεί οριστικά η ασυλία που λέει πως έχει ο Ντόναλντ Τραμπ, η δίκη του να μπορέσει να διεξαχθεί με όσο το δυνατόν λιγότερη καθυστέρηση.

Advertisement
MEGA

Με την χθεσινή απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο ικανοποίησε εν μέρει την πλευρά Τραμπ, αφού δεν επέτρεψε η ετυμηγορία του εφετείου να τεθεί ισχύ, παρά αφού αποφανθεί το ίδιο.

Προγραμματίζοντας συνεδριάσεις «την εβδομάδα της (σ.σ. Δευτέρας) 22ης Απριλίου», πάντως, το Ανώτατο Δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα του ειδικού εισαγγελέα να επισπευστεί το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο οι περισσότεροι νομικοί και πολιτικοί σχολιαστές έκριναν χθες βράδυ ως επρόκειτο για επιτυχία της στρατηγικής των αναβολών που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ, μιας και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μειώνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες η δίκη του να μπορέσει να γίνει πριν από τις προεδρικές εκλογές, ακόμα κι αν τα εννέα μέλη του απορρίψουν την «απόλυτη ασυλία» για την οποία μιλούν ο ίδιος και οι συνήγοροί του.

Αν εκλεγόταν ξανά στην προεδρία, ο Ντόναλντ θα ήταν σε θέση, αφού αναλάμβανε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2025, να διατάξει να τερματιστούν οι ομοσπονδιακές ποινικές διώξεις σε βάρος του.

Ο ενδιαφερόμενος εξήρε την απόφαση μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, τονίζοντας πως «χωρίς προεδρική ασυλία, ο πρόεδρος δεν μπορεί να ασκήσει την εξουσία σωστά, ή να λάβει αποφάσεις προς το συμφέρον των ΗΠΑ».

Από την άλλη, ο ειδικός εισαγγελέας Σμιθ τόνισε στα γραπτά επιχειρήματά του πόσο μεγάλη «εθνική σημασία» έχει αυτή η ποινική υπόθεση, καθώς πρώην πρόεδρος διώκεται διότι «προσπάθησε να διατηρηθεί στην εξουσία εμποδίζοντας τον νικητή να αναλάβει τα καθήκοντά του».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

04/08/25 10:30 μμ

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

04/08/25 10:22 μμ

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

04/08/25 10:17 μμ

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

04/08/25 10:12 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

04/08/25 9:57 μμ

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

04/08/25 9:58 μμ

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

04/08/25 9:37 μμ

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

04/08/25 9:32 μμ

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

04/08/25 9:45 μμ

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα

04/08/25 9:20 μμ

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα