«Το εμβληματικό μνημείο Αλκαζάρ, αποδίδεται το πρώτο εξάμηνο 2026, στην πόλη της Θεσσαλονίκης» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στο Τεμένος Χαμζά Μπέη, γνωστό ως Αλκαζάρ, ... Περισσότερα

Το εμβληματικό μνημείο Αλκαζάρ αποδίδεται το πρώτο εξάμηνο 2026 στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Epiloges Press

Epiloges Press

«Το εμβληματικό μνημείο Αλκαζάρ, αποδίδεται το πρώτο εξάμηνο 2026, στην πόλη της Θεσσαλονίκης» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στο Τεμένος Χαμζά Μπέη, γνωστό ως Αλκαζάρ, στη Θεσσαλονίκη.

Το έργο της αποκατάστασης του μνημείου έχει αναλάβει από το ΥΠΠΟ, με χρηματοδότηση περίπου 11.000.000 ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η υπουργός Πολιτισμού ενημερώθηκε από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου και τον ανάδοχο για την εξέλιξη της υλοποίησης του, εξαιρετικά σύνθετου και απαιτητικού, έργου καθώς η μορφολογία του μνημείου έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις, λόγω των πολλών επεμβάσεων, σε διάφορες ιστορικές περιόδους.

Το εμβληματικό μνημείο Αλκαζάρ αποδίδεται το πρώτο εξάμηνο 2026 στην πόλη της Θεσσαλονίκης
Εργασίες αποκατάστασης σε εξέλιξη στο Τέμενος Χαμζά Μπέη

Μετά την αυτοψία στο έργο, η κ. Μενδώνη δήλωσε: «Τα τελευταία έξι χρόνια υλοποιούμε στη Θεσσαλονίκη ένα πρόγραμμα έργων και δράσεων που ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Αυτό τεκμαίρει την σημασία που αποδίδουμε στα μνημεία και την μακραίωνη ιστορία της Θεσσαλονίκης, τα οποία σταδιακά αποδίδονται στους πολίτες, συντηρημένα και αναδεδειγμένα, προσφέροντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα της πόλης. Το Τέμενος Χαμζά Μπέη, στο κέντρο της πόλης, στη διασταύρωση των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, σε άμεση γειτνίαση με τη βόρεια είσοδο του σταθμού του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου, είναι ο παλαιότερος ισλαμικός ευκτήριος οίκος στη Θεσσαλονίκη. Οικοδομήθηκε, το 1467, από την κόρη του στρατιωτικού διοικητή Χαμζά Μπέη. Αργότερα, στην περίστυλη αυλή του τεμένους, λειτούργησε για δεκαετίες ο κινηματογράφος Αλκαζάρ, το όνομα του οποίου επικράτησε στη συλλογική μνήμη. Το Τέμενος προστατεύεται δυνάμει του αρχαιολογικού νόμου, ως ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο, από το 1926. Η αποκατάσταση του Αλκαζάρ, εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Η αποκατάστασή του θα αποδώσει στην πόλη ένα ακόμη εμβληματικό μνημείο. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση του έργου και η απόδοση του μνημείου στην πόλη, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026. Το Υπουργείο Πολιτισμού αποκαθιστώντας τον μνημειακό πλούτο της Θεσσαλονίκης συμβάλλει αποφασιστικά όχι μόνο στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης, αλλά και στην πολιτιστική λειτουργία και οικονομική ανάπτυξή της».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το έργο εξελίσσεται ομαλά και με εντατικούς ρυθμούς μετά την ολοκλήρωση των υποδομών για την εργοταξιακή ανάπτυξη. Εξωτερικά του τεμένους, στη βόρεια και δυτική πλευρά, έχουν αναπτυχθεί ικριώματα εργασίας. Οι εσωτερικές υφιστάμενες υποστυλώσεις ελέγχθηκαν και συμπληρώθηκαν κατά τόπους με νέες διατάξεις, ενώ περιμετρικά στην εσωτερική παρειά των τοιχοποιιών εγκαταστάθηκαν κατάλληλες διατάξεις ικριωμάτων για την εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών σε όλες τις στάθμες καθ’ ύψος εξασφαλίζοντας την πρόσβαση μέχρι την στάθμη του τρούλου.

Το εμβληματικό μνημείο Αλκαζάρ αποδίδεται το πρώτο εξάμηνο 2026 στην πόλη της Θεσσαλονίκης
Το Τέμενος Χαμζά Μπέη

Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες προληπτικής στερέωσης του εσωτερικού διακόσμου του τεμένους από εξειδικευμένα συνεργεία συντηρητών, καθώς και η μερική απόσπαση των μαρμάρινων πλακών του δαπέδου, στον αίθριο χώρο. Στις εξωτερικές τοιχοποιίες του μνημείου πραγματοποιούνται εργασίες καθαίρεσης σαθρών αρμολογημάτων και επιχρισμάτων και εκτέλεση δειγμάτων νέων συμβατών κονιαμάτων.

Advertisement
Family Kitchen

Η τετράγωνη, σε κάτοψη αίθουσα προσευχής του τεμένους, έχει εσωτερικές διαστάσεις 11,54Χ11,54μ και μέγιστο ύψος 17μ. Σε αυτή́ προστέθηκαν διαμερίσματα, στη βορειανατολική́ και νοτιοδυτική́ πλευρά́ και έκκεντρο προστώο, στη βορειοδυτική́ πλευρά́ και τη δυτική́ γωνία, τα οποία αποτελούν ενιαίο περίστωο περιβάλλοντας το τέμενος σε σχήμα Π. Ο μολυβδοσκέπαστος ημισφαιρικό́ς θόλος του, εδράζεται σε οκταγωνικό τύμπανο. Τα διαμερίσματα του περιστώου, αναπτύσσονται παράλληλα με τους πλευρικούς τοίχους του κυρίως τεμένους. Το περίστωο συντίθεται από́ ανοικτή́ κιονοστήρικτη στοά́ (ρεβάκ), στα δυτικά́, με πλευρικά́ κλειστά́ διαμερίσματα, βόρεια και νότια. Το αίθριο έχει κάτοψη σχήματος τραπεζίου, ενώ́ οι στοές του ορίζονται από́ κιονοστοιχίες. Το τέμενος αποτελείται από́ τρεις διακριτές ενότητες που αντιστοιχούν σε τρεις διαδοχικές χρονολογικές φάσεις κατασκευής του: Την αίθουσα προσευχής, το περίστωο και το αίθριο.

Το εμβληματικό μνημείο Αλκαζάρ αποδίδεται το πρώτο εξάμηνο 2026 στην πόλη της Θεσσαλονίκης
Στα υπόγεια του Αλκαζάρ βρέθηκαν μπομπίνες από την εποχή που λειτουργούσε ως σινεμά. Θα δοθούν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Την κ. Μενδώνη συνόδευσαν στην αυτοψία η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Τσιγαρίδα, η προϊσταμένη του τμήματος έργων της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Έφη Χωραφά, υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως και οι υπεύθυνοι του έργου της αναδόχου εταιρείας.

Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή

Άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης βρίσκουν «καταφύγιο» σε 44 διαμερίσματα

20/02/26 11:58 μμ

Άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης βρίσκουν «καταφύγιο» σε 44 διαμερίσματα

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να διαγράψει τον Άντριου από τη σειρά διαδοχής του θρόνου

21/02/26 12:00 πμ

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να διαγράψει τον Άντριου από τη σειρά διαδοχής του θρόνου

Πώς φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή - Το κουλουράκι με τα 7 πόδια που τα παιδιά έσπαγαν ένα κάθε βδομάδα

20/02/26 11:39 μμ

Πώς φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή – Το κουλουράκι με τα 7 πόδια που τα παιδιά έσπαγαν ένα κάθε βδομάδα

Τραμπ: Θα επιβάλω παγκόσμιο δασμό 10% – Βαθιά απογοητευτική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

20/02/26 11:48 μμ

Τραμπ: Θα επιβάλω παγκόσμιο δασμό 10% – Βαθιά απογοητευτική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την έδρα της κυβέρνησης

20/02/26 11:37 μμ

Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την έδρα της κυβέρνησης