Η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της κατά του κορονοϊού παρέχει ισχυρή προστασία και έναντι της «ινδικής» παραλλαγής Δέλτα, αλλά και άλλων στελεχών του ιού. ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της κατά του κορονοϊού παρέχει ισχυρή προστασία και έναντι της «ινδικής» παραλλαγής Δέλτα, αλλά και άλλων στελεχών του ιού.

   Τα νέα στοιχεία, σύμφωνα με την εταιρεία, δείχνουν ότι η διάρκεια της ανοσολογικής απόκρισης των εμβολιασμένων διαρκεί τουλάχιστον για οκτώ μήνες και το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 85%. Οι εμβολιασμένοι παράγουν ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι όλων των παραλλαγών του ιού, μεταξύ των οποίων και της Δέλτα. Συνεπώς μια ενισχυτική δόση φαίνεται περιττή, τουλάχιστον προς το παρόν.

   Το εμβόλιο εμφανίζει μικρή μόνο μείωση στην αποτελεσματικότητα του έναντι της Δέλτα, σε σχέση με το αρχικό «κινεζικό» στέλεχος του ιού, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το πρακτορείο Ρόιτερς. Είναι όμως πιο αποτελεσματικό έναντι της Δέλτα από ό,τι έναντι της «νοτιοαφρικανικής» παραλλαγής Βήτα, κάτι που έχει φανεί να συμβαίνει και στα εμβόλια τύπου mRNA.

   Η εταιρεία ανέφερε ότι τα αντισώματα που παράγει το εμβόλιο της, αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. «Η κάλυψη των παραλλαγών από το εμβόλιο είναι καλύτερη από ό,τι αναμενόταν. Εξαπλωνόταν πολλή παραπληροφόρηση, γι’ αυτό αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες αμέσως», ανέφερε ο δρ Νταν Μπαρούχ, ιολόγος του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης.

Advertisement
MEGA

   Επειδή το εμβόλιο της J & J κυκλοφόρησε αργότερα σε σχέση με τα άλλα εμβόλια, υπάρχουν έως τώρα λιγότερες πληροφορίες γι’ αυτό, σχετικά με το πώς δρα στον πραγματικό κόσμο και όχι στις δοκιμές. Τελευταία αναπτύχθηκε προβληματισμός από ορισμένες πλευρές κατά πόσο το μονοδοσικό εμβόλιο προστατεύει καλά από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα. Τα νέα στοιχεία από την εταιρεία -που ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά- φαίνονται καθησυχαστικά και καθιστούν μη αναγκαία μια δεύτερη ενισχυτική δόση. 

   Το εν λόγω εμβόλιο είναι παρόμοιας τεχνολογίας με εκείνο της Οξφόρδης/AstraZeneca που είναι δύο δόσεων και το οποίο φαίνεται αρκετά αποτελεσματικό κατά της Δέλτα, με βάση τα έως τώρα στοιχεία από την Ευρώπη (κυρίως τη Βρετανία). Η μία δόση του εμβολίου της ΑΖ είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική κατά της Δέλτα, γι’ αυτό ορισμένοι επιστήμονες και εμβολιασμένοι έθεσαν το ερώτημα αν μπορεί να συμβαίνει το ίδιο με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J. Όμως, τα νέα στοιχεία της εταιρείας φαίνεται να απαντούν σε αυτές τις ανησυχίες, καθώς το μονοδοσικό εμβόλιο παράγει ισχυρά αντισώματα και για πολλούς μήνες και έναντι της Δέλτα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video