Τα ξημερώματα της 21ης Φεβρουαρίου 1978 οι κάτοικοι μίας μικρής γειτονιάς στο Νέο Κόσμο ξύπνησαν από τον ήχο πυροβολισμών. Ανάστατοι βγήκαν στα μπαλκόνια τους και είδαν πεσμένο στο έδαφος έναν ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τα ξημερώματα της 21ης Φεβρουαρίου 1978 οι κάτοικοι μίας μικρής γειτονιάς στο Νέο Κόσμο ξύπνησαν από τον ήχο πυροβολισμών.

Ανάστατοι βγήκαν στα μπαλκόνια τους και είδαν πεσμένο στο έδαφος έναν άνδρα. Δίπλα του ένας νεαρός προσπαθούσε, πανικόβλητος, να τον βοηθήσει.

Όταν έφτασε στην περιοχή η αστυνομία αλλά και το ασθενοφόρο ήταν αργά.

Ο 26χρονος μπουζουξής Γ.Α. ήταν, ήδη, νεκρός. Το μοιραίο χτύπημα από τη σφαίρα τον είχε βρει στον αυχένα. Ο φίλος του, σε κατάσταση σοκ, δεν ήταν σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για τις δραματικές στιγμές που προηγήθηκαν. Άλλωστε, ήταν ξεκάθαρο πως ήταν μεθυσμένος. Το μόνο που κατάφερε να πει στους αστυνομικούς ήταν ότι δέχτηκαν δυο πυροβολισμούς από έναν άνδρα ο οποίος φορούσε δερμάτινο σακάκι, ήταν κοντός και μελαχρινός.

Οι αστυνομικοί έχοντας ελάχιστα στοιχεία στη διάθεσή τους άρχισαν να ερευνούν διάφορα σενάρια που ενδεχομένως θα τους οδηγούσαν στο δράστη. Το γεγονός ότι όλα έγιναν ξημερώματα και πως ο άνδρας οπλοφορούσε τους έκανε να υποθέσουν ότι είχε σχέση με τη νύχτα. Για το λόγο αυτό άρχισαν να αναζητούν στοιχεία σε κοντινά νυχτερινά μαγαζιά και λέσχες με μοναδικό τους όπλο την περιγραφή του αυτόπτη μάρτυρα. Χρειάστηκαν μόλις τρία εικοσιτετράωρα για να καταλήξουν οι αρχές στο συμπέρασμα πως ο άνθρωπος που πυροβόλησε ήταν ο 35χρονος Π.Χ., πρώην ναυτικός, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ταξιδέψει από το Βέλγιο στην Ελλάδα.

Ο άνδρας ήταν παλιός γνώριμος των αρχών, καθώς στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για κλοπές και διαρρήξεις.

Μάλιστα, η αστυνομία ανακοίνωσε τα στοιχεία του άνδρα ζητώντας πληροφορίες προκειμένου να προχωρήσει στη σύλληψή του. Στις 25 Φεβρουαρίου ο 35χρονος πιάστηκε στην τσιμπίδα των αστυνομικών, στο αεροδρόμιο, την ώρα που επιχειρούσε να διαφύγει στο Βέλγιο. Η είδηση της σύλληψής του οδήγησε στην αστυνομία κι έναν ακόμη νεαρό ο οποίος είπε πως είδε με τα ίδια του τα μάτια τον 35χρονο να πυροβολεί αλλά δεν μίλησε, νωρίτερα, γιατί δέχτηκε απειλές.

Ο Π.Χ. αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του με την υπόθεση αλλά δεν άργησε να «σπάσει», ομολογώντας πως ήταν εκείνος που πυροβόλησε εκείνο το βράδυ στο Νέο Κόσμο. Ωστόσο, ισχυρίστηκε πως βρισκόταν σε άμυνα και δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει. Όπως περιέγραψε, είχε φέρει το πιστόλι, τύπου «Μπερέτα», από το Βέλγιο.

Εκείνο το βράδυ, είχε πάει σε μια μπαρμπουτιέρα της περιοχής αλλά επειδή φοβήθηκε ενδεχόμενο έλεγχο της αστυνομίας έκρυψε σε ερημική τοποθεσία το πιστόλι. Έπαιξε για ώρες ζάρια και φεύγοντας από την παράνομη λέσχη πήρε και πάλι το όπλο του, από εκεί που το είχε κρύψει και κατευθύνθηκε πεζός προς το σπίτι του το οποίο βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά. Στο δρόμο, όπως είπε ο 35χρονος, βρήκε τους δύο νεαρούς οι οποίοι ήταν μεθυσμένοι. Τον ρώτησαν αν γνώριζε σε κοντινή απόσταση κάποιο οίκο ανοχής και, όταν εκείνος τους απάντησε «όχι», του έκαναν ανήθικες προτάσεις και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του.

«Άρπαξα έναν μικρό πάσσαλο για να αμυνθώ. Τότε ο ένας από τους νεαρούς άρπαξε μία πέτρα για να μου την πετάξει. Εγώ έτρεξα και όταν απομακρύνθηκα περίπου 15 μέτρα έβγαλα το πιστόλι και πυροβόλησα για να τους φοβίσω» είπε. Ο άνδρας ισχυρίστηκε ακόμη πως, στη συνέχεια, πήγε στον Πειραιά και πέταξε το πιστόλι στη θάλασσα. Οι αρχές, ωστόσο, αμφισβήτησαν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό του καθώς το όπλο δεν εντοπίστηκε στο σημείο που τους υπέδειξε.

Τι έγινε στο Κακουργιοδικείο της Αθήνας

 

Τον Απρίλιο του 1979 ο 35χρονος κάθισε στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου της Αθήνας. Οι δύο αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο μίλησαν για έναν καβγά για ασήμαντη αφορμή ο οποίος είχε μοιραίο τέλος.

«Ήταν μεθυσμένοι και οι δύο και χωρίς να τους ξέρω ή να με ξέρουν μου έκαναν ανήθικες χειρονομίες και προτάσεις» υποστήριξε, στην απολογία του, ο κατηγορούμενος και συνέχισε: «Όταν εγώ αντέδρασα άρχισαν να με βρίζουν με τα πιο πρόστυχα λόγια και να μου πετάνε πέτρες. Έκανα να φύγω αλλά αυτοί με πήραν από πίσω συνεχίζοντας τις βρισιές και τις απειλές. Προσπάθησα να τους σταματήσω παίρνοντας στα χέρια μου ένα πάσσαλο που βρέθηκε εκεί μπροστά αλλά εκείνοι εξακολουθούσαν την εναντίον μου επίθεση». Ο 35χρονος ισχυρίστηκε πως φοβήθηκε ότι κινδύνευε η ζωή του. «Για να αμυνθώ έβγαλα το περίστροφο που είχα μαζί μου και το πήγαινα στο καφενείο μήπως βρω αγοραστή να το πουλήσω. Πυροβόλησα μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό. Ήταν νύχτα. Δεν έβλεπα καλά – καλά ούτε που είναι σε τόση απόσταση όχι να σημαδέψω και να σκοτώσω το θύμα» κατέληξε ο 35χρονος.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου με μειωμένο καταλογισμό και επικαλέστηκε σχετικό πιστοποιητικό που είχε προσκομίσει η υπεράσπισή του και, βάση του οποίου, απαλλάχθηκε από τα στρατιωτικά του καθήκοντα. Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο ότι η πράξη τελέστηκε ενώ βρισκόταν σε μέτρια σύγχυση και σε βρασμό ψυχικής ορμής, αφού το θύμα και ο φίλος του τον έβριζαν και τον προκαλούσαν.

Τελικά, το δικαστήριο, μετά από δίωρη διάσκεψη, έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με μειωμένη την ικανότητά του προς καταλογισμό και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών και δέκα μηνών.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

16/09/25 12:17 πμ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

16/09/25 12:12 πμ

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

16/09/25 12:04 πμ

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

15/09/25 11:56 μμ

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής