Το καλό και το κακό της δίαιτας κέτο
Date:
Κατά καιρούς έχουν γραφτεί διθύραμβοι για την κετογονική διατροφή, καθώς έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους και μάλιστα άμεσα. Χαμηλή σε υδατάνθρακες, η KETO είναι πιο αποτελεσματική από μια διατροφή που περιλαμβάνει απλώς τη μείωση της ζάχαρης. Τι γίνεται όμως με τα λίπη που περιέχει;
Κάτι το καλοκαιράκι, που σιγά σιγά σου γνέφει αντίο, κάτι η επιστροφή από τις διακοπές, κάτι που φάγαμε, κάτι που ήπιαμε, όλα αυτά σε βρίσκουν πάλι να «ψαχουλεύεις» στο διαδίκτυο διατροφές, δίαιτες, αποτοξινώσεις και άλλα τέτοια ευχάριστα. Και σίγουρα πέφτεις συνέχεια πάνω στην KETO diet.
Άνθρωποι την εξυμνούν από προσωπική εμπειρία, μιλούν για γρήγορα και ορατά αποτελέσματα απώλειας λίπους, ενώ οι ειδικοί τοποθετούνται αναλόγως. Μήπως όμως υπάρχει κάτι που σου διαφεύγει;
Πώς λειτουργεί η KETO
Η γνωστή σε όλους πια και ως κετογονική δίαιτα, είναι ένας τρόπος διατροφής που «εξαναγκάζει» το σώμα να χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο είδος «καυσίμου». Αντί να παίρνει ενέργεια από τη γλυκόζη, που προέρχεται από τους υδατάνθρακες, ξεκινά να βασίζεται σε κετονοσώματα, ένα είδος «καυσίμου» που παράγει το συκώτι από το αποθηκευμένο λίπος, και αυτό οδηγεί σε απώλεια βάρους.
Τι παρατηρούν οι ειδικοί
Προηγούμενες μελέτες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των ανθρώπων που έκαναν KETO σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έκαναν, και εντόπισαν οφέλη και προβλήματα και στις δυο περιπτώσεις.
Τώρα, ο Javier Gonzales, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Bath στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια ελεγχόμενη δοκιμή σε τυχαία δείγματα πληθυσμού, που θεωρείται ότι οδηγεί στα πιο αξιόπιστα ιατρικά συμπεράσματα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο, οι ερευνητές επιστράτευσαν 53 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 34 έτη, από τα οποία κανένα δεν ήταν παχύσαρκο.
- Τυχαία, ανέθεσαν στο 1/3 περίπου των ατόμων να ακολουθήσει δίαιτα KETO. Στην συγκεκριμένη διατροφή, όλοι οι τύποι υδατανθράκων αποτελούσαν λιγότερο από το 8% της πρόσληψής τους σε θερμίδες, ενώ το λίπος αποτελούσε το 70%.
- Ένα άλλο 1/3 των συμμετεχόντων κλήθηκε να ακολουθήσει μια διατροφή χαμηλή σε «ελεύθερα σάκχαρα» (τύπος υδατάνθρακα που βρίσκεται σε τροφές όπως τα σιρόπια, τα κέικ και τα μπισκότα) αποτελούσαν το 5% της πρόσληψής τους σε ενέργεια, ενώ για τα «μη ελεύθερα σάκχαρα» και τα λίπη η ενεργειακή πρόσληψη ήταν 45% και 35% αντίστοιχα.
- Το υπόλοιπο 1/3 των ατόμων ακολούθησε μια διατροφή που περιλάμβανε ένα μέτριο ποσοστό από «ελεύθερα σάκχαρα», λιγότερο από 20% της πρόσληψης σε ενέργεια, ενώ οι υδατάνθρακες και τα λίπη που δεν προέρχονταν από ελεύθερα σάκχαρα ήταν σε ποσοστό 30% και 35% αντίστοιχα. Αυτοί αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Η κατανάλωση πρωτεΐνης ήταν μεταξύ 15% και 18%, σε όλες τις περιπτώσεις.
Έναν μήνα αργότερα, οι μετρήσεις έδειξαν ότι όσοι ακολούθησαν δίαιτα ΚΕΤΟ έχασαν κατά μέσο όρο 1,6 κιλά λίπους. Η επιστημονική ομάδα επιβεβαίωσε ότι οι συμμετέχοντες είχαν ακολουθήσει κετογονική διατροφή μετρώντας τα επίπεδα κετονών στο αίμα, στα ούρα και στην ανάσα τους. Επίσης, τα διατροφικά ημερολόγια επιβεβαίωσαν την τήρηση της διατροφής.
Όσοι ακολούθησαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη έχασαν κατά μέσο όρο 1 κιλό λίπους, ενώ η τρίτη ομάδα, που έκανε μέτρια διατροφή, δεν έχασε καθόλου λίπος.
Οι ερευνητές, τοποθετώντας κατά διαστήματα στους συμμετέχοντες συσκευές που εξέταζαν την κίνησή τους και συνυπολογίζοντας τον αριθμό των θερμίδων που προσλάμβαναν, κατέληξαν στο ότι η απώλεια λίπους προκλήθηκε από την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και όχι από την άσκηση, κάτι που μέχρι πριν δεν είχε ξεκαθαριστεί, λέει ο Gonzalez.
Το κακό της KETO
Eνώ η ομάδα KETO είχε τη μεγαλύτερη απώλεια λίπους, τα μέλη της παρουσίασαν 16% υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (LDL) σε σχέση με εκείνα της ομάδας ελέγχου. Επίσης παρουσίασαν 26% υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Β, η οποία φράζει τις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αντίθετα, όσοι ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα, είχαν 10% χαμηλότερα επίπεδα LDL και καμία αλλαγή στα επίπεδα απολιποπρωτεΐνης Β, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι σε σύγκριση με την διατροφή με μέτρια σάκχαρα, όσοι έκαναν KETO εμφάνισαν χαμηλά επίπεδα σε ένα τύπο βακτηρίου του εντέρου που ονομάζεται Bifidobacterium, το οποίο βοηθάει στην παραγωγή βιταμινών Β και ενισχύει σύμφωνα με έρευνες το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν ίσχυσε κάτι παρόμοιο, για όσους έκαναν δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα.
Ο Gonzales υποστηρίζει ότι η ομάδα ΚΕΤΟ κατανάλωνε ελάχιστες φυτικές ίνες, οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα του Bifidobacterium, στο έντερο.
Ο αντίλογος
Από την άλλη, η Natasha Schoeler, ερευνήτρια της κετογονικής διατροφής στο Great Ormond Street Hospital του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι δεν έχει γίνει σαφές αν η KETO επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου, καθώς δεν έχουν προσδιοριστεί με ακρίβεια οι επιδράσεις που έχει το Bifidobacterium στην εντερική χλωρίδα.
Επιπλέον, ενώ τα αυξημένα επίπεδα απολιποπρωτεΐνης είναι ανησυχητικά, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης που παρατηρήθηκαν στην έρευνα δεν είναι απαραίτητα επιβλαβή, εάν δεν φτάσουν σε επικίνδυνα όρια, προσθέτει Schoeler.
Επίσης, απαιτείται μακροχρόνια έρευνα για να προσδιοριστεί εάν τα οφέλη που προκύπτουν από την απώλεια βάρους στα παχύσαρκα άτομα ύστερα από διατροφή KETO υπερτερούν έναντι της ανησυχίας που προκαλεί η αύξηση της χοληστερόλης και η υγεία του εντέρου.
πηγή ow.gr