Πριν καν ξημερώσει ο Αντώνης και η Μαρία Ευγενειάδη είναι στο πόδι, ακολουθώντας τους φυσικούς ρυθμούς που επιτάσσει η ενασχόληση με τα ζώα και η μέρα κλείνει αργά το απόγευμα, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Πριν καν ξημερώσει ο Αντώνης και η Μαρία Ευγενειάδη είναι στο πόδι, ακολουθώντας τους φυσικούς ρυθμούς που επιτάσσει η ενασχόληση με τα ζώα και η μέρα κλείνει αργά το απόγευμα, όταν σβήνουν τα φώτα στην τυροκομική μονάδα που διαχειρίζονται.
 

Τα δύο αδέρφια από την Σκοπιά Σερρών έχουν μάθει να κάνουν πολύ καλά δύο πράγματα στη ζωή τους: Να φροντίζουν τα ζώα που βρήκαν από τους γονείς και τους παππούδες τους και να μεταποιούν το γάλα σε νόστιμα τυριά που λίγοι έχουν την τύχη να δοκιμάσουν.

Όλες οι υπόλοιπες ανησυχίες και τα επιτεύγματά τους περιστρέφονται γύρω από αυτόν τον αρχέγονο και αυθεντικό πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, που είναι η κτηνοτροφία. Βρήκαν λοιπόν 1.000 κατσίκια περίπου από τους γονείς τους, ντόπια φυλή βελτιωμένη έπειτα από προσπάθειες που ξεκίνησαν οι παππούδες τους, όταν ακόμα το κοπάδι δεν ξεπερνούσε τα 150 με 200 κεφάλια. Οι δυο τους διπλασίασαν το ζωικό κεφάλαιο που αποτελείται από 2.000 γαλακτοφόρα ζώα και έχουν σηκώσει στις πλάτες τους όλο το βάρος της οικογενειακής επιχείρησης, στην οποία κόπιαζαν άλλωστε από μικρά παιδιά.

Η Μαρία σπούδασε στα Γιάννενα την τέχνη της τυροκόμησης από την ηλικία των 15 ετών, για να ξενιτευτεί στη συνέχεια στην Ελβετία, όπου ειδικεύτηκε στις Άλπεις πάνω στα σκληρά τυριά. O 30χρονος σήμερα Αντώνης, δεν σταματά και αυτός να κατεβάζει νέες ιδέες για να φτάσει η δουλειά τους στο επόμενο επίπεδο. Όποτε το πρόγραμμα το επιτρέπει, ταξιδεύει στις ευρωπαϊκές «μητροπόλεις» της τυροκόμησης αναζητώντας ερεθίσματα που θα άξιζε να εντάξει στο μοντέλο παραγωγής που έχει χτίσει με την αδερφή του.

Γιαούρτι και κατσικίσιο γάλα μαζί με εξαγωγές στα παρισιάνικα delicatessen

«Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους Ευρωπαίους. Ούτε σε επίπεδο εγκαταστάσεων, ούτε σε επίπεδο ποιότητας» δηλώνει με αυτοπεποίθηση στην Agrenda ο Αντώνης Ευγενειάδης, αποκαλύπτοντας πως στους άμεσους στόχους του είναι η επέκταση της επιχείρησης στην γαλλική αγορά. «Μπορούν να σταθούν επάξια στα γαλλικά ντελικατέσσεν και ήδη έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις για μια ενδεχόμενη συνεργασία» αναφέρει ο ίδιος, υπολογίζοντας ότι κρατώντας το κλειδί για την γαλλική αγορά premium μπορεί να αυξήσει τις τιμές πώλησης εκεί κατά 50%. «Από 8 με 10 ευρώ το κιλό που δίνουμε στην Ελλάδα το τυρί, στη Γαλλία θα μπορούσε εύκολα να αγγίξει τα 15 ευρώ» εκτιμά ο Αντώνης Ευγενειάδης.

Advertisement
MEGA

Κάθε πρωί λοιπόν τα δύο αδέρφια συναντιούνται στο σύγχρονο τυροκομείο για να δουν τις εκκρεμότητες της ημέρας και βάζουν μπρος την τυροκόμηση του πρωινού γάλακτος, το οποίο μεταποιείται σε λευκό κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα και μυζήθρα. Στη συνέχεια ο Αντώνης βγάζει το πρόγραμμα για τους πέντε υπαλλήλους που φροντίζουν τα ζώα, οι οποίοι τραβούν την ανηφόρα για το όρος Μενοίκιο όπου βόσκουν ελεύθερα τα κατσίκια. Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, ο συνομιλητής μας ανεβαίνει στο φορτηγό και παραδίδει τις παραγγελίες σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Σέρρες και Θεσσαλονίκη. «Πόρτα-πόρτα γίνεται η διανομή» λέει, με αρκετούς από τους καταναλωτές να αποτελούν πλέον την τρίτη γενιά στο πελατολόγιο που είχαν ξεκινήσει οι παππούδες. Με αυτόν τον τρόπο φεύγει το 70 με 80% της συνολικής παραγωγής του τυροκομείου δυναμικής 10 τόνων ημερησίως.

Μόνο όταν στερεύουν τα ζώα από γάλα, εκείνο το 60ημερο περίπου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, οι ρυθμοί είναι λίγο πιο χαλαροί, οπότε και δουλεύονται οι τελικές συσκευασίες των τυριών.

Από το νέο έτος, εφόσον όλα πάνε καλά, η επιχείρηση ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά και ένα καινούριο προϊόν, κατσικίσιο γιαούρτι, με την απαραίτητη επένδυση στη γραμμή παραγωγής να έχει ολοκληρωθεί και πλέον να αναμένουν οι συνομιλητές μας την εποχιακή αύξηση της παραγωγικότητας των ζώων. Ένα πέμπτο υποψήφιο προϊόν για το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, είναι η εμφιάλωση κατσικίσιου γάλακτος, που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί σε βάθος διετίας. Παράλληλα τα δυο αδέρφια προετοιμάζονται για τα Σχέδια Βελτίωσης που αναμένεται να προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες θέλοντας να διπλασιάσουν το σκέπαστρο στις σταβλικές εγκαταστάσεις.

πηγή agronews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σερρών Θεολόγος: «Το έργο του εκκλησιαστικού Επιτρόπου, δομικό στοιχείο για την ζωή και την μαρτυρία της Εκκλησίας»

12/01/26 10:55 πμ

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο του εκκλησιαστικού Επιτρόπου, δομικό στοιχείο για την ζωή και την μαρτυρία της Εκκλησίας»

METLEN: Απόκτηση και 6ης (σε πλήρη λειτουργία) παραγωγικής μονάδας αμυντικού και τροχαίου υλικού

12/01/26 10:51 πμ

METLEN: Απόκτηση και 6ης (σε πλήρη λειτουργία) παραγωγικής μονάδας αμυντικού και τροχαίου υλικού

Ντ. Τραμπ για Γροιλανδία: «Η άμυνά τους βασίζεται σε δύο έλκηθρα με σκύλους»

12/01/26 10:37 πμ

Ντ. Τραμπ για Γροιλανδία: «Η άμυνά τους βασίζεται σε δύο έλκηθρα με σκύλους»

Οι νικητές των σημαντικότερων κατηγοριών στις Χρυσές Σφαίρες

12/01/26 9:41 πμ

Οι νικητές των σημαντικότερων κατηγοριών στις Χρυσές Σφαίρες

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε ξυλοδαρμός με θύμα 14χρονη – Δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ανηλίκων

12/01/26 9:37 πμ

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε ξυλοδαρμός με θύμα 14χρονη – Δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ανηλίκων

Ηλικιωμένη βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε σπίτι στον Σοχό Θεσσαλονίκης

12/01/26 9:34 πμ

Ηλικιωμένη βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε σπίτι στον Σοχό Θεσσαλονίκης

Μανώλης Δ. Βονικάκης & Συνεργάτες Δικηγορικό Γραφείο

12/01/26 8:53 πμ

Σέρρες: Ανακοίνωση του νέου συνήγορου υπεράσπισης του 16χρονου Μανώλη Βονικάκη

Ο γιος του πάλαι ποτέ σάχη του Ιράν κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν «με τον λαό»

12/01/26 8:30 πμ

Ο γιος του πάλαι ποτέ σάχη του Ιράν κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν «με τον λαό»

Kρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα - Νέος υπαρχηγός του ΠΣ ο αντιστράτηγος Αν. Παππάς

12/01/26 8:25 πμ

Kρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα – Νέος υπαρχηγός του ΠΣ ο αντιστράτηγος Αν. Παππάς

Επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Μαδρίτη - Στο επίκεντρο Ουκρανία και Μέση Ανατολή

12/01/26 8:18 πμ

Επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Μαδρίτη – Στο επίκεντρο Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Έντονο κύμα ψύχους «σαρώνει» τη χώρα - Πού θα χιονίσει

12/01/26 8:14 πμ

Έντονο κύμα ψύχους «σαρώνει» τη χώρα – Πού θα χιονίσει

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ