Για περίπου μία ώρα έδωσε χθες το απόγευμα στίγμα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις μαζί με τα δύο βοηθητικά του, το Attaman και το Cengizhan, δηλαδή το διάστημα 4.30 ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Για περίπου μία ώρα έδωσε χθες το απόγευμα στίγμα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις μαζί με τα δύο βοηθητικά του, το Attaman και το Cengizhan, δηλαδή το διάστημα 4.30 μέχρι 5.30, οπότε έκλεισε πάλι το AIS, το σύστημα αυτόματης γεωγραφικής αναγνώρισης.
 
Το ξανάνοιξε περίπου στις 10 το βράδυ οπότε και το ξαναέκλεισε λίγο αργότερα. Οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να παίξουν ένα επικοινωνιακό παιγνίδι, το οποίο στοχεύει στον εκνευρισμό της ελληνικής κοινής γνώμης και όχι της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει απόλυτη γνώση των κινήσεων τους.
 
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του enikos.gr, το Ορουτς Ρέις βρίσκεται περίπου 75 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου, με πορεία βορειοανατολική, δείχνοντας ότι κατευθύνεται από το νοτιοδυτικό άκρο της θαλάσσιας περιοχής που έχει οριοθετήσει με την παράνομη navtex προς το ανατολικό άκρο αυτής.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρά το γεγονός πώς κινείται με χαμηλή ταχύτητα, περίπου 4 με 5 κόμβους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τις 2.30 χθες το μεσημέρι – παρότι προσπάθησε – δεν κατάφερε να απλώσει τα ηχοβολιστικά καλώδια και να δείξει ότι κάνει έρευνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, από την Δευτέρα μέχρι και χθες το απόγευμα, 2 φορές προσπάθησε να ποντίσει καλώδια και να κάνει έρευνες.

Advertisement
 

Όμως, οι Τούρκοι επεχείρησαν να στήσουν και δεύτερη επικοινωνιακή σύγχυση, με το γεωτρύπανο Kanuni.

Αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης ξεκαθάριζαν προς το enikos.gr ότι το γεωτρύπανο δεν πρόκειται να μείνει στην περιοχή νότια της Ρόδου, όπου δίνει στίγμα, αλλά κατευθύνεται προς το HaydarPasa, ένα λιμάνι στην Κωνσταντινούπολη, αφού έχουν δηλώσει ότι έχουν σκοπό να το βάλουν να επιχειρήσει στην Μαύρη Θάλασσα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ανακοινώσει προ διμήνου ότι εντόπισαν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Εάν υπάρχει πιθανότητα να έρθει κάποιο γεωτρύπανο στην περιοχή της Μεσογείου αυτό είναι το Yavuz, το οποίο όμως έχει γίνει γνωστό από την πλευρά της Τουρκίας ότι έχουν σκοπό να το στείλουν στην κυπριακή ΑΟΖ.
 


 
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε χθες το απόγευμα τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα πολιτικών και στρατιωτικών υποθέσεων R. Clarke Cooper, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt.
Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα διμερούς και διασυμμαχικού ενδιαφέροντος με έμφαση στην περαιτέρω εμβάθυνση της ήδη ισχυρής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)].
Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή λόγω της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η διαμορφούμενη κατάσταση στα Βαλκάνια, οι προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα για την εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας σε αυτές, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος πραγματοποιήθηκε και λεπτομερής σχετική ενημέρωση από τον αρμόδιο επιτελικό φορέα του ΓΕΕΘΑ.
Αργότερα, ο Στρατηγός Φλώρος συνόδευσε τον Αμερικανό Αξιωματούχο στην συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
 


Του Χρήστου Μαζανίτη – ΠΗΓΗ: enikos.gr

Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Νοεμβρίου

15/11/25 8:49 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Νοεμβρίου

H «Κερκινέλλα» προσελκύει πλήθος επισκεπτών της Philoxenia στο περίπτερο του Δήμου Σιντικής

15/11/25 9:36 μμ

H «Κερκινέλλα» προσελκύει πλήθος επισκεπτών της Philoxenia στο περίπτερο του Δήμου Σιντικής

Μπέργκερ με ...γέμιση μύδια Μακρυγιάλου, γαρίδα Πλαταμώνα και μαύρο χοιρινό Ολύμπου

15/11/25 9:32 μμ

Μπέργκερ με …γέμιση μύδια Μακρυγιάλου, γαρίδα Πλαταμώνα και μαύρο χοιρινό Ολύμπου

Ουκρανία-σκάνδαλο διαφθοράς: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τον επανασχεδιασμό του ενεργειακού τομέα

15/11/25 9:28 μμ

Ουκρανία-σκάνδαλο διαφθοράς: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τον επανασχεδιασμό του ενεργειακού τομέα

Ο Πάπας έκανε δεκτούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο - «Ο κινηματογράφος κινδυνεύει, πρέπει να προστατευθεί», τόνισε

15/11/25 9:25 μμ

Ο Πάπας έκανε δεκτούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο – «Ο κινηματογράφος κινδυνεύει, πρέπει να προστατευθεί», τόνισε

Δίωξη για τρία πλημμελήματα σε μέλη του Ρουβίκωνα που άνοιξαν πανό μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

15/11/25 9:18 μμ

Δίωξη για τρία πλημμελήματα σε μέλη του Ρουβίκωνα που άνοιξαν πανό μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

Π. Μαρινάκης: Η αναβάθμιση από τον Fitch προσελκύει επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν δουλειές

15/11/25 9:16 μμ

Π. Μαρινάκης: Η αναβάθμιση από τον Fitch προσελκύει επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν δουλειές

Συνάντηση του Στ. Κασσελάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι

15/11/25 9:05 μμ

Συνάντηση του Στ. Κασσελάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι

Θεσσαλονίκη: Ανήλικες χτύπησαν συνομήλικες τους και τις βιντεοσκόπησαν – Συνελήφθησαν και οι γονείς τους

15/11/25 9:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Ανήλικες χτύπησαν συνομήλικες τους και τις βιντεοσκόπησαν – Συνελήφθησαν και οι γονείς τους

Ακινητοποιήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος η αμαξοστοιχία 1599 με 95 επιβάτες λίγο μετά τον ΣΣ Σίνδου

15/11/25 8:47 μμ

Ακινητοποιήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος η αμαξοστοιχία 1599 με 95 επιβάτες λίγο μετά τον ΣΣ Σίνδου

Antalis: Μια μεσοπρώιμη ποικιλία σκληρού σίτου με κορυφαία παραγωγικά χαρακτηριστικά

15/11/25 8:41 μμ

Αγροφυλλίδα ΑΕ: Antalis – Μια μεσοπρώιμη ποικιλία σκληρού σίτου με κορυφαία παραγωγικά χαρακτηριστικά

Έναρξη του Πρωταθλήματος Μπάσκετ Παλαιμάχων, Εργαζομένων & Ανέργων Δήμου Σερρών «Νίκος Τατιτζικίδης»

15/11/25 8:25 μμ

Έναρξη του Πρωταθλήματος Μπάσκετ Παλαιμάχων, Εργαζομένων & Ανέργων Δήμου Σερρών «Νίκος Τατιτζικίδης»