Τα απαλά χρώματα, οι καθρέφτες και το φυσικό φως όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση του χώρου. Ο τεχνητός φωτισμός μπορεί, επίσης, να επηρεάσει θετικά το πώς μοιάζει ένα δωμάτιο, αλλά διατίθεται σε πολλές μορφές, η καθεμία με τα πλεονεκτήματά της, οπότε πρέπει να γνωρίζετε ποιες από αυτές θα δημιουργήσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι δύο τύποι φωτισμού που πρέπει να εξετάσετε κατά τη διακόσμηση ενός δωματίου είναι ο γενικός και ο κατευθυντικός. Τα γενικά φώτα καλύπτουν πλήρως ολόκληρο το χώρο, ενώ τα κατευθυντικά φώτα μπορούν να βλέπουν προς το πάτωμα, την οροφή ή άλλες περιοχές.
Το μέγεθος του δωματίου, η διάθεση που επιδιώκετε και αυτό που θέλετε να αναδείξετε θα καθορίσουν τον τύπο του φωτός σας. Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχετε ένα στρώμα από ζεστά φώτα σε ένα υπνοδωμάτιο για να το διατηρήσετε ζεστό, αλλά βεβαιωθείτε ότι όλα έχουν τις ίδιες θερμοκρασίες, ώστε να μην συγκρούονται. Ωστόσο, ο τεχνητός φωτισμός θα μπορούσε να κάνει το δωμάτιό σας να φαίνεται μικρότερο, αν είναι τοποθετημένο με λάθος τρόπο, σύμφωνα με το newsbeast.gr
Απευθείας φώτα
Ενώ το τεχνητό φως μπορεί να κάνει ένα μικρό δωμάτιο να μοιάζει πιο ευρύχωρο, δεν μπορούν να το πετύχουν όλοι οι τύποι φωτισμού. Τα μεγάλα και φωτεινά φωτιστικά οροφής χρησιμοποιούνται συχνά για να πλημμυρίσουν με φως ένα δωμάτιο ώστε να φαίνεται μεγαλύτερο. Ωστόσο, συνήθως δημιουργούν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς τα φώτα που λάμπουν απευθείας από το ταβάνι εστιάζουν μόνο σε ορισμένα σημεία του δωματίου, προκαλώντας ανισορροπία. Το λάθος φωτισμού που κάνει το δωμάτιό σας να μοιάζει μικρότερο είναι όταν έχετε κατευθυνόμενα φώτα στην οροφή που προκαλούν ανισορροπία και εκπέμπουν περισσότερο φως από αυτό που χρειάζεται το δωμάτιο.
Τα χωνευτά φώτα είναι ένα παράδειγμα αυτού του είδους. Μπορεί να εξοικονομούν χώρο αφού δεν είναι εμφανή φωτιστικά, αλλά θα κατακλύσουν μια περιοχή με φως αν είναι πολύ μεγάλα για το δωμάτιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολυέλαιοι δεν λειτουργούν σε μικρούς χώρους, για παράδειγμα. Από την άλλη πλευρά, τα φωτιστικά οροφής ταιριάζουν ιδανικά σε ένα μέρος όπως το σαλόνι, επειδή συνήθως υπάρχει πολύς χώρος, ο οποίος αποτελεί ένα εξαιρετικό περιβάλλον για ένα φωτιστικό οροφής.
Τι να χρησιμοποιήσετε
Αντί να χρησιμοποιείτε φωτιστικά οροφής που δείχνουν προς τα κάτω, επιλέξτε έμμεσο, ισορροπημένο φωτισμό που απλώνεται ομοιόμορφα στο δωμάτιο. Οι πηγές φωτός που εκπέμπονται από τους τοίχους, τα τραπέζια και τις γωνίες θα θέσουν στο επίκεντρο όλα τα μέρη του δωματίου και θα το κάνουν να μοιάζει πιο ευρύχωρο. Αν θέλετε χωνευτά φώτα στο ταβάνι, μπορείτε να τα εξισορροπήσετε με τα υπόλοιπα.
Επίσης, ο ελεγχόμενος φωτισμός είναι ένα άλλο μέρος της λύσης. Όταν έχετε φως που διασκορπίζεται σε ένα δωμάτιο, βοηθάει στο να χαμηλώσετε τις άλλες πηγές φωτισμού. Η δημιουργία μιας άνετης ατμόσφαιρας θα σας κάνει να αισθάνεστε άνετα.
Τα φωτιστικά σώματα, τα αμπαζούρ και άλλα αξεσουάρ παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο. Επιλέξτε ανοιχτά, ουδέτερα χρώματα για να βοηθήσετε να ανοίξει το μικρό δωμάτιο ακόμα και όταν τα φώτα δεν είναι αναμμένα. Τέλος, αν το δωμάτιο είναι μικρό αλλά έχει ψηλό ταβάνι, χρησιμοποιήστε το προς όφελός σας! Τα κρεμαστά φωτιστικά ψηλά στην οροφή θα τραβήξουν την προσοχή στην αφθονία του κάθετου χώρου στο δωμάτιο.