Το μεγάλο Φ για τα τσάγια βοτάνων από το θρυλικό φυστικοχώρι των Σερρών

Μια αρχιτέκτων από την Αθήνα επιστρέφει στο χωριό της καταγωγής της – την Αμμουδιά, το θρυλικό φυστικοχώρι των Σερρών- και αρχίζει να ασχολείται με τα τσάγια βοτάνων από μείξη βιολογικών αρωματικών φυτών

 

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής θα ήθελα αυτές τις μέρες να με συντροφεύει ένα προϊόν που ονομάζεται Φοίβη και είναι ένα βιολογικό τσάι βοτάνων, ειδικό –όπως αναφέρει και η δημιουργός του- για το κρυολόγημα και το βήχα.

 

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Και στην αρχή το λόγο έχουν οι συστάσεις. Οι πρώτες συστάσεις ήρθαν από φίλους από την Θεσσαλονίκη. Εκείνοι μου μίλησαν για τη δουλειά της κας Θάλειας Καραφύλλη. Εκείνο που συγκράτησα ήταν το όνομα του χωριού που είναι η έδρα και η βάση της δραστηριότητας της. Το όνομα του χωριού, Αμμουδιά. Το φημισμένο φυστικοχώρι των Σερρών (απέχει περίπου τα 22 χιλιόμετρα από την πόλη). Εκεί παράγεται, η περίφημη αραχίδα.

 Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση και στάθηκα ήταν τα ονόματα που η κα Καραφύλλη έχει δώσει στα τσάγια των βοτάνων. Όλα αρχαιοελληνικά, με νόημα και σημασία. Φιλοξένη-Φιλουμένη-Φανοστράτη-Φιλέρημος-Φιλονόη αλλά και Φαιναρέτη- Φερενίκη-Φύλλις-Φιγάλεια-Φάεννα και έχουμε και συνέχεια: Φαέθουσα-Φαίδρα-Φοίβη-Φιλύρα-Φρύνη.

 

Στο site της εταιρείας ΦΥΤΟΣΟΦΙΑ – δημιούργημα της κας Καραφύλλη- διαβάζουμε: « Τσάγια βοτάνων από μείξη βιολογικών αρωματικών φυτών. Μείγματα συστατικών, αρωμάτων και γεύσεων από την ελληνική γη. Πρωτότυπες συνταγές, που χαρίζουν απόλαυση και ευεργετούν τον οργανισμό χάρη στις μοναδικές τους ιδιότητες» και αμέσως μετά έρχεται η παρότρυνση:

 

« Διαλέξτε από τις 3 ομάδες τσαγιών αυτό που σας ταιριάζει για ενίσχυση διάθεσης, την τόνωση του οργανισμού , την υποστήριξη της υγείας». Και παρακάτω μια χρήσιμη πληροφορία μαζί με ενθάρρυνση: « Τα τσάγια μας είναι χύμα και όχι σε φακελάκια. Γιατί έτσι τα βότανα είναι στη φυσική τους κατάσταση, αφού υπόκεινται σε ελάχιστη επεξεργασία, και διατηρούν αναλλοίωτα τα συστατικά τους και το άρωμά τους. Αφιερώστε χρόνο και κάντε τη διαδικασία της παρασκευής του ροφήματος μέρος της απόλαυσης. Χρησιμοποιείστε χάρτινα ή μεταλλικά φίλτρα ή ειδικές τσαγιέρες».

 

 

Στο ίδιο το site τους βρήκα και την απάντηση στο «ποιοι είναι». Διαβάζω και μεταφέρω εδώ τις δικές τους συστάσεις: «Είναι η Θάλεια, ο Πέτρος και η Ευτέρπη. Μεγάλωσαν σε αγροτική οικογένεια και ακολούθησαν ο καθένας τους διαφορετικό δρόμο. Ωστόσο η αγάπη τους για τη γή και ο σεβασμός στα προϊόντα της, τους δημιούργησε την διάθεση να αξιοποιήσουν τα χωράφια της οικογένειας με καλλιέργειες διαφορετικές από τις συνήθεις. Τα αρωματικά φυτά τους κέντρισαν το ενδιαφέρον και τον Μάιο του 2013 ξεκίνησαν την καλλιέργεια. Φυτεύτηκαν τα πρώτα 10 είδη και τον Μάιο του 2014 προστέθηκαν ακόμη 2 είδη.

 

Το 2014 και αφού ήρθε η πρώτη παραγωγή, ιδρύθηκε η ΦΥΤΟΣΟΦΙΑ Ι.Κ.Ε. Σκοπός ήταν η δημιουργία μιας μικρής μεν αλλά καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής. Ξεκινώντας λοιπόν από την καλλιέργεια και φτάνοντας στην συσκευασία και την διάθεση, κάθε στάδιο της παραγωγής έχει την προσοχή και την φροντίδα των ανθρώπων της Φυτοσοφίας, που μοιράζονται το πάθος για την ποιότητα και την αγάπη για τα βότανα. Έτσι εστιάζουμε καλύτερα στην φροντίδα κάθε καλλιέργειας και εφαρμόζουμε σχολαστικά τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας. Κάθε διαδικασία γίνεται από ανθρώπινα χέρια, ενώ οι μηχανές επεμβαίνουν μόνο και όταν είναι απαραίτητο. Με αυτό τον τρόπο, από την επιλογή των φυτών ως την συσκευασία, έχουμε μια σαφή και συνολική εικόνα της ποιότητας κάθε προϊόντος μας».

 

Και ακολουθούν τα προφίλ τους.

 

«Θάλεια Καραφύλλη: Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, το 2004 αποφασίζει να εγκαταλείψει την Αθήνα για να εγκατασταθεί στην Αμμουδιά Σερρών, όπου γεννήθηκε και τελείωσε το σχολείο. Ο πατέρας ασχολείται ακόμη με τα χωράφια, αλλά οι συμβατικές καλλιέργειες δεν έχουν μέλλον. Την γοητεύει η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα και η ανάγκη αλλαγής πλεύσης. Συζητάει με τον αδελφό της Πέτρο, και από κοινού αποφασίζουν να τολμήσουν. Είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και τον σχεδιασμό των προϊόντων.

Πέτρος Καραφύλλης: Μηχανολόγος στο επάγγελμα, συμβάλει με αποφασιστικό τρόπο στην βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Επινοεί και δημιουργεί μικρές έξυπνες μηχανικές λύσεις που βοηθούν, ώστε οι εργασίες που γίνονται με τα χέρια (συγκομιδή, ξήρανση, επεξεργασία, συσκευασία) να γίνονται πιο αποδοτικές. Καθώς το έχει και με την τεχνολογία, είναι υπεύθυνος για την παρουσία μας στον κόσμο του διαδικτύου.

 

 

Ευτέρπη Καραφύλλη: Πρώην νηπιαγωγός, διατηρεί στην Αθήνα κατάστημα με δώρα, πολλά από τα οποία είναι δημιουργίες της. Δημιουργεί χειροποίητες συσκευασίες για ειδικά πακέτα δώρων με τα προϊόντα της Φυτοσοφίας.

Αλέξανδρος Μιτρόφ: Η καλλιέργεια, η συγκομιδή, η αποξήρανση και η επεξεργασία των δρογών απαιτούν μόχθο και προσήλωση. Η δική του καθημερινή ενασχόληση με όλα αυτά, συμβάλει στο να υλοποιήσουμε το όραμά μας».

 

Κάπου εδώ το ταξίδι στην Αμμουδιά των Σερρών λαμβάνει (προσωρινά) τέλος. Η συνέχεια στις τσαγιέρες.

 

Πηγή: protothema.gr

 

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *