Χρήση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data) και ιχνηλάτησης για την απομόνωση των φορέων Η Γερμανία πρότεινε την χρήση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data) και ιχνηλάτησης για την απομόνωση των φορέων του κορονοϊού, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Χρήση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data) και ιχνηλάτησης για την απομόνωση των φορέων

Η Γερμανία πρότεινε την χρήση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data) και ιχνηλάτησης για την απομόνωση των φορέων του κορονοϊού, καθώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόζονται έχουν επιβραδύνει την διάδοσή του, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα την στρατηγική για την αντιμετώπιση της επιδημίας συνιστά την εφαρμογή της προσέγγισης της Νότιας Κορέας με την υιοθέτηση επιθετικής τακτικής διαγνωστικών ελέγχων και την χρησιμοποίηση των δεδομένων του γεωεντοπισμού από τα smartphone για τον εντοπισμό των ανθρώπων με τους οποίους ήλθαν σε επαφή φορείς του ιού.

Αυτά τα μέτρα θα είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη αναζωπυρώσεων όταν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα -κλείσιμο σχολείων και περιορισμοί στις μετακινήσεις- επιτύχουν την επιβράδυνση της διάδοσης του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Der Spiegel και Sueddeutsche Zeitung.

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη στρέφονται στην τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό, προς προσεγγίσεις που αντλούν γνώσεις από την εμπειρία της Ασίας, αλλά παράλληλα θέτουν σε δοκιμασία τους δυτικούς κανόνες περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η παρακολούθηση είναι ένα ευαίσθητο θέμα στην Γερμανία, όπου οι μνήμες από την δραστηριότητα της ανατολικογερμανικής μυστικής υπηρεσίας Stasi και το εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριοδοτών είναι νωπή στις μνήμες.

Η Γερμανία διαθέτει μία από τις αυστηρότερες νομοθεσίες στον τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στον κόσμο, ακριβώς εξαιτίας της εμπειρίας της Stasi, αλλά και του ναζιστικού κρατικού συστήματος παρακολούθησης.
Στο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Πώς θα ελέγξουμε την COVID-19», αναφέρεται το σενάριο της επιτάχυνσης και πολλαπλασιασμού των διαγνωστικών τεστ τις προσεχείς εβδομάδες με την χρήση κινητών μονάδων και την απομόνωση των φορέων.

«Για να γίνουν τα τεστ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα, η χρήση Μεγάλων Δεδομένων και του γεωεντοπισμού και παρακολούθησης είναι αναπόφευκτη μακροπρόθεσμα», αναφέρεται στο έγγραφο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων που εργάσθηκαν για την μελέτη, εάν ακολουθηθεί το μοντέλο αυτό, περί το ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Γερμανία θα προσβληθούν, αλλά μόνο 12.000 θα πεθάνουν. «Η αυστηρή αυτή διαδικασία θα πρέπει να εφαρμοσθεί για δύο μήνες», γράφει το Spiegel .

Η Ούτε Τάιχερτ, πρόεδρος της Oμοσπονδιακής Eνωσης των γιατρών του δημόσιου τομέα, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν έχει τα μέσα για την μεγάλη επέκταση των διαγνωστικών τεστ.

Η γενίκευση των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό, όπως έγινε στην Νότια Κορέα, δεν είναι εφικτή στην Γερμανία, προειδοποίησε. «Εχουμε πολύ περιορισμένο προσωπικό και πολύ περιορισμένες εργαστηριακές ικανότητες», εξήγησε στο t-online.de.

Ομως, όταν ερωτήθηκε για την δυνατότητα του εντοπισμού και της παρακολούθησης μέσω των κινητών τηλεφώνων, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι είναι δύσκολη η χαλάρωση του lockdown που έχει επιβληθεί στην Γερμανία χωρίς αυτά. Είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει, πρόσθεσε.

Advertisement
MEGA

Στην μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνεται και το χειρότερο σενάριο, μία πρόβλεψη γι΄αυτό που θα συμβεί στην Γερμανία εάν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα: το 70% του πληθυσμού σύντομα θα προσβληθεί, το 80% των ασθενών που θα χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ δεν θα βρίσκουν θέση στα νοσοκομεία και ο απολογισμός των νεκρών θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Μέχρι χθες, η Γερμανία μετρούσε 42.288 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 253 θανάτους από την επιδημία του κορονοϊού

πηγή: newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεράστια ζημιά στον Ερυθρό Αστέρα έκανε η Παρτίζαν

03/04/26 9:15 πμ

Τεράστια ζημιά στον Ερυθρό Αστέρα έκανε η Παρτίζαν

03/04/26 9:13 πμ

«Καλοβλέπει» τετράδα η Ζαλγκίρις

Ήττα... μισός αποκλεισμός για Αρμάνι

03/04/26 8:54 πμ

Ήττα… μισός αποκλεισμός για Αρμάνι

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 8:48 πμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Γερά για την 10άδα η Μακάμπι, ήττα μισός αποκλεισμός για Αρμάνι

03/04/26 8:43 πμ

Γερά για την 10άδα η Μακάμπι, ήττα μισός αποκλεισμός για Αρμάνι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ επιβάλλει νέους τελωνειακούς δασμούς ως και 100% σε εισαγόμενα φάρμακα

03/04/26 8:27 πμ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ επιβάλλει νέους τελωνειακούς δασμούς ως και 100% σε εισαγόμενα φάρμακα

Αυτόχειρας Παναθηναϊκός στη Σόφια

03/04/26 8:35 πμ

Αυτόχειρας Παναθηναϊκός στη Σόφια

Πώς να καλλιεργήσετε φράουλες σε γλάστρα – Ο απόλυτος οδηγός για γλυκές σπιτικές φράουλες

03/04/26 8:19 πμ

Πώς να καλλιεργήσετε φράουλες σε γλάστρα

Τι αλεύρι να επιλέξεις ανάλογα με το τι θέλεις να φτιάξεις

03/04/26 8:13 πμ

Τι αλεύρι να επιλέξεις ανάλογα με το τι θέλεις να φτιάξεις

Πασχαλινό τσουρέκι, η πιο εύκολη συνταγή

03/04/26 8:10 πμ

Πασχαλινό τσουρέκι, η πιο εύκολη συνταγή

Τσίπρας: Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι και αν χρειαστεί νωρίτερα

03/04/26 12:30 πμ

Τσίπρας: Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι και αν χρειαστεί νωρίτερα

Δίκη για τα Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα βίντεο - Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η εκδίκαση

03/04/26 12:26 πμ

Δίκη για τα Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα βίντεο – Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η εκδίκαση