24.3 C
Serres

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ

Date:

Όταν το κοινό διστάζει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού να επισκεφθεί Μουσεία για να εξερευνήσει κομμάτια της ιστορίας, τότε εκείνα μεταφέρουν τις συλλογές και το αρχειακό υλικό τους πιο κοντά στον κόσμο.

 

Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, τις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, στη συμβολή των οδών Καρόλου Ντηλ και Ερμού «μετακόμισε» για τις επόμενες τρεις εβδομάδες το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για να παρουσιάσει την εκθεσιακή, εκδοτική και εκπαιδευτική δραστηριότητά του.

«Ήταν μία ανάγκη του Μουσείου να βγει προς τα έξω, καθώς η πανδημία μας δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα, λίγος κόσμος μπορεί να μας επισκεφθεί και έτσι σκεφτήκαμε ότι ο χώρος από τον οποίο περνούν πάρα πολλοί άνθρωποι δεν είναι άλλος, από τις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ», εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η Σταυρούλα Μαυρογένη, μία από τις δύο επιμελήτριες της έκθεσης, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, βραχίονα του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

«Βρήκαμε έναν εξαιρετικό συνεργάτη, τον Γιάννη Αργυριάδη, ο οποίος δέχθηκε την πρότασή μας. Λόγω του εορτασμού της επετείου του Μακεδονικού Αγώνα (13η Οκτωβρίου) θεωρήσαμε πως ήταν μία καλή συγκυρία για να διοργανώσουμε την έκθεση», τόνισε η κ. Μαυρογένη.

Στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ προβάλλονται σε μικρογραφία το κτίριο του Μουσείου, που ήταν Ελληνικό Προξενείο κατά την οθωμανική περίοδο, τα σχολεία εκείνης της περιόδου σε μακέτες και εικαστικά έργα, οι συλλυπητήριες επιστολές που έλαβε η οικογένειά του Παύλου Μελά από γνωστές προσωπικότητες και απλούς ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Το πρώτο κομμάτι της έκθεσης αφορά την ίδρυση του Ελληνικού Προξενείου, τον τρόπο που συνδέεται το ελεύθερο ελληνικό κράτος μέσα από ένα εμβληματικό κτίριο του Ερνέστου Τσίλερ, το δεύτερο κομμάτι είναι οι εμβληματικές μορφές των Μακεδονομάχων και το τρίτο η διατήρηση, η διάχυση της μνήμης και η διαχείριση όλου του υλικού μέσα από σύγχρονο τρόπο, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο, επισήμανε η κ. Μαυρογένη.

«Ο κορονοϊός μας έχει κάνει όλους ευρηματικούς και αισιόδοξους. Την περίοδο του Μαΐου βρέθηκε στα χέρια μας το βιβλίο μας “Έθνους Αφύπνιση: Παύλος Μελάς”, μία σημαντική έκδοση σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι οι συλλυπητήριες επιστολές από το αρχείο της Ναταλίας Ιωαννίδη, εγγονής του Παύλου Μελά, οι οποίες εστάλησαν στη Ναταλία Δραγούμη, μετά τον χαμό του συζύγου της και σηματοδοτούν την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα», ανέφερε η διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, ιστορικός τέχνης και συνεπιμελήτρια της έκθεσης, Φανή Τσατσάια.
«Το εκδοτικό αυτό έργο δεν είχαμε ακόμα τη χαρά και τη δύναμη να το εκθέσουμε προς τα έξω. Σκεφτήκαμε λοιπόν να δείξουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι, στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ. Είναι ψηφιακά ανάτυπα έτσι ώστε ο κόσμος που δεν έχει έρθει τον τελευταίο καιρό στο Μουσείο μας να πάρει μία γεύση από το τι μπορεί να δει μέσα στην έκδοση», υπογράμμισε.

«Σκεφτήκαμε ότι πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος, ο άνθρωπος μέσα από την αρχιτεκτονική, μέσα από τη λογοτεχνία και την τέχνη, μέσα από την εκπαίδευση. Βασικός μας άξονας είναι η εκπαίδευση και ο άνθρωπος», τόνισε η κ. Τσατσάια και πρόσθεσε ότι σκοπός είναι η συγκεκριμένη έκθεση να μεγαλώσει και μέσα στο Μουσείο και να μπορέσει να «ταξιδέψει» και σε άλλες πόλεις είτε δια ζώσης είτε ψηφιακά.

Η έκθεση στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ θα διαρκέσει έως τις 18 Οκτωβρίου.

Κ. Γιαννίκη

(Συν. Φωτογραφίες που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα)

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠολιτισμόςΤο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κοτταρίδη (αρχαιολόγος): Πώς συνδέονται τα ευρήματα της Πομπηίας με τον ελληνικό πολιτισμό

Για τις ελληνικές επιγραφές και αναφορές στα νέα ευρήματα...

Εργασίες αποκατάστασης στο Αρχαίο Θεάτρο Δελφών

Επιταχύνονται οι εργασίες της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών....

Θεσσαλονίκη: Έρχονται τα «Εαρινά αντέτια» από τον Μικρασιατικό Σύλλογο Μενεμένης «Αγία Παρασκευή»

Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα με τίτλο «Εαρινά αντέτια» ετοιμάζει ο Μικρασιατικός...

«Η ρουτίνα»: Μια ελληνική ταινία μικρού μήκους για τον αυτισμό -video

«Η ΡΟΥΤΙΝΑ» είναι μια Ελληνική Ταινία μικρού μήκους για...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα