Το 2020 αποτέλεσε μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλους και ιδιαίτερα για τον επιχειρηματικό κόσμο. Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μία πρωτοφανή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία, μάλιστα, βρίσκεται ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Το 2020 αποτέλεσε μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλους και ιδιαίτερα για τον επιχειρηματικό κόσμο. Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μία πρωτοφανή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία, μάλιστα, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν οι πραγματικές διαστάσεις της.

Advertisement
 

Ως Επιμελητήριο Σερρών από την αρχή της υγειονομικής κρίσης καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των επιχειρήσεων – μελών μας, προσφέροντας υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες, προβαίνοντας σε δράσεις και καταθέτοντας προτάσεις και υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς λήψης αποφάσεων. Μεταξύ των αιτημάτων του Επιμελητηρίου ήταν η έκτακτη επιχορήγηση των επιχειρήσεων, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (Αναπτυξιακός Νόμος, LEADER, ΕΣΠΑ), η κατάργηση εκτάκτων εισφορών (όπως 6% σε έργα ΑΠΕ, 0,6% σε επιχειρηματικά δάνεια), η συνέχιση της επιδότησης κόστους μισθοδοσίας μεταποιητικών επιχειρήσεων, ενώ από τις κύριες δράσεις του Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ήταν η πρωτοβουλία στήριξης του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών με συγκέντρωση χορηγιών τόσο από το Επιμελητήριο όσο και από επιχειρήσεις – μέλη του που διατέθηκαν για αγορά ιατρικού εξοπλισμού αξίας 60.000€, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Δυστυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού δεν μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε μία σειρά αναπτυξιακών δράσεων που προγραμματίζαμε, όπως SEREXPO®, SERRESAGRIBUSINESS®, ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ®, «ΣΕΡΡΕΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΓΕΥΣΕΩΝ», «ΦΕΣΤΙΒΑΛ Ν. ΣΕΡΡΩΝ». Ισχυρό πλήγμα για το Νομό μας αποτέλεσε η αναβολή της SEREXPO που ζημίωσε τόσο τις επιχειρήσεις όσο και το ίδιο το Επιμελητήριο, που επωμίστηκε το βάρος όλων των εξόδων προετοιμασίας.

Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι κάθε κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία, αν αξιοποιηθεί σωστά. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σχεδιάσουν νέους επιχειρηματικούς στόχους και να προσαρμοστούν στα δεδομένα μιας νέας εποχής, στην οποία κυριαρχεί η καινοτομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι ψηφιακές υποδομές, η κυκλική οικονομία, η πράσινη ενέργεια, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και η μεταποίηση και οι δραστηριότητες προστιθέμενης αξίας.

Παραμένουμε αισιόδοξοι για το νέο έτος που έρχεται και αναπτερώνει τις ελπίδες μας για επάνοδο στην κανονικότητα. Ευελπιστούμε ότι η παραχώρηση του Στρατοπέδου Κολοκοτρώνη στο Επιμελητήριο Σερρών θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για να αλλάξουμε το τοπικό επιχειρείν και να προετοιμαστούμε όλοι μαζί για τη νέα ψηφιακή εποχή που ήδη βιώνουμε.

Advertisement
Babis

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το προσωπικό του Επιμελητηρίου Σερρών για τις προσπάθειες που καταβάλλει καθ’ όλη τη χρονιά για την ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των μελών μας καθώς και τη διοίκηση που με γρήγορες και, τις περισσότερες φορές, ομόφωνες αποφάσεις εγκρίνει τις προτεινόμενες ενέργειες. 

Advertisement
MEGA

Σας ευχόμαστε μία Καλή & Δημιουργική Νέα Χρονιά και, με την ελπίδα ότι οι επιχειρήσεις μας θα ξεπεράσουν ακόμα μία μεγάλη πρόκληση, δεσμευόμαστε ότι το Επιμελητήριο Σερρών θα συνεχίσει δυναμικά και το 2021 να καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις και να διεκδικεί δράσεις για τη στήριξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.   

Χρήστος Μέγκλας

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
12η γιορτή φιστικιού στην Αμμουδιά Σερρών

07/10/25 10:49 πμ

12η γιορτή φιστικιού στην Αμμουδιά Σερρών

Γιάννης Αντετοκούνμπο: “Μην τα ανεβάσετε ξανά τα παιδιά μου σε καμία πλατφόρμα”

07/10/25 8:50 πμ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: “Μην τα ανεβάσετε ξανά τα παιδιά μου σε καμία πλατφόρμα”

Ισραήλ: Οι οικογένειες και φίλοι θυμάτων της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 τήρησαν ενός λεπτού σιγή

07/10/25 8:45 πμ

Ισραήλ: Οι οικογένειες και φίλοι θυμάτων της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 τήρησαν ενός λεπτού σιγή

Γιώργος Καραμίχος: Οι γονείς μου θα ήθελαν να είμαι κάτι άλλο, αυτό με πληγώνει

07/10/25 8:38 πμ

Γιώργος Καραμίχος: Οι γονείς μου θα ήθελαν να είμαι κάτι άλλο, αυτό με πληγώνει

Έλληνας ομογενής αιματοκύλισε το Σίδνεϊ – Πυροβόλησε 50 φορές και τραυμάτισε 16 άτομα

07/10/25 8:38 πμ

Ομογενής αιματοκύλισε το Σίδνεϊ – Πυροβόλησε 50 φορές και τραυμάτισε 16 άτομα

Σε «θετική ατμόσφαιρα» ολοκληρώθηκε η πρώτη σειρά συνομιλιών Χαμάς-μεσολαβητών για τη Γάζα

07/10/25 8:22 πμ

Σε «θετική ατμόσφαιρα» ολοκληρώθηκε η πρώτη σειρά συνομιλιών Χαμάς-μεσολαβητών για τη Γάζα

Από το cloud μέχρι τα smart workplaces: Οι 6 +1 άξονες που πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις

07/10/25 8:12 πμ

Από το cloud μέχρι τα smart workplaces: Οι 6 +1 άξονες που πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αρχίζει σήμερα η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας

07/10/25 8:39 πμ

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αρχίζει σήμερα η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας

Κοτόπιτα παραδοσιακή

06/10/25 9:33 μμ

Κοτόπιτα παραδοσιακή

Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος 2025

07/10/25 12:03 πμ

Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος του 2025

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

07/10/25 12:03 πμ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

06/10/25 11:44 μμ

ΠΑΣΟΚ: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε