Το tofu είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους vegans και τους vegeterians, ίσως ένα από τα βασικότερα υλικά των καθημερινών τους γευμάτων, ενώ τα τελευταία χρόνια, καθώς η φήμη του εξαπλώνεται, προτιμάται ... Περισσότερα

Τόφου: Τι ακριβώς είναι το vegan «τυρί» και πόσα είδη υπάρχουν;

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Το tofu είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους vegans και τους vegeterians, ίσως ένα από τα βασικότερα υλικά των καθημερινών τους γευμάτων, ενώ τα τελευταία χρόνια, καθώς η φήμη του εξαπλώνεται, προτιμάται αρκετές φορές και από όσους θέλουν απλά να μειώσουν τα ζωικά από τη διατροφή τους. Βέβαια, αποτελεί και βασικό συστατικό της ασιατικής κουζίνας, πολύ πριν εμείς ακούσουμε καν για αυτό.

Και επειδή ακόμη και οι non vegans έχουμε μπει στη διαδικασία να το δοκιμάσουμε, πάντα αναρωτιόμαστε από τι φτιάχνεται. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα, λοιπόν.

Πώς φτιάχνεται

Εύκολα μπορείς να παρατηρήσεις ότι μοιάζει με τυρί και ίσως μπορούσε να προσεγγιστεί έτσι, αφού η παρασκευή του γίνεται με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο προέρχεται από γάλα σόγιας. Το tofu ή dòufu στα κινέζικα, σημαίνει κυριολεκτικά «πηγμένα φασόλια σόγιας».

Για την παρασκευή του, τα φασόλια μουλιάζονται, αλέθονται με νερό και στη συνέχεια το μείγμα βράζει ώστε να μετατραπεί σε γάλα σόγιας. Κατά τη διαδικασία προστίθεται ένα πηκτικό, όπως θειικό ασβέστιο, χλωριούχο μαγνήσιο ή χλωριούχο ασβέστιο, ώστε να μετατραπεί σε τυρόπηγμα.

Γενικώς, το tofu είναι σχετικά χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες, πλούσιο σε ασβέστιο (ή μαγνήσιο, ανάλογα με το ποιο πηκτικό χρησιμοποιήθηκε) και σίδηρο και εξαιρετικά προσιτό ως φυτική πρωτεΐνη.

Advertisement
Family Kitchen

Τα είδη tofu

Ανάλογα με τις παραλλαγές στην τεχνική και την επεξεργασία που υφίσταται η σόγια, υλοποιούνται διαφορετικά είδη tofu.

Το silken tofu, το οποίο προορίζεται κυρίως για γλυκά όπως κρέμες και σάλτσες, ακόμη και vegan smoothies και το σκληρό silken tofu, αυτό που κόβεται εύκολα σε κομμάτια. Κυρίως στις ασιατικές χώρες μπορούμε να βρούμε και πολλές ακόμη παραλλαγές του, από τα έτοιμα τηγανητά ή καπνιστά tofu, μέχρι τα tofu σε βάζα με άλμη, που είναι ιδιαίτερα πικάντικα.

Η γεύση του

Η αλήθεια είναι πως λόγω της ουδέτερης γεύσης του σε κάποιους φαίνεται εξαιρετικά άνοστο και βαρετό, ειδικά σε σχέση με το τυρί, το οποίο συνήθως αντικαθιστά στη vegan διατροφή. Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή του η ουδετερότητα και ήπια γεύση δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία πολλών διαφορετικών συνδυασμών με υλικά, καθώς και ευελιξία στο να το εντάξουμε σε μεγάλο αριθμό συνταγών – εκεί όπου θα έβαζες κάποιο είδους κρέατος ή τυριού.

Από έναν εναλλακτικό ντάκο, μέχρι ένα ινδικό κάρυ, κομμένο σε κύβους, μέσα σε μακαρονάδες, σε θρεπτικά bowls, ακόμη και για να αντικαταστήσεις τα αυγά, σε μία «scrambled» συνταγή ή έναν καγιανά.

πηγή skai.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

26/08/25 4:46 μμ

Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών

26/08/25 4:41 μμ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών, η κορυφαία καλοκαιρινή συνάντηση φίλων της αστρονομίας και της φύσης

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

26/08/25 4:34 μμ

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα "προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα", αποφάνθηκε δικαστήριο

26/08/25 4:28 μμ

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα “προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα”, αποφάνθηκε δικαστήριο

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

26/08/25 3:49 μμ

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

26/08/25 3:43 μμ

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

26/08/25 3:39 μμ

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

26/08/25 3:33 μμ

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Χαλκιδική: Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης με λεία 165.000 ευρώ

26/08/25 3:30 μμ

Χαλκιδική: Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης με λεία 165.000 ευρώ

Πώς να σώσεις τον σκύλο σου και πώς μπορεί να σε σώσει κι εκείνος

26/08/25 3:25 μμ

Πώς να σώσεις τον σκύλο σου και πώς μπορεί να σε σώσει κι εκείνος

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η χώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

26/08/25 12:08 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η χώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Διαγωνισμός Γαστρονομίας στην SEREXPO 2025 - Μεγάλη η συμμετοχή των Συλλόγων

26/08/25 12:03 μμ

Διαγωνισμός Γαστρονομίας στην SEREXPO 2025 – Μεγάλη η συμμετοχή των Συλλόγων