Τουρκία: στο κόκκινο η προεκλογική ένταση

Ο λιθοβολισμός του λεωφορείου του Έκρεμ Ιμάμογλου χθες στο Ερζερούμ δείχνει σε ποιο βαθμό έχει φτάσει η πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο δήμαρχος του Ερζερούμ κατηγορούσε χθες τον Ιμάμογλου διότι δεν ενημέρωσε ότι σκοπεύει να κάνει προεκλογική συγκέντρωση αλλά απλά να επισκεφθεί κάποια καταστήματα και έτσι δεν υπήρχαν τα δέοντα μέτρα ασφαλείας. Ο Ιμάμογλου κατηγόρησε τον διεύθυνση ασφάλειας για αδράνεια της αστυνομίας που βρισκόταν γύρω του και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην παρέμβαση.

Στον αντίποδα, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συγκέντρωση που έχει καταφέρει να κάνει στην Κωνσταντινούπολη. Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άτομα, 1.700.000 όπως δήλωσε ο ίδιος συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν στο παλιό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Ένας χώρος πενταπλάσιος από αυτόν του Μάλτεπε όπου την προηγούμενη μέρα η αντιπολίτευση έκανε την δική της συγκέντρωση με περίπου 300.000 ψηφοφόρους.

Ψήφισαν πάνω από 1,5 εκ. Τούρκοι του εξωτερικού

Αναλυτές τονίζουν πώς υπολογίζει έχει φέρει η περαιτέρω συσπείρωση στους οπαδούς του Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα κάποιοι προσθέτουν πως όπως είχαν τονίσει και νωρίτερα η συστράτευση του κουρδικού κόμματος με την αντιπολίτευση συσπειρώνει περισσότερο τους εθνικιστές γύρω από τον πρόεδρο της Τουρκιας. Η προεκλογική ρητορική της τρομοκρατίας με την κατάσταση στην Συρία, επηρεάζει τους Τούρκους πολίτες και ιδιαίτερα τώρα που εθνικισμός είναι σε έξαρση στην Τουρκία. Έτσι όλοι συγκλίνουν πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβερνητική συμμαχία αρχίζει να κερδίζει και πάλι πόντους πετυχαίνοντας περαιτέρω πόλωση που οδηγεί σε συσπείρωση Χάρις και στα πρωτοσέλιδα του ξένου τύπου που βάλλουν κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα η συμμετοχή των ψηφοφόρων του εξωτερικού έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αγγίζοντας πλέον το 1,5 εκατομμύριο.




Babis

Σε κάθε περίπτωση όμως το δεδομένο είναι πως οι ψηφοφόροι της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται στα χαρακώματα και αυτό εγκυμονεί κινδύνους μία εβδομάδα πριν κληθούν στις κάλπες.

πηγή: Deutsche Welle

ΚόσμοςΤουρκία: στο κόκκινο η προεκλογική ένταση

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Επίσκεψη Ρετζέπ Ερντογάν στη Ρώμη στις 29 Απριλίου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί...

Ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει πως ο Βλ. Ζελένσκι είναι έτοιμος να παραχωρήσει την Κριμαία στη Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως πιστεύει ότι...

Για ανθρωποκτονία κατά συρροή κατηγορείται ο 30χρονος δράστη της επίθεσης με αυτοκίνητο στο Βανκούβερ

Τριαντάρης άκουσε να του απαγγέλλονται χθες Κυριακή κατηγορίες για...

Τελευταία Νέα