Η ραγδαία εξέλιξη του φαινομένου της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών με τη μαζική θνησιμότητα των αργυροπελεκάνων, ιδιαίτερα στην Μικρή Πρέσπα, ανησυχεί τους επιστήμονες για το μέλλον του αναπαραγωγικού πληθυσμού ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η ραγδαία εξέλιξη του φαινομένου της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών με τη μαζική θνησιμότητα των αργυροπελεκάνων, ιδιαίτερα στην Μικρή Πρέσπα, ανησυχεί τους επιστήμονες για το μέλλον του αναπαραγωγικού πληθυσμού του που κατά κύριο λόγο φωλιάζει στην Πρέσπα και μετακινείται προς αναζήτηση τροφής σε γειτονικές λίμνες όπως της Κερκίνης, της Χειμαδίτιδας, της Ζάζαρης, της Καστοριάς αλλά και της λίμνης Πολυφύτου στην Κοζάνη.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, από νεότερη καταμέτρηση που έγινε με drone οι νεκροί αργυροπελεκάνοι, στην Μικρή Πρέσπα έφτασαν τους 1.000. Στη λίμνη Χειμαδίτιδα, που βρίσκεται 60 χλμ. νοτιότερα και πλησίον του Αμυνταίου, καταγράφηκαν 60 νεκροί αργυροπελεκάνοι και στη γειτονική Ζάζαρη 12. Επίσης σύμφωνα με την ενημέρωση από δίκτυο εθελοντών και συνεργαζόμενων φορέων της Καστοριάς, οι νεκροί αργυροπελεκάνοι στην ακριτική λίμνη ανέρχονται στους 52 και στη λίμνη Κερκίνη στους 33.

Η Μυρσίνη Μαλακού, υπεύθυνη της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, με αφορμή τη ραγδαία άνοδο της θνησιμότητας των πουλιών, εξέφρασε την ανησυχία της για το μέλλον της αποικίας των αργυροπελεκάνων της Πρέσπας η οποία καθημερινά επικοινωνεί με γειτονικά λιμναία οικοσυστήματα. Για παράδειγμα οι πελεκάνοι που φωλιάζουν στην Πρέσπα ταξιδεύουν καθημερινά για να τραφούν σε υγροτόπους όπως της Κερκίνης που απέχουν 180 χλμ., ή σε κοντινότερους όπως της Ζάζαρης και Χειμαδίτιδας που απέχουν 60 χλμ.

«Η γρήγορη συλλογή και η σωστή διαχείριση των νεκρών πουλιών είναι το άμεσο μέτρο για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης και σε άλλα υδρόβια πτηνά κι αρπακτικά» σημειώνει η κ. Μαλακού και προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα δύσκολο έργο καθότι πρέπει να περισυλλεγούν μεγάλα πουλιά που βρίσκονται νεκρά σε καλαμιώνες στην μέση της λίμνης». Ένας επιπλέον λόγος που πρέπει να γίνει γρήγορα η επιχείρηση περισυλλογής αναφέρει η κ. Μαλακού είναι ότι πρέπει «να ελαχιστοποιηθεί η διασπορά του ιού στη λίμνη η οποία ετοιμάζεται να δεχθεί το δεύτερο κύμα αποδημητικών, υδρόβιων και αρπακτικών που φτάνουν σε ένα μήνα στην περιοχή». Σύμφωνα με την κ. Μαλακού φαίνεται ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών μεταφέρθηκε στην Πρέσπα από τις πάπιες και τις χήνες που καταφθάνουν στα μέσα Νοεμβρίου από τις λίμνες του βορρά, ξεχειμωνιάζουν στην Πρέσπα και αποδημούν εκ νέου τον Μάρτιο.

Τέλος η κ. Μαλακού αποτιμά ως θετική εξέλιξη ότι οι αποικίες αργυροπελεκάνων στον Αμβρακικό Κόλπο και το Μεσολόγγι δεν έχουν επηρεαστεί από τη γρίπη των πτηνών που πλήττει την Πρέσπα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «οι αποικίες στα συγκεκριμένα λιμναία οικοσυστήματα δεν επικοινωνούν με αυτές της περιοχής της Πρέσπας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Σωτήρης Βόσδου, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «σήμερα η αύριο Κυριακή θα γίνει επιτόπια έρευνα στη Μικρή Πρέσπα από την εταιρία που θα αναλάβει την περισυλλογή των πουλιών» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η περισυλλογή των πουλιών». Ανέφερε ότι η εταιρία μετά από έλεγχο που έγινε «φέρει όλα τα πιστοποιητικά που είναι αναγκαία για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου».

Advertisement
MEGA

Στην Καστοριά η περισυλλογή των νεκρών πουλιών έχει ήδη ξεκινήσει από τις εθελοντικές ομάδες προστασίας της λίμνης σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΠΕ Καστοριάς και, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπεύθυνο Νίκο Παναγιωτόπουλο, η περισυλλογή τους γίνεται τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας. «Τα πουλιά συλλέγονται σε ειδικούς μολυσματικούς σάκους, φυλάσσονται σε χώρους με χαμηλή ψύξη ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε πιστοποιημένο κλίβανο αποτέφρωσης που λειτουργεί στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

*Φωτογραφία αρχείου

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

31/01/26 2:46 μμ

Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

– Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

31/01/26 2:34 μμ

Δύο παρεμβάσεις για προσιτή στέγη προ των πυλών – Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

31/01/26 2:07 μμ

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχη Lions Σέρρες Στρυμονιάς

31/01/26 2:01 μμ

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχης Lions Σέρρες Στρυμονιάς

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - video

31/01/26 1:57 μμ

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – video

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες - video

31/01/26 1:49 μμ

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες – video

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

31/01/26 1:47 μμ

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

Πανσερραϊκός – Che Guevara Club: Ένα μαύρο πέπλο σκέπασε την Ελλάδα – Πέντε γυναίκες και επτά οπαδοί χάθηκαν

31/01/26 1:11 μμ

Μήνυμα ανθρωπιάς και σεβασμού από τον σύνδεσμο Πανσερραϊκός Che Guevara Club

Με σεβασμό στη βάση και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ

31/01/26 12:57 μμ

ΠΑΣΟΚ Σερρών για ΝΟΕΣ: «Πρωτοφανής πολιτική επιλογή που υπονομεύει την εσωκομματική δημοκρατία»

Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

31/01/26 11:48 πμ

Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

Χρ.Καζακίδης: "Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές"

31/01/26 11:40 πμ

Χρ.Καζακίδης: “Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές”

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης - Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση - video

31/01/26 11:06 πμ

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης – Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση – video