Μία από τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν αυτές τις ημέρες οι ειδικοί για την προστασία μας από τον κορονοϊό, είναι και η αποφυγή να αγγίζουμε το πρόσωπό μας, αφού έτσι μεταφέρουμε τα μικρόβια.

 

Advertisement

Βέβαια, πρόκειται για μία ασυναίσθητη συνήθεια που έχουν σχεδόν όλοι. Και για του λόγου το αληθές, υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο αγγίζουμε το πρόσωπό μας τουλάχιστον 25 φορές την ώρα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια tips που μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να αποφύγουμε να αγγίζουμε με τόση συχνότητα τα μάτια, τη μύτη, το στόμα ή τα αυτιά.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

Advertisement

Επιλέξτε μια «ανταγωνιστική» συνήθεια

Ο Gail Saltz, M.D., καθηγητής Ψυχιατρικής στις ΗΠΑ, εξηγεί ότι οι ψυχίατροι συχνά βοηθούν τους ασθενείς να επικεντρωθούν σε αποδεκτές αντίθετες συμπεριφορές όταν πρέπει να σταματήσουν μια κακή συνήθεια. Και αυτό μπορεί να ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση.

Εάν αγγίζετε το πρόσωπό σας ασυνείδητα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας (ή την ώρα), σκεφτείτε ένα άλλο μέρος του σώματός σας που μπορείτε να αγγίζετε, χωρίς να αυξήσετε τον κίνδυνο έκθεσης σε βακτήρια. «Όταν αισθάνεστε την επιθυμία να αγγίξετε το πρόσωπό σας, αγγίξτε τον βραχίονα σας αντί για το χέρι σας», τονίζει ο Gail Saltz.

Μην αγνοείτε την επιθυμία

Αρκετοί προσπαθούν να σταματήσουν αυτή τη συνήθεια, επαναλαμβάνοντας το «δεν αγγίζω το πρόσωπό μου». Αλλά αυτός, όπως τονίζει ο δρ. Gail Saltz δεν βοηθάει και τόσο την κατάσταση.

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί, μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Ακούτε την επιθυμία σας και προσπαθείτε να εφαρμόσετε την «αντίστροφη συμπεριφορά», ενώ συνειδητά προσπαθήστε να ελαττώσετε τις φορές που αγγίζετε το πρόσωπό σας.

Κρατήστε απασχολημένα τα χέρια σας

Επίσης, ελέγξτε πότε ακουμπάτε με τα χέρια σας το πρόσωπο. Όταν θέλετε να σκεφτείτε κάτι; Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, όταν βλέπετε τηλεόραση; Αφού δείτε πότε το κάνετε, φροντίστε τότε να απασχολείτε τα χέρια σας με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, μπορείτε να βλέπετε τηλεόραση κρατώντας ένα αγχολυτικό μπαλάκι ή κάποιο άλλο αντικείμενο. Αν μιλάτε στο τηλέφωνο, μπορείτε να έχετε δίπλα σας ένα χαρτί και στυλό και να κάνετε διάφορα σκίτσα ή να γράφετε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

07/08/25 1:36 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών - Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

07/08/25 1:17 πμ

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών – Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

07/08/25 1:19 πμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

07/08/25 1:41 πμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

06/08/25 7:56 μμ

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις - video

06/08/25 7:35 μμ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις – video