Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με βακτήρια (όπως η σαλμονέλα ή το E. coli) και μπορεί να προκαλέσει έντονο κοιλιακό πόνο, εμετό και διάρροια.Advertisement     ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με βακτήρια (όπως η σαλμονέλα ή το E. coli) και μπορεί να προκαλέσει έντονο κοιλιακό πόνο, εμετό και διάρροια.

Advertisement
 

 

Τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν κατά κανόνα λίγες ώρες μετά τη μόλυνση.

Αυτά είναι γνωστά, αλλά τώρα, ειδικοί αποκαλύπτουν τους πέντε βασικούς λόγους που οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από τροφική δηλητηρίαση.

Συγκεκριμένα, ερευνητές την Ασφάλεια των Τροφίμων, από την Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (RSPH) της Αγγλίας αποκάλυψαν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στον χειρισμό και την επεξεργασία των τροφίμων.

Εκτός από το πιο διαδεδομένο και θεραπευτικό λάθος υγιεινής (να μην πλένετε τακτικά και επιμελώς τα χέρια σας) τα άλλα λάθη είναι:

“Φαίνεται εντάξει και μυρίζει καλά”

Ένα συχνό λάθος είναι ότι τα επικίνδυνα παθογόνα στα τρόφιμα πρέπει να είναι ανιχνεύσιμα μέσω όρασης, οσμής ή γεύσης. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα πιο επιβλαβή και ευρέως διαδεδομένα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες (μέχρι και θάνατο) ακόμα και σε ελάχιστες συγκεντρώσεις που δεν επηρεάζουν καθόλου τη γεύση, την εμφάνιση, την μυρωδιά ή την υφή του φαγητού.

Χρησιμοποιείτε το ίδιο σκεύος ή πηρούνι/μαχαίρι/λαβίδες για όλα

Πολλοί διαδίδουν παθογόνους οργανισμούς μέσω του εξοπλισμού στην κουζίνα, όταν μεταχειρίζονται το ωμό κρέας, ή το μαγειρεμένο κρέας ή μερικές φορές ακόμη και τις σαλάτες με τα ίδια όργανα (πηρούνια, μαχαίρια, λαβίδες κλπ).

Το χειρότερο πιθανό λάθος φυσικά είναι να χρησιμοποιείτε το ίδιο πηρούνι για να μεταχειριστείτε τα ωμά πουλερικά (π.χ. κοτόπουλο) και τα υπόλοιπα τρόφιμα στο τραπέζι σας.

Advertisement
MEGA

Δεν διαχωρίζετε τα ωμά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα

Οι ειδικοί για την ασφάλεια των τροφίμων αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν αναλογίζονται τους αυξημένους κινδύνους για δηλητηρίαση από τρόφιμα που έρχονται (ακόμα και με ελάχιστη) επαφή ωμού κρέατος με έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Το καμπυλοβακτήριο (Campylobacter) βρίσκεται στην εξωτερική συσκευασία του 5,7% των κοτόπουλων σούπερ μάρκετ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαχωρισμού των τροφίμων από τη στιγμή που μπαίνουν ακόμα και στο καρότσι αγορών.

Το πώς πλένετε το ωμό κοτόπουλο

Το καμπυλοβακτήριο, το οποίο βρίσκεται σχεδόν στο 60% των δειγμάτων κοτόπουλου που εξετάζονται τακτικά από την RSPH, θα σκοτωθεί με το προσεγμένο μαγείρεμα, αλλά θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις επιφάνειες της κουζίνας, όταν επιχειρείτε να το πλύνετε κάτω από τη βρύση.

Κατοικίδια στην κουζίνα

Αυτή είναι μια κοινή πρακτική στις οικιακές κουζίνες. Ακόμη και σε σπίτια όπου τα κατοικίδια ζώα δεν πλησιάζουν τους πάγκους της κουζίνας, μπορεί να εξαπλωθούν πάσης φύσεως παθογόνα. Το καλύτερο είναι να μην μπαίνουν ποτέ τα κατοικίδιά σας μέσα στην κουζίνα.

Πηγή: iatropedia.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βράστε μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι

25/10/25 12:34 μμ

Βράστε μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι

Μήλα με κανέλα και μέλι

25/10/25 12:32 μμ

Μήλα με κανέλα και μέλι

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

25/10/25 12:08 μμ

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

25/10/25 11:52 πμ

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού - video

25/10/25 11:13 πμ

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού – video

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

25/10/25 11:03 πμ

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

25/10/25 10:54 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

25/10/25 10:51 πμ

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι

25/10/25 10:44 πμ

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι

4 χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

25/10/25 10:28 πμ

4 χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Μουλάρια και κορμοί δέντρων - Υλοτόμοι στα ψηλά του Βοΐου

25/10/25 10:20 πμ

Μουλάρια και κορμοί δέντρων – Υλοτόμοι στα ψηλά του Βοΐου

"Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι": Το τραγικό τέλος της γυναίκας με την "βελούδινη φωνή του ραδιοφώνου"

25/10/25 10:12 πμ

“Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι”: Το τραγικό τέλος της γυναίκας με την “βελούδινη φωνή του ραδιοφώνου”