Οι φλόγες εξακολουθούν να καίνε τη γύρω περιοχή για όγδοη συνεχή ημέρα     Συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε το Σάββατο (04/04) σε περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Οι φλόγες εξακολουθούν να καίνε τη γύρω περιοχή για όγδοη συνεχή ημέρα

 

 

Συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε το Σάββατο (04/04) σε περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, στην οποία το 1986 σημειώθηκε το περίφημο πυρηνικό ατύχημα. Παρά τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο, οι φλόγες εξακολουθούν να καίνε τη γύρω περιοχή για όγδοη συνεχή ημέρα.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας κοντά στις περιοχές που καίγονται έχουν αυξηθεί, ενώ οι άνεμοι δουλεύουν αρνητικά, καθώς απλώνουν τους καπνούς και σε γειτονικές περιοχές. Μάλιστα, το νέφος που έχει προκληθεί έχει φτάσει ακόμη και σε περιοχές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, όμως μέσα στο Σαββατοκύριακο μετατοπίστηκε προς το Κίεβο.

 

Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας δεν είναι τέτοια που να προκαλούν κίνδυνο για τους πολίτες των 3 εκατομμυρίων κατοίκων πόλης, οι οποίοι βρίσκονται σε lockdown λόγω κορονοίού, εντούτοις υπάρχει προβληματισμός μην ξεφύγει η κατάσταση και έτσι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ριχτεί στη «μάχη» και βασικό μέλημα είναι να μην πλησιάσουν οι φλόγες το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε όταν ένας άνδρας, που έχει πλέον συλληφθεί, έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα κοντά στη ζώνη απαγόρευσης γύρω από το Τσέρνομπιλ -τουλάχιστον σύμφωνα με την εκδοχή της Αστυνομίας.

 

Σύμφωνα με το Κέντρο Ραδιενέργειας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας (κρατικός οργανισμός), μολυσμένα νέφη καπνού μπορεί να πάνε τις επόμενες ημέρες και στο Κίεβο, αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας θεωρούνται ασφαλή, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.

Ωστόσο, σε «συναγερμό» δεν είναι μόνο οι Αρχές της χώρας, αλλά υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση στο Τσέρνομπιλ, εξαιτίας της δραματικής ιστορίας που κατέγραψε η ανθρωπότητα πριν από 34 χρόνια. Ήταν τότε που ένα ραδιενεργό νέφος σκέπασε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Advertisement
MEGA

Η περιοχή κοντά στο εργοστάσιο μετά το ατύχημα είναι αρκετά αραιοκατοικημένη, 200 άνθρωποι ωστόσο έχουν παραμείνει εκεί παρά τις αντίθετες οδηγίες. Οι φωτιές είναι συχνό φαινόμενο στα δάση κοντά στο απενεργοποιημένο πια εργοστάσιο ενέργειας, όμως κάθε φορά που ξεσπά μια από αυτές, ένα «μούδιασμα» επικρατεί.

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ έγινε στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας και τότε στην ενωμένη Σοβιετική Ένωση.

 

Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δύο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας πέθαναν 28 πυροσβέστες, οι οποίοι είχαν σπεύσει στον χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.

 

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

16/09/25 12:17 πμ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

16/09/25 12:12 πμ

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

16/09/25 12:04 πμ

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

15/09/25 11:56 μμ

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής