23.8 C
Serres

Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε και ποια τα έθιμα της μέρας;

Date:

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει μέρος την Πέμπτη, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, την αποκαλούμενη «Κρεατινή», κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

Η προέλευση αυτού του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι, ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την Άνοιξη.

Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε και ποια τα έθιμα της μέρας;

Επίσης, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Τα ελληνικά έθιμα Εκτός από το καθιερωμένο ψήσιμο κρεάτων, κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της ήθη και έθιμα για την Τσικνοπέμπτη.

Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων», όπου οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα, χορό και μουσική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.








Στο Ξινό Νερό Φλώρινας την Τσικνοπέμπτη γίνεται χορός μασκέ με ορχήστρα και παραδοσιακή μουσική. – Στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω).

Στην Ίο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα, ενώ στον Πόρο, η παράδοση επιβάλλει στους νέους να κλέψουν ένα…μακαρόνι, το οποίο θα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.

Το ίδιο έθιμο ισχύει και την Ήπειρο, αλλά οι νέοι βάζουν στο μαξιλάρι τις κορδέλες από το παραδοσιακό γαϊτανάκι, οι οποίες κόβονται στον τελευταίο (απογευματινό) χορό την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. – Πιστοί στο γλέντι που θέλει η Τσικνοπέμπτη, οι κάτοικοι της Σκοπέλου δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο στο Πεύκο, για να συνεχίσουν το γλέντι και το φαγοπότι όλοι μαζί.

Η Νάουσα φημίζεται για την αποκριάτικη παράδοσή της. Με πρωταγωνιστές τους «Γενίτσαρους» και τις «Μπούλες», η Τσικνοπέμπτη για της πόλη σημαίνει ραντεβού στην πλατεία Καρατάσου, με εκδηλώσεις από πολιτιστικούς συλλόγους.

Μία από τις πιο σύγχρονες παραδόσεις της Τσικνοπέμπτης είναι αυτή του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κόντρα στις απαιτήσεις των κρεατοφαγικών καταχρήσεων, διοργανώνει «Ποδηλατικό Καρναβάλι».

Eπιμέλεια : Κωνσταντινίδου Παρασκευή

ΕλλάδαΤσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε και ποια τα έθιμα της μέρας;

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Η εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας που εμπλέκεται στην δολοφονία του αστυνομικού στον Ρέντη

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας τα μέλη...

Τι απαντά το Αττικόν στην κατηγορία Καλλιάνου για καθυστέρηση εισαγωγής του πατέρα του στη ΜΕΘ

Το νοσοκομείο Αττικόν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απάντησε...

Πώς έγινε η δολοφονική επίθεση στον 31χρονο Σερραίο αστυνομικό- Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας τα μέλη...

Βουλή: Σοβαρό επεισόδιο με επίθεση του ανεξάρτητου βουλευτή Κ. Φλώρου εναντίον του βουλευτή Κ. Γραμμένου

Σοβαρότατο επεισόδιο σημειώθηκε στο περιστύλιο της Βουλής μεταξύ του...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα