Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19 στη χώρα μας     Αυξήθηκαν τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν ακόμη θάνατο και ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19 στη χώρα μας

 

 

Αυξήθηκαν τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν ακόμη θάνατο και 21 νέα κρούσματα.

Έτσι, οι νεκροί συνολικά στη χώρα μας φτάνουν τους 169 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 συνολικά είναι 2.873.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 19.

Πισίνα ή θάλασσα: Πού είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος του κορονοϊού

Περίπλοκο φαίνεται πως είναι το ζήτημα των θερμοκρασιών για την επιβίωση και τη μετάδοση του κορονοϊού όπως λέει στο Πρακτορείο Fm ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης.

Η επιβίωση του κορονοϊού από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, μέσω σταγονιδίων, μειώνεται λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και της υψηλής θερμοκρασίας λέει επισημαίνοντας ότι ο ο συγχρωτισμός, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση και να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τι γίνεται όμως με τις πισίνες και τη θάλασσα;

 

Όσον αφορά το θαλασσινό νερό και γενικότερα το υδάτινο περιβάλλον ο καθηγητής λέει ότι δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής από τις μελέτες που υπάρχουν ότι αποτελεί βασική αιτία μόλυνσης από τον κορονοϊό, ακόμα και μολυσμένο με λύματα να είναι το θαλασσινό νερό.

Η άμμος αναφέρει ο κ. Βανταράκης δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου «διότι έτσι κι αλλιώς στο περιβάλλον της άμμου δεν επιβιώνουν πολλοί μικροοργανισμοί, πάρα μόνο κάποιοι μύκητες. Και λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας που είναι έντονη και πολλαπλασιάζεται στο περιβάλλον της άμμου, αλλά και λόγω των φυσικοχημικών της χαρακτηριστικών. Δεν είναι μία επιφάνεια θετική για την επιβίωση του ιού, όπως είναι κάποιες αλουμινένιες επιφάνειες».

Advertisement
Family Kitchen

Για τις πισίνες σύμφωνα με τον επιδημιολόγο τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα γιατί το νερό είναι χλωριωμένο, όμως υπάρχει μία δυσκολία όσον αφορά το περιβάλλον έξω, λόγω του ότι υπάρχουν πλακάκια.

«Ίσως θα ήταν καλό τώρα η χλωρίωση που πρέπει να γίνεται σταθερά και επαναλαμβανόμενα, να γίνεται σε βαθμό λίγο παραπάνω από τον κανονικό. Αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος μέσα στην πισίνα, είναι πολύ μικρότερος ο κίνδυνος ακόμα και από το θαλασσινό νερό» λέει ο κ. Βανταράκης.

Ζέστη και κορονοϊός

Το θέμα της υψηλής θερμοκρασίας και το αν τελικά επηρεάζει τη μετάδοση συζητείται ευρέως και με πολλές διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πρόσφατα προειδοποιήσει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο δεν σκοτώνουν τον ιό. Ωστόσο όπως λέει ο καθηγητής το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο.

«Όταν αρχίζουμε και κοιτάμε έναν έναν τους παράγοντες, όντως μπορεί να δούμε κάποιες στατιστικές αναλύσεις, οι οποίες να είναι αντιφατικές. Όμως, μιλάμε για έναν πολυπαραγοντικό ιό, που στη μετάδοσή του παίζει ρόλο η επιβίωσή του στα σταγονίδια -άρα η υγρασία-, η επιβίωσή του με βάσει τη θερμοκρασία και ταυτόχρονα μην ξεχνάμε, τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει ο συγχρωτισμός. Υπάρχουν χώρες αυτή τη στιγμή με υψηλή θερμοκρασία, στις οποίες υπάρχουν κρούσματα. Θα πρέπει όμως να κοιτάξουμε τι συγχρωτισμό και τι επίπεδο υγιεινής έχουν αυτές οι χώρες» λέει ο κ. Βανταράκης.

Το lockdown δημιούργησε τη μείωση της μετάδοσης, όταν ο ιός ήταν ισχυρός, επισημαίνει ο κ. Βανταράκης. «Τώρα πέφτει η επιβίωση τού ιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μηδενίζεται. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία και βέβαια με τη σταθερή απόσταση τον κρατούν σε χαμηλά επίπεδα».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σταύρος Παπασταύρου για «Πρίνος CO2»: «Σημαντική εξέλιξη που συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας μας»

05/03/26 9:36 μμ

Σταύρος Παπασταύρου για «Πρίνος CO2»: «Σημαντική εξέλιξη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας μας»

Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2026

05/03/26 9:00 μμ

Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2026

Τα ηλεκτρικά υπέρ αυτοκίνητα του μέλλοντος

05/03/26 8:56 μμ

Τα ηλεκτρικά υπέρ αυτοκίνητα του μέλλοντος

Φοιτητές παρουσίασαν αυτοματοποιημένο θάλαμο εκτροφής για κότες

05/03/26 8:53 μμ

Φοιτητές παρουσίασαν αυτοματοποιημένο θάλαμο εκτροφής για κότες

Πρόστιμα και οφειλές 109,5 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας

05/03/26 8:28 μμ

Πρόστιμα και οφειλές 109,5 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας

«Γιοζεφίνε η αοιδός» του Κάφκα στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

05/03/26 8:23 μμ

«Γιοζεφίνε η αοιδός» του Κάφκα στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή η Δόμνα Μιχαηλίδου για την παρουσίαση του προγράμματος «Όλοι Digital»

05/03/26 8:18 μμ

Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή η Δόμνα Μιχαηλίδου για την παρουσίαση του προγράμματος «Όλοι Digital»

Παρουσιάστηκαν συγκλονιστικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα από την εκτέλεση των 200 την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή

05/03/26 8:14 μμ

Παρουσιάστηκαν συγκλονιστικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα από την εκτέλεση των 200 την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή

Μαζί με τους πυραύλους εκτοξεύονται και οι τιμές στα καύσιμα - video

05/03/26 6:44 μμ

Μαζί με τους πυραύλους εκτοξεύονται και οι τιμές στα καύσιμα – video

Κλειστό λόγω συνταξιοδότησης του προϊσταμένου το Δημόσιο ΚΤΕΟ Σερρών - video

05/03/26 6:36 μμ

Κλειστό λόγω συνταξιοδότησης του προϊσταμένου το Δημόσιο ΚΤΕΟ Σερρών – video

Κλειστό το κολυμβητήριο Σερρών εδώ και δυο χρόνια: "Χρήματα δεν υπάρχουν"

05/03/26 6:23 μμ

Κλειστό το κολυμβητήριο Σερρών εδώ και δυο χρόνια: “Χρήματα δεν υπάρχουν”

Εφετείο ΧΑ: Ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων των 16 κατηγορουμένων για ελαφρυντικά

05/03/26 6:15 μμ

Εφετείο ΧΑ: Ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων των 16 κατηγορουμένων για ελαφρυντικά