Ακόμα δεν είναι γνωστό το τίμημα του ιού στην υγεία μας». Αυτό τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας ενώ αποκάλυψε μία γερμανική έρευνα που έδειξε κάποιες από τις συνέπειες που μπορεί να ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ακόμα δεν είναι γνωστό το τίμημα του ιού στην υγεία μας». Αυτό τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας ενώ αποκάλυψε μία γερμανική έρευνα που έδειξε κάποιες από τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο κορονοϊός ακόμα και αν ο ασθενής τον ξεπεράσει.

 

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Σε μία πρόσφατη γερμανική μελέτη των τελευταίων ημερών που μελέτησε με μαγνητική καρδιάς – μαγνητική τομογραφία καρδιάς – 100 άτομα μέσης ηλικίας 49 ετών που έγιναν καλά από τον ιό και μάλιστα οι δύο από τους τρεις έγιναν καλά από το σπίτι τους, συνέκρινε την εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση, με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Η μελέτη έδειξε ότι 78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους, 76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα, τα οποία συνήθως τα βρίσκουμε στο έμφραγμα και 60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.

Ήταν κυρίως νέοι, υγιείς και αρκετοί από αυτούς μόλις είχαν γυρίσει από διακοπές σκι. Κανείς από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους».

«Η παρουσία μου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος, κρούω κόκκινο καμπανάκι»

Την ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων covid-19, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, συνιστώντας την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, εξέφρασαν ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, στην έκτακτη ενημέρωση για τη διασπορά του ιού που πραγματοποίησαν στις 18:00, μετά από 70 ημέρες.

«Η παρουσία μου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος, κρούω κόκκινο καμπανάκι» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας επίσης ότι όλοι, ακόμα και οι νεότερες ηλικίες, κινδυνεύουν από τον ιό, και τόνισε ότι χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από όλους.

«Δεν ήρθα για να επαναλάβω κανένα μήνυμα προς όλους εσάς. Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι σωστή συμπεριφορά και το αποδείξατε. Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι προστασία των ευπαθών ομάδων. Το αποδείξατε. Το ζήσαμε. Βιώσαμε τους καρπούς αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας. Η Δημόσια Υγεία θα συνεχίσει την στρατηγική του αυξημένου ελέγχου», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

 

Advertisement
Babis

Ανέφερε ότι αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο και κάλεσε όλους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα «ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας, γνωστούς και άγνωστους, τους ανθρώπους που είναι στον περίγυρό μας. Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε. Εξαρτάται από την συμπεριφορά όλων μας».

Ο κ. Τσιόδρας μετέφερε την ανησυχία της επιστημονικής επιτροπής, η οποία συνεδριάζει συνεχώς και εισηγείται σε δύσκολα θέματα που αφορούν την επιστροφή στην κανονικότητα και όπως είπε έχει ομόφωνα τοποθετηθεί για την χρήση των μασκών και την ωφέλεια από αυτές.

Όπως τόνισε «η χρήση της πρέπει να γίνεται σωστά, τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις». Υπογράμμισε ότι η μάσκα είναι πιο αποτελεσματική από την χρήση ασπίδας.

Αύξηση εστιών

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για αύξηση του αριθμού των ενεργών εστιών στην πατρίδα μας προσθέτοντας ότι αυτό έχει αρκετές αιτίες, όπως ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων και δεύτερο η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού, όπως και σε άλλες χώρες όπου και παρουσιάζονται πολλαπλές τοπικές εστίες και διπλασιασμός των κρουσμάτων.

Αναφέρθηκε στην αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης και οι προφυλάξεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων εστιών είναι η βιομηχανία κρεάτων με 35 έως τώρα κρούσματα, εστιατόριο – μπαρ με 7 έως τώρα κρούσματα και κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι) με 45 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 22 στην Αλεξανδρούπολη.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας