Την άποψη ότι το ποσόν των επιχορηγήσεων που αποφασίστηκε για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι αρκετό για μια «βιώσιμη ανάπτυξη» και ότι συνοδεύεται από «μνημονιακές μεταρρυθμίσεις», εκφράζει ο πρόεδρος του ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Την άποψη ότι το ποσόν των επιχορηγήσεων που αποφασίστηκε για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι αρκετό για μια «βιώσιμη ανάπτυξη» και ότι συνοδεύεται από «μνημονιακές μεταρρυθμίσεις», εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε σημερινή του δήλωση.
 
“Η απόφαση έκδοσης αμοιβαίου χρέους 750 δις ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αν και υπολείπεται των αναγκών που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, αποτελεί θετική είδηση.
Ωστόσο, η αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό, σε βάρος των επιχορηγήσεων, αποτελεί εξαιρετικά αρνητική είδηση. Που φανερώνει την αδυναμία της συλλογικής ηγεσίας της ΕΕ να συνειδητοποιήσει τη κρισιμότητα των στιγμών και τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Ευρώπη -και ειδικότερα ο ευρωπαϊκός Νότος- σε μια νέα κρίση χρέους, με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για τη κοινωνική συνοχή αλλά και για την ίδια τη συνοχή της ευρωζώνης.
Η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, τόσο για μείωση των επιχορηγήσεων όσο όμως και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις, δεν αφήνουν περιθώριο για πανηγυρισμούς αλλά για βαθύ προβληματισμό.

Advertisement
 

Δυστυχώς η Ευρώπη δεν έχει διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και φαίνεται έτοιμη να τα επαναλάβει.

Απέναντι σε όλα αυτά ο κος Μητσοτάκης, αφού όλο το τετραήμερο εμφανίστηκε μόνο στα φωτογραφικά ενσταντανέ, μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτήρισε «δίκαιο και εύλογο» έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δις ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις.
Μια δήλωση που μας κάνει να αναρωτιόμαστε σε ποια μεριά του τραπεζιού κάθονταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Αν όμως, αληθεύουν όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από όσα προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη, για νέες περικοπές στο ασφαλιστικό και αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, συνειδητοποιούμε τι ακριβώς ετοιμάζει ο κος Μητσοτάκης για τη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
Βαθιά ύφεση, περικοπές και μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα επιχορηγήσεις, που όμως δε μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, και υψηλό δανεισμό που εγκυμονεί κινδύνους για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους.
Με δυο λόγια κινδυνεύουμε τους επόμενους μήνες να χάσουμε όσα με θυσίες κερδίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και να μπούμε σε έναν νέο αέναο φαύλο κύκλο λιτότητας, ανεξάρτητα από το αν τυπικά θα έχουμε μνημόνια.

Advertisement
ΔΕΗ

Και αυτή είναι μια προοπτική που δεν πρέπει και δε θα αφήσουμε να συμβεί.

Τέλος, ως προς την Τουρκία, η αφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέδειξε περίτρανα την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί τα ελληνοτουρκικά θέματα, αλλά και το κόστος που έχει η έλλειψη εθνικής στρατηγικής. Αντί, επιτέλους, μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών, να αξιοποιήσει δυναμικά το πλαίσιο που ανοίγεται από τη Γερμανική προεδρία και να θέσει το θέμα της προοπτικής των ευρωτουρκικών σχέσεων και των κυρώσεων, καταντά κομπάρσος των διπλωματικών εξελίξεων.
Όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα κυρώσεων, και μάλιστα ισχυρών, όπως διατυμπάνιζε εδώ και έναν μήνα, αλλά το θέμα δεν συζητείται καν στη Σύνοδο.
Και ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται να παρακαλάει τους εταίρους μας να συζητηθεί σε κάποια επόμενη σύνοδο.
Αποδεικνύεται έτσι ότι στοιχίζει ακριβά η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προετοιμάσει το έδαφος όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, να μην το πληρώσουμε ακριβότερα στο άμεσο μέλλον.”


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16/12/25 12:04 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:05 πμ

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:01 πμ

Κλειστός ο Δήμος Σερρών την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 λόγω συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

16/12/25 12:00 πμ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

15/12/25 11:37 μμ

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ - Αφιέρωμα στον Elvis Presley

15/12/25 11:30 μμ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – Αφιέρωμα στον Elvis Presley

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

15/12/25 11:58 μμ

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

15/12/25 11:57 μμ

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

15/12/25 11:57 μμ

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

15/12/25 11:54 μμ

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη - video

15/12/25 8:39 μμ

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη – video

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών

15/12/25 8:31 μμ

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών