Οι δυτικές χώρες πρέπει να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο έναντι της Κίνας, για να εμποδίσουν το ασιατικό κράτος, αξιοποιώντας τα εμπορικά τους συμφέροντα, να τις χειραγωγεί και να στρέφει τη μια ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Οι δυτικές χώρες πρέπει να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο έναντι της Κίνας, για να εμποδίσουν το ασιατικό κράτος, αξιοποιώντας τα εμπορικά τους συμφέροντα, να τις χειραγωγεί και να στρέφει τη μια εναντίον της άλλης, έκρινε ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο Τζάστιν Τριντό, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Σάββατο.

Advertisement
 

Για τον επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης, το Πεκίνο δολοπλοκεί, «στρέφει» τη μια χώρα εναντίον της άλλης, καθώς ανταγωνίζονται για την πρόσβαση σε οικονομικές ευκαιρίες στην κινεζική αγορά.

«Ανταγωνιζόμαστε και η Κίνα, κατά καιρούς, μας στρέφει έξυπνα τον έναν εναντίον του άλλου», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο Global.

«Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά, να εργαστούμε από κοινού και να τηρούμε σθεναρή στάση ώστε η Κίνα να μην μπορεί να εκμεταλλεύεται τον ανταγωνισμό μας και να μας διχάζει, να στρέφει τον έναν εναντίον του άλλου», επέμεινε ο κ. Τριντό.

Οι σχέσεις ανάμεσα στον Καναδά και στην Κίνα έφθασαν στο χειρότερο σημείο δεκαετιών μετά τη σύλληψη, το 2018, της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της γιγαντιαίας κινεζικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Χουάγουεϊ, της Μενγκ Ουάνγκζου, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, που ζητούσαν την έκδοσή της. Το Πεκίνο προχώρησε λίγο καιρό αργότερα στη σύλληψη δύο Καναδών στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία, αρνούμενο ότι επιδιδόταν σε διπλωματία των ομήρων, όπως έριζε η Οτάβα.

Η κυρία Μενγκ κατέληξε σε συμφωνία με αμερικανούς εισαγγελείς τον Σεπτέμβριο, που έβαλε τέλος στο δικαστικό σίριαλ. Οι δύο Καναδοί αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στην πατρίδα τους μερικές ώρες αργότερα.

Advertisement
ΔΕΗ

Ακόμη όμως και πριν από την υπόθεση της κυρίας Μενγκ, οι καναδικές επικρίσεις για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλούσαν οργή στην Κίνα και οι διμερείς σχέσεις ήταν μάλλον ψυχρές. Η αίσια έκβαση της υπόθεσης της οικονομικής διευθύντριας της Χουάγουεϊ και των δύο Καναδών δεν έσπασε τον πάγο.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση του Καναδά ξεκαθάρισε πως, όπως και άλλοι σύμμαχοί της, δεν θα στείλει διπλωμάτες στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 2022 στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο, ώστε να επιδώσει έτσι το μήνυμα στην ηγεσία της Κίνας ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που της προσάπτει η Δύση δεν είναι ανεκτές.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντιδιαβρωτικά έργα στον Φενεό ολοκλήρωσε η Πειραιώς

02/12/25 8:56 μμ

Αντιδιαβρωτικά έργα στον Φενεό ολοκλήρωσε η Πειραιώς

Ο κύβος ερρίφθη: Αντίστροφη μέτρηση για τον Προμαχώνα - Οι αγρότες παίρνουν θέση - video

02/12/25 8:41 μμ

Ο κύβος ερρίφθη: Αντίστροφη μέτρηση για τον Προμαχώνα – Οι αγρότες παίρνουν θέση – video

Εγκαίνια και αγιασμός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ηράκλεια - video

02/12/25 8:36 μμ

Εγκαίνια και αγιασμός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ηράκλεια – video

Σέρρες: Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ - Ξεκινάνε αύριο για Προμαχώνα - video

02/12/25 8:17 μμ

Σέρρες: Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ – Ξεκινάνε αύριο για Προμαχώνα – video

Απομακρύνονται δυο δέντρα από την οδό Γ. Παπανδρέου - Θα ακολουθήσει αποκατάσταση του πεζοδρομίου

02/12/25 8:06 μμ

Απομακρύνονται δυο δέντρα από την οδό Γ. Παπανδρέου – Θα ακολουθήσει αποκατάσταση του πεζοδρομίου

Τα 30 χρόνια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και στήριξης στο πένθος σε παιδιά και εφήβους, γιόρτασε η «Μέριμνα»

02/12/25 8:00 μμ

Τα 30 χρόνια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και στήριξης στο πένθος σε παιδιά και εφήβους, γιόρτασε η «Μέριμνα»

Επιστροφή στο γήπεδο χωρίς Περσίδη ο ΠΑΟΚ

02/12/25 7:57 μμ

Επιστροφή στο γήπεδο χωρίς Περσίδη ο ΠΑΟΚ

Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας

02/12/25 7:55 μμ

Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας

Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα

02/12/25 7:55 μμ

Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα

Η μικροβιακή αντοχή είναι πιο εκτεταμένη από όσο γνωρίζουμε

02/12/25 7:54 μμ

Η μικροβιακή αντοχή είναι πιο εκτεταμένη από όσο γνωρίζουμε

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΟΠΕΚΑ - Κλείνει η πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού

02/12/25 7:54 μμ

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΟΠΕΚΑ – Κλείνει η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού

Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές της Αττικής αύριο Τετάρτη

02/12/25 7:53 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές της Αττικής αύριο Τετάρτη