Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε θέματα συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου στο ... Περισσότερα

Β. Ζελένσκι: Τι συζήτησα με τον Ντ. Τραμπ στο Βατικανό

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε θέματα συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό, στην καλύτερη, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση που είχαν ποτέ οι δυο τους.

Advertisement
 

Σε σχόλια που δημοσιοποίησε η ουκρανική προεδρία, ο Ζελένσκι είπε επίσης πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι μια κατάπαυση του πυρός 30 ημερών ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα είναι το σωστό πρώτο βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Είπε ότι ήγειρε το θέμα των κυρώσεων με τον Τραμπ στην αυτοσχέδια συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα και ότι η απάντηση του Τραμπ στην ερώτηση αυτή ήταν «πολύ δυνατή». Ο Ζελένσκι δεν εξειδίκευσε.

Είπε επίσης πως η κρίσιμη συμφωνία για τα ορυκτά που υπέγραψαν οι δύο χώρες την Τετάρτη, 30 Απριλίου, είναι αμοιβαία επωφελής και ότι θα επιτρέψει στην Ουκρανία να υπερασπιστεί μελλοντικές επενδύσεις των ΗΠΑ, καθώς και το δικό της έδαφος και τον λαό.

Η συμφωνία, την οποία προώθησε πολύ ο Τραμπ, θα δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες προνομιακή πρόσβαση σε νέες συμφωνίες για ουκρανικά ορυκτά και θα δώσει το έναυσμα για αμερικανικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Για το στοιχείο της ασφάλειας στη συμφωνία, ο Ζελένσκι υπογράμμισε τη σημασία πιο αποτελεσματικής αντιαεροπορικής άμυνας η οποία παραμένει ένα από τα κύρια αιτήματα του Κιέβου προς τους συμμάχους του καθ΄όλη τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από τρία και πλέον χρόνια.

«Και έτσι είμαστε έτοιμοι τα αντιαεροπορικά συστήματα να είναι μια συμβολή (στο ταμείο). Του είπα σχετικά με τον αριθμό (των συστημάτων που χρειαζόμαστε) — μου είπε πως εργάζονται πάνω σε αυτό, (ότι) αυτά τα πράγματα δεν είναι δωρεάν».

Advertisement
ΔΕΗ

Η συμφωνία για τα ορυκτά επιτεύχθηκε την ώρα που οι ΗΠΑ λένε ότι αυξάνεται η ενόχλησή τους για την αποτυχία της Μόσχας και του Κιέβου να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Advertisement

Το Κίεβο λέει πως υποστηρίζει χωρίς προϋποθέσεις κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει πως συμφωνεί επί της αρχής, όμως υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν προτού να συμβεί αυτό.

Απαντώντας στην πρόταση της Μόσχας για τριήμερη εκεχειρία γύρω από την 9η Μαΐου [συγκεκριμένα από τις 8 έως τις 10 Μαΐου], όταν η Ρωσία εορτάζει τη νίκη της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Ζελένσκι είπε πως είναι έτοιμος εφόσον η εκεχειρία θα είναι διάρκειας 30 ημερών.

Είπε πως η Ουκρανία, δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια οιωνδήποτε ξένων αξιωματούχων πάνε στη Μόσχα για την παραδοσιακή παρέλαση νίκης που διεξάγεται εκεί στις 9 Μαΐου.

«Δεν ξέρει κανείς τι θα κάνει η Ρωσία εκείνη την ημέρα. Μπορεί να λάβει διάφορα μέτρα, όπως πυρκαγιές, εκρήξεις, και μετά να μας κατηγορήσει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ:  EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

04/10/25 12:25 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

04/10/25 12:24 πμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

04/10/25 12:22 πμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

04/10/25 12:21 πμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

04/10/25 12:19 πμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

04/10/25 12:17 πμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

04/10/25 12:16 πμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

04/10/25 12:14 πμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

04/10/25 12:10 πμ

Βόλος – Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

04/10/25 12:09 πμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

04/10/25 12:07 πμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο