21.5 C
Serres

Βέργη Σερρών: Πανέμορφα τοπία γεμάτα Ιστορία από την Μακεδονία

Date:

Σήμερα διοικητικά η Βέργη ανήκει στην Δ.Ε. Βισαλτίας του ομώνυμου Δήμου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί 1279 κατοίκους

Η αρχαία Βέργη ήταν μια σημαντική πόλη στην αρχαιότητα. Η Βέργα, ή Βέργη, ή Βεργαίο, ή Βέρτα, μαζί με την Άργυλο, το Κερδύλιον και την Όσσα, ήταν απ’ τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Βισαλτίας.

Το όνομα της οφείλεται πιθανόν στον πρωτότοκο γιο του Βισάλτη, το Βέργο. «Η αρχαία Βέργη ήταν πιθανότατα ένα σημαντικό «εμπόριο», δηλαδή εμπορικός σταθμός στον πλωτό ποταμό Στρυμόνα, στις όχθες της λίμνης Κερκινίτιδας. Εκεί είχαν εγκατασταθεί οι Θάσιοι στα τέλη του 6ου π.Χ αιώνα και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του γεωργικού και μεταλλευτικού της πλούτου μετεξελίχθηκε σε αποικία της Θάσου.

καταρράκτες Βέργης 1

Η πόλη απέκτησε κυρίαρχο ρόλο, καθώς διευκόλυνε τη μετακίνηση των αγαθών από το Αιγαίο και τη Θάσο προς τη θρακική ενδοχώρα και τα Βαλκάνια. Άρχισε να χάνει σε σπουδαιότητα μετά την ίδρυση της Αμφίπολης (437 π.Χ.), εξακολουθούσε ωστόσο να είναι αυθυπόστατη πόλη στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια.

Ήταν πλούσια πόλη και έκοβε δικά της νομίσματα από το 476-356 μ.Χ. Τα νομίσματα έφεραν πάνω Σειλινό με Νύμφη ή Σειλινό μόνο ή ψάρι κυπρίνο (γριβάδι) ή τετράγωνο σταυρωτό σε σχήμα σβάστικας και τις επιγραφές ΒΕΡΤ, ΒΕΡΓΑΙ και ΒΕΡΓΑΙΟΥ. Η Βέργα ήταν γνωστή στην αρχαιότητα και από τον Αντιφάνη.

Πράσινα τοπία στη Βέργη Σερρών

Αντιφάνης ο Βεργαίος

Σε μια παλιά επιγραφή που βρέθηκε στην Επίδαυρο αναγράφεται το όνομα του μαζί με άλλα ονόματα. Ήταν κατάλογος με τα ονόματα των αξιωματούχων του περίφημου Ιερού του Ασκληπιού στις διάφορες ελληνικές πόλεις, κατά τα έτη 365-311 π. Χ.

Ήταν ο κατάλογος των θεωροδόκων. Σήμερα θα τους ονομάζαμε επίτιμους προξένους. Ήταν πρόσωπα που είχαν μια συγκεκριμένη αποστολή. Έργο τους ήταν να υποδέχονται, στην πόλη τους ,τους απεσταλμένους του Ιερού – τους θεωρούς –που ταξίδευαν για να πληροφορήσουν τις άλλες πόλεις για τις τελετές του Ιερού και για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα.

Πράσινα τοπία στη Βέργη Σερρών

Στις πόλεις που επισκέπτονταν τους υποδέχονταν και τους φιλοξενούσαν οι θεωροδόκοι, πρόσωπα με κοινωνική θέση και υπόληψη και, φυσικά, με οικονομική άνεση. Ο Αντιφάνης εξετέλεσε χρέη θεωροδόκου για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. Η θέση ήταν τιμητική. Έχουμε λοιπόν ένα ενδιαφέρον ιστορικό στοιχείο.

Προσδίδει στην εικόνα του ευφυολόγου και την διάσταση του σοβαρού προσώπου. Αστείες και φανταστικές ιστορίες έλεγε. Δεν ήταν όμως αστείο πρόσωπο. Από σύγκριση χρονολογιών φαίνεται πως η φήμη του ως παραδοξολόγου, άρχισε να απλώνεται πολύ μετά από την εποχή κατά την οποία διετέλεσε θεωροδόκος.

Στον Αντιφάνη η μοίρα επιφύλαξε να ξεπεράσει η φήμη του όχι μόνο τα σύνορα της πατρίδας του, στα χρόνια που έζησε, αλλά και αργότερα, πολύ αργότερα, να διασχίσει τους αιώνες και να διεισδύσει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Πράγματι, από την Αναγέννηση και μετά ο Αντιφάνης εισέρχεται στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία και συγκεκριμένα στον χώρο των παραμυθιών και των φανταστικών ιστοριών.

Πράσινα τοπία στη Βέργη Σερρών

Με τον Αντιφάνη έχουμε στην κυριολεξία το ζωντανό παράδειγμα μιας παραδόσεως δια μέσω των αιώνων. Από αιώνα σε αιώνα κάτι παραδίδεται στην επόμενη γενιά και παραδίδεται με τον ασφαλέστερο τρόπο: μέσα από τα παραμύθια και τις περιπέτειες φανταστικών ταξιδιών .

Ο Αντιφάνης πέρασε τους αιώνες μέσα από την ιστορία του. Και η ιστορία του έμεινε γνωστή σαν το παραμύθι για τις παγωμένες λέξεις. Προκαλεί έκπληξη και συγκίνηση να συναντά κανείς το όνομα του Αντιφάνη στο μεγαλύτερο συγγραφέα της γαλλικής Αναγεννήσεως, στον Francois Rabelais.Ο Αντιφάνης συναντάται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης από το Νότο στον Βορρά και από τη Δύση στην Ανατολή.

Πράσινα τοπία στη Βέργη Σερρών

Ανασκαφές στην Βέργη

Συστηματικές ανασκαφές στο μέρος που βρισκόταν η αρχαία Βέργα, δεν έγιναν ακόμη. Το 1938, όταν ανοιγόταν ο δρόμος του Μεταξά, οι εργάτες που δούλευαν εκεί, βρήκαν μια σειρά από τάφους, στην τοποθεσία Πλάγια, ένας εκ των οποίων, εκτός από τα αγγεία και τα ξίφη, περιείχε και χάλκινες περικνημίδες, που αγνοώντας οι κάτοικοι το τι είναι, νομίζανε ότι ήταν σιδερένιες μπότες.








Το 1976 ένας εκσκαφέας, που άνοιγε μια τάφρο στη θέση Μανιούσι, έφερε στο φως μερικούς τάφους, ένας από τους οποίους ήταν πλούσιος και περιείχε μελανόμορφο κρατήρα. Το 1983 αρχαιολόγοι έκαναν δοκιμαστικές ανασκαφές στις περιοχές Παλιοχώρι και Τασλίκι, και βρήκαν ερείπια κλασσικής και ρωμαϊκής εποχής.

Μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο βοός και αετού, αφιερωμένου στον Δία. Εύρημα από την αρχαία Βέργη, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών.
Μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο βοός και αετού, αφιερωμένου στον Δία. Εύρημα από την αρχαία Βέργη, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών.

Όλα τα ευρήματα της Βέργης βρίσκονται σήμερα στα Μουσεία Καβάλας και Σερρών και μαρτυρούν ανεπτυγμένο πολιτιστικό επίπεδο και αθηναϊκή καλλιτεχνική επίδραση, που γίνεται κυρίως φανερή στα αγγεία και σε μελανόμορφα όστρακα.

Από τα ερείπια και τα ευρήματα στο Παλιοχώρι υπολογίζεται ότι η Βεργαίοι εγκατέλειψαν την αρχαία Βέργα την ύστερη ρωμαϊκή εποχή (3ος αι. μ.Χ.).

 Οι «άγνωστοι» καταρράκτες στη Βέργη Σερρών

Τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο ποταμός Κουπατσιανός, παραπόταμος του Στρυμόνα, στερεύει ή έχει πολύ λίγο νερό, είναι συχνό το φαινόμενο που φαίνεται στο βίντεο.

ξεσπά καλοκαιρινή μπόρα στο βουνό Βερτίσκος, απ’ όπου πηγάζει ο παραπόταμος, μετά από μια και πλέον ώρα φτάνουν στους καταρράκτες τα μανιασμένα κύματα. Και τη νύχτα αντιβοούν τα νερά που πέφτουν από τους καταρράκτες, νανουρίζοντας έτσι τους κατοίκους της Βέργης Σερρών με έναν ιδιόμορφο τρόπο.

video pontos-news.gr

Η Βέργη Σήμερα 

Η Βέργη (Τοπική Κοινότητα Βέργης – Δημοτική Ενότητα ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΣΕΡΡΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Βέργη”. Έδρα του δήμου είναι η Νιγρίτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Βέργη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Βέργης, του πρώην Δήμου ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ του Νομού ΣΕΡΡΩΝ.

Η Βέργη βρίσκεται σε υψόμετρο 44 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί 1279 κατοίκους

ΕλλάδαΒέργη Σερρών: Πανέμορφα τοπία γεμάτα Ιστορία από την Μακεδονία

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μαθητές και μαθήτριες έψαλλαν τα κάλαντα του Λαζάρου στην Δήμαρχο Σερρών

Τα κάλαντα του Λαζάρου ήχησαν σήμερα το πρωί στο...

Συνελήφθησαν 7 άτομα για κλοπές στις Σέρρες, οι 5 ανήλικοι

Συνελήφθησαν χθες (25 Απριλίου 2024) τις πρώτες πρωινές ώρες...

5 συλλήψεις στη Δυτική Ελλάδα για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας

Σε πέντε συλλήψεις για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας προχώρησε η...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα