Οι διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στα τρία κόμματα, που ελπίζουν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, επαναλήφθηκαν σήμερα στο Βερολίνο, δύο εβδομάδες αφού οι Σοσιαλδημοκράτες νίκησαν τους συντηρητικούς της καγκελαρίου ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Οι διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στα τρία κόμματα, που ελπίζουν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, επαναλήφθηκαν σήμερα στο Βερολίνο, δύο εβδομάδες αφού οι Σοσιαλδημοκράτες νίκησαν τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα.

Εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) θα συνεχίσουν να συζητούν τομείς στους οποίους μπορεί να συμφωνήσουν ή να υπάρξει διαφωνία.

Ο στόχος είναι ο σχηματισμός ενός αποκαλούμενου συνασπισμού «φανάρι», που έχει πάρει το όνομά του από τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στη Γερμανία για τα τρία κόμματα, με τον Όλαφ Σολτς του SPD στο αξίωμα του καγκελαρίου.

Το FDP επαναλαμβάνει τις θεμελιώδεις θέσεις του πριν από τις συνομιλίες. Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel πως στις «κόκκινες γραμμές» του κόμματος περιλαμβανονται οι φορολογικές αυξήσεις και η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Γερμανίας.

Εντούτοις πρόσθεσε πως είναι αισιόδοξος για τις πιθανότητες να ενταχθεί το κόμμα του σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το SPD και τους Πρασίνους επειδή, μολονότι υπάρχουν «τριβές», και τα τρία κόμματα θέλουν να κυβερνήσουν.

«Μέχρι στιγμής όλα γίνονται με μεγάλη σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Είναι σαφές σε όλα τα κόμματα πως πρόκειται για τη χώρα μας».

Συναντήσεις σε διάφορα κομματικά επίπεδα είναι προγραμματισμένες στο μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας. Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες, με την ελπίδα ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα.

Στο μεταξύ τα κορυφαία στελέχη των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ πραγματοποιούν σειρά συνεδριάσεων.

Advertisement
Family Kitchen

Ο Άρμιν Λάσετ, ο επικεφαλής του κόμματος και υποψήφιος για την καγκελαρία, ηγήθηκε της χειρότερης εκλογικής επίδοσης που είχε ποτέ σε ομοσπονδιακό επίπεδο το CDU. Η πολιτική μοίρα του είναι ένα από τα μείζονα ανεπίλυτα ζητήματα μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ο Λάσετ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως έχει παραιτηθεί της προσπάθειας να σχηματίσει έναν συνασπισμό CDU, Πρασίνων και FDP παραμερίζοντας τον Σολτς.

Τώρα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να προσπαθήσει να παραμείνει ηγέτης του κόμματος ή να παραιτηθεί. Η Μέρκελ, η οποία ηγήθηκε της Γερμανίας επί 16 χρόνια, επέλεξε να μην είναι υποψήφια για μια πέμπτη θητεία.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί

22/02/26 11:17 μμ

Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

22/02/26 11:12 μμ

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

Ποντισμένο Σερρών: Καθαρά Δευτέρα με “Κετσέκια” - video

22/02/26 11:01 μμ

Ποντισμένο Σερρών: Καθαρά Δευτέρα με “Κετσέκια” – video

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει - Τι σημαίνει η λέξη Κούλουμα

22/02/26 10:57 μμ

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει – Τι σημαίνει η λέξη Κούλουμα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Φεβρουαρίου

22/02/26 10:54 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Φεβρουαρίου

Μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ο σύζυγός του κατηγορούνται ότι έκλεψαν τρία εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση

22/02/26 10:49 μμ

Μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ο σύζυγός του κατηγορούνται ότι έκλεψαν τρία εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση

Πρώτη και καλύτερη η ΑΕΚ

22/02/26 10:46 μμ

Πρώτη και καλύτερη η ΑΕΚ

Άνοια: Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

22/02/26 10:44 μμ

Άνοια: Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

«Κοσμικό ηφαίστειο» ζωντανεύει ξανά: Μια μαύρη τρύπα ξυπνά ύστερα από 100 εκατομμύρια χρόνια

22/02/26 10:42 μμ

«Κοσμικό ηφαίστειο» ζωντανεύει ξανά: Μια μαύρη τρύπα ξυπνά ύστερα από 100 εκατομμύρια χρόνια

Δημήτρης Κοντολάζος: Κάποιοι συνάδελφοι μπορεί να τα λένε αυτά για να ακούγονται

22/02/26 8:02 μμ

Δημήτρης Κοντολάζος: Κάποιοι συνάδελφοι μπορεί να τα λένε αυτά για να ακούγονται

Διαδικτυακές δημοπρασίες: Συζήτηση με έναν δημοπράτη και έναν ιστορικό ερευνητή - Τι αντικείμενα πωλούνται - Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν

22/02/26 7:56 μμ

Διαδικτυακές δημοπρασίες: Τι αντικείμενα πωλούνται – Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν

Η Κυρά Σαρακοστή: Τι συμβολίζει και ποια είναι η συνταγή (έθιμο)

22/02/26 7:46 μμ

Η Κυρά Σαρακοστή: Τι συμβολίζει και ποια είναι η συνταγή (έθιμο)