Αλλαγές συνόρων κατά μήκος εθνοτικών γραμμών μπορούν να αυξήσουν την αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια και να δημιουργήσουν νέες εντάσεις, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος σε non paper που κυκλοφόρησε πρόσφατα με σχέδιο επαναπροσδιορισμού των συνόρων στην περιοχή. Eπισήμανε δε ότι το Βερολίνο συνεχίζει να προωθεί τον ευρωπαϊκό και διατλαντικό δρόμο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είναι αρχή μας να μην σχολιάζουμε non paper. Σε ό,τι αφορά όμως τις ιδέες που κυκλοφορούν τελευταία στα ΜΜΕ για αλλαγή συνόρων κατά μήκος εθνοτικών γραμμών, βλέπουμε πιθανούς κινδύνους. Τέτοιες αλλαγές συνόρων μπορούν να αυξήσουν την αστάθεια στην περιοχή, μπορούν να δημιουργήσουν νέες εντάσεις και να επαναφέρουν διενέξεις του παρελθόντος», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να προωθεί τον ευρωπαϊκό και διατλαντικό δρόμο των χωρών της περιοχής, έναν δρόμο βασισμένο στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την πολυεθνοτικότητα. «Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες της περιοχής να συνεχίσουν την μεταρρυθμιστική τους ατζέντα, με έμφαση στον τομέα της δικαιοσύνης, στο κράτος δικαίου, στον αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Advertisement

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Κρίστοφερ Μπούργκερ παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του υπουργού Χάικο Μάας, από το Βελιγράδι και την Πρίστινα, όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα. «Αυτή η ιδέα ανήκει στον καταστροφέα της Ιστορίας. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να το πούμε πιο ξεκάθαρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούργκερ και πρόσθεσε ότι ο γερμανός πρέσβης στο Κόσοβο έχει εκφραστεί τις τελευταίες ημέρες με σαφήνεια σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποτιθέμενο γερμανο-γαλλικό non paper. «Ένα τέτοιο non paper δεν προέρχεται από την γερμανική κυβέρνηση και τις θέσεις που φέρονται να διατυπώνονται σε αυτό δεν τις συμμεριζόμαστε. Τη θέση της κυβέρνησης την διατύπωσε ο κ. Μάας στην Πρίστινα και αυτή εξακολουθεί να ισχύει», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρ. Μητσοτάκης: Θα επιβεβαιώσουμε 12 παρεμβάσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας

05/08/25 3:05 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα επιβεβαιώσουμε 12 παρεμβάσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας