Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε σήμερα «τη γενναιότητα» των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων στρατιωτικών και περίπου 20 ξένων ηγετών που είχαν ... Περισσότερα

Βλ. Πούτιν: Η Ρωσία εκτιμά την συμβολή των συμμάχων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε σήμερα «τη γενναιότητα» των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων στρατιωτικών και περίπου 20 ξένων ηγετών που είχαν συγκεντρωθεί στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα για να παραστούν στους εορτασμούς για την 80η επέτειο από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Advertisement
 

Ο Πούτιν για μία ακόμη φορά έκανε ιστορικούς παραλληλισμούς μεταξύ του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου και την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, με την ευκαιρία της 9ης Μαΐου.

«Το σύνολο της χώρας, η κοινωνία, ο λαός στηρίζουν όσους συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιώντας τον όρο που έχει υιοθετήσει η Μόσχα για να περιγράψει την εισβολή της.

«Είμαστε περήφανοι για τη γενναιότητα και την αποφασιστικότητά τους, για την ψυχική τους δύναμη που πάντα μας έφερνε νίκες», πρόσθεσε, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία «ήταν και θα είναι ένα άφθαρτο ανάχωμα κατά του ναζισμού, της ρωσοφοβίας, του αντισημιτισμού».

Εξάλλου ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία πάντα θα θυμάται και θα εκτιμά τη συμβολή των Συμμάχων στη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η Ρωσία εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή των μαχητών της αντίστασης, των συμμαχικών στρατών και του γενναίου λαού της Κίνας στη νίκη», υπογράμμισε.

Στο βάθρο των επισήμων στην Κόκκινη Πλατεία βρίσκονταν βετεράνοι και οι ηγέτες περίπου 20 χωρών, όπως η Κίνα, η Βραζιλία, το Καζακστάν, η Λευκορωσία, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Κούβα και η Βενεζουέλα.

Παρά την πολιτική απομόνωση που προωθείται από τη Δύση, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο και ο αρχηγός του κράτους της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρέστησαν στη σημερινή στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, όπως και ο πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος καταζητείται από τη βοσνιακή δικαιοσύνη.

Advertisement
Family Kitchen

Ενώπιων τους παρέλασαν περίπου 11.000 στρατιώτες, εκ των οποίων 1.500 που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης στρατιώτες από 13 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, το Βιετνάμ, η Μιανμάρ και η Αίγυπτος.

Παράλληλα παρέλασαν και ρωσικής κατασκευής drones, τοποθετημένα σε φορτηγά, μαζί με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Μεταξύ των drones που παρουσιάστηκαν ήταν τα Lancet, Geran-2, Orlan- 10 και Orlan- 30.

Advertisement
Babis

Ο σχολιαστής της κρατικής τηλεόρασης που περιέγραφε ζωντανά την παρέλαση είπε ότι τα drones αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως και αποτελεσματικά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στους δρόμους της Μόσχας, που ήταν στολισμένοι με σημαίες και αφίσες, ο Βλαντίμιρ, 40 ετών, δήλωσε ότι πήγε να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση με φίλους και την έγκυο σύζυγό του για «να δω το στρατιωτικό υλικό». «Ήθελα να δω αυτή την ισχύ με τα μάτια μου. Η γιορτή αυτή με κάνει περήφανο για τη χώρα μου», είπε.

Η Τατιάνα Ριμπάκοβα, 40 ετών, δήλωσε επίσης «περήφανη» για τη χώρα της, αλλά πρόσθεσε ότι ελπίζει «στην ειρήνη». «Το ελπίζουμε, ελπίζουμε οι άνθρωποι να είναι χαρούμενοι και να έχουν υγεία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», τόνισε.

Η 45χρονη Νατάλια Ταράσοβα πήγε στη Μόσχα από το Ντοντέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, που βρίσκεται από το 2014 υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών. Ελπίζει «να τελειώσει σύντομα» ο πόλεμος και «να γίνουν παρελάσεις σε όλες τις πόλεις».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπανακόπιτα της τεμπέλας

23/10/25 12:20 μμ

Σπανακόπιτα της τεμπέλας χωρίς φύλλο

Κοτόσουπα με λαχανικά

23/10/25 12:20 μμ

Κοτόσουπα με λαχανικά

Δημογλίδου για θάνατο 16χρονης στο Γκάζι: Δεν προκύπτει κλήση στο 100, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιο ΑΤ

23/10/25 12:05 μμ

Δημογλίδου για θάνατο 16χρονης στο Γκάζι: Δεν προκύπτει κλήση στο 100, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιο ΑΤ

Σέρρες: «Η Κωπηλασία στις Πλατείες» - Διαδραστική εμπειρία για όλη την οικογένεια στην πλατεία Κρονίου

23/10/25 11:55 πμ

Σέρρες: «Η Κωπηλασία στις Πλατείες» – Διαδραστική εμπειρία για όλη την οικογένεια στην πλατεία Κρονίου

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

23/10/25 12:22 μμ

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

H ΜΕΤLEN και η HRE Υπογράφουν Εμβληματική Συμφωνία για Έργα ΑΠΕ στη Νότια Κορέα

23/10/25 11:17 πμ

H ΜΕΤLEN και η HRE Υπογράφουν Εμβληματική Συμφωνία για Έργα ΑΠΕ στη Νότια Κορέα

Θεσσαλονίκη: Νεαροί διέρρηξαν σε έξι μήνες 54 πολυτελή αυτοκίνητα στην Καλαμαριά

23/10/25 11:11 πμ

Θεσσαλονίκη: Νεαροί διέρρηξαν σε έξι μήνες 54 πολυτελή αυτοκίνητα στην Καλαμαριά

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τη 16χρονη που δυστυχώς κατέληξε

23/10/25 10:43 πμ

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τη 16χρονη που κατέληξε στο Γκάζι

ΓΑΙΑΟΣΕ: Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί όχι απλώς υποδομές μετακίνησης αλλά ζωντανά κύτταρα της πόλης - Τα σχέδια για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

23/10/25 9:42 πμ

ΓΑΙΑΟΣΕ: Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί όχι απλώς υποδομές μετακίνησης αλλά ζωντανά κύτταρα της πόλης – Τα σχέδια για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ζάχαρη: Η περιορισμένη πρόσληψη στη βρεφική ηλικία προστατεύει την καρδιά στην ενήλικη ζωή

23/10/25 9:37 πμ

Ζάχαρη: Η περιορισμένη πρόσληψη στη βρεφική ηλικία προστατεύει την καρδιά στην ενήλικη ζωή

Ο Γεωργιάδης διαψεύδει την αστυνομία για τον θάνατο της 16χρονης στο Γκάζι: «Το νοσοκομείο είχε ενημερώσει»

23/10/25 10:45 πμ

Ο Γεωργιάδης διαψεύδει την αστυνομία για τον θάνατο της 16χρονης στο Γκάζι: «Το νοσοκομείο είχε ενημερώσει»

Γκάζι: Θρίλερ με τον θάνατο της 16χρονης που διασκέδαζε σε κλαμπ – Ο χαμένος χρόνος και οι τοξικολογικές που θα φωτίσουν την υπόθεση

23/10/25 10:45 πμ

Γκάζι: Θρίλερ με τον θάνατο της 16χρονης που διασκέδαζε σε κλαμπ – Ο χαμένος χρόνος και οι τοξικολογικές που θα φωτίσουν την υπόθεση