«Αντισυνταγματική, ρατσιστική, απάνθρωπη και απολίτιστη» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η υποβολή χορήγησης ασύλου για τα άτομα που εισέρχονται στη χώρα ... Περισσότερα

Βουλή-Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αντισυνταγματική, ρατσιστική, απάνθρωπη και απολίτιστη η τροπολογία για το άσυλο

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

«Αντισυνταγματική, ρατσιστική, απάνθρωπη και απολίτιστη» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η υποβολή χορήγησης ασύλου για τα άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική και τα οποία επιστρέφονται χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής.

Advertisement
 

Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το κόμμα της για τη ρύθμιση και ζήτησε από τη Βουλή των Ελλήνων την απόκρουσή της, τονίζοντας ότι πρόκειται για μελανό στίγμα στη Δημοκρατία, στην ευρωπαϊκή ιστορία και σε όλη τη διαδρομή της ανθρωπότητας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αμάχων και των θυμάτων, τη θωράκιση των προσφύγων και την στερέωση του σύγχρονου πολιτισμού.

«Είναι μια τροπολογία απολίτιστη που θα θέσει τη χώρα εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης», ανέφερε και επικαλέστηκε έκκληση επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς τους Έλληνες και Ελληνίδες βουλευτές να απορρίψουν την τροπολογία, «η οποία θα νομιμοποιούσε την επιστροφή ανθρώπων σε χώρες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες, καθώς και άλλα διεθνή κείμενα, όπως το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και Χάρτες Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ». «Ο επίτροπος μιλάει δηλαδή για κίνδυνο αν εφαρμοστούν τα μέτρα για τις φυλακίσεις που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Εκεί οδηγείτε τη χώρα«, πρόσθεσε απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Υποστηρίζοντας ως προς το νομικό σκέλος την ένσταση της αντισυνταγματικότητας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επικαλέστηκε το άρθρο 74 του Συντάγματος, κατά το οποίο καμία τροπολογία, άσχετη από το νομοσχέδιο που συζητείται, δεν εισάγεται. Επίσης, σημείωσε ότι κατά το άρθρο 2 του Συντάγματος η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας είναι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και η κυβέρνηση με αυτήν την τροπολογία θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Advertisement
Babis

Σχετικά με το άρθρο 5 του Συντάγματος, κατά το οποίο όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια με οποιοδήποτε τρόπο απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικότητας και η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη, η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι γίνεται διάκριση και μάλιστα γίνεται στόχευση των ανθρώπων που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική, δηλαδή των προσφύγων που υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και από τις λιβυκές Αρχές.

Ακόμη, επεσήμανε ότι παραβιάζονται τα άρθρα 6,7,8 και 20, 21 του Συντάγματος που προβλέπουν ότι κανείς δεν συλλαμβάνεται χωρίς νόμιμη διαδικασία και δικαστική εγγύηση, αλλά και ότι απαγορεύονται τα βασανιστήρια ή η άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αυτή η μεταχείριση που επιφυλλάσσει αυτή η ρύθμιση. «Παραβιάζετε το δικαίωμα στον φυσικό δικαστή και το δικαίωμα στη δικαστική προσφυγή, το δικαίωμα στην ακρόαση. Τους ανθρώπους αυτούς τους καθιστάτε αόρατους και εντελώς απροστάτευτους. Παραβιάζετε το δικαίωμα στην οικογένεια και στη μητρότητα αλλά και την παιδική ηλικία. Παραβιάζετε το δικαίωμα στο άσυλο, που υφίσταται στην Ελλάδα από την εποχή των τραγωδών μας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Τέλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έφερε στη Βουλή την τροπολογία χωρίς σχετική ενημέρωση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «κι αυτό είναι ντροπή».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες

02/10/25 10:51 μμ

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες

02/10/25 10:39 μμ

Βέφα Αλεξιάδου: Αποκαλύψεις για την υπόλοιπη περιουσία της

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

02/10/25 10:33 μμ

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

02/10/25 10:27 μμ

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ

02/10/25 10:29 μμ

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 3 Οκτωβρίου

02/10/25 10:16 μμ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 3 Οκτωβρίου

Οι Spice Girls απέτισαν φόρο τιμής στον χορογράφο Πολ Ρόμπερτς

02/10/25 10:17 μμ

Οι Spice Girls απέτισαν φόρο τιμής στον χορογράφο Πολ Ρόμπερτς

Ήττα-σοκ του Παναθηναϊκού

02/10/25 10:12 μμ

Ήττα-σοκ του Παναθηναϊκού

Μεγάλος πήλινος αμφορέας της Ύστερης Εποχής Χαλκού παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

02/10/25 10:04 μμ

Μεγάλος πήλινος αμφορέας της Ύστερης Εποχής Χαλκού παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ελεύθερος αφέθηκε ο τραγουδιστής Βασίλης Παϊτέρης

02/10/25 9:57 μμ

Ελεύθερος αφέθηκε ο τραγουδιστής Βασίλης Παϊτέρης

Κουμαριά: Ο άγριος θησαυρός της ελληνικής φύσης

02/10/25 9:05 μμ

Κουμαριά: Ο άγριος θησαυρός της ελληνικής φύσης

Η Hellenic Cables θα προμηθεύσει καλώδια για το αιολικό πάρκο East Anglia TWO

02/10/25 9:58 μμ

Η Hellenic Cables θα προμηθεύσει καλώδια για το αιολικό πάρκο East Anglia TWO