Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ στο Ιόνιο, ζήτημα στο οποίο τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός. «Η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης, αλλά σήμερα η έκφραση πρόθεσης γίνεται πράξη, μετατρέπεται από μελλοντική δυνατότητα σε τρέχουσα πραγματικότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πανδημίας και τους εμβολιασμούς και καθόρισε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν, είπε.

Στο βήμα αυτήν την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε τις εργασίες στη Βουλή σε απευθείας μετάδοση

Με μια αναφορά του στο ενιαίο κράτος των Ιονίων Νήσων, που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

«Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χώρα μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

Θα ακολουθήσει με τοποθέτησή της και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της Άγκυρας να θεωρεί casus belli την επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει -οποτεδήποτε θέλει- τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και ότι η διεύρυνση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς, αποτελεί το πρώτο στάδιο στην κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με τις έως τώρα τοποθετήσεις τους,  τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν ανησυχία για την πορεία των διερευνητικών και επικρίνουν την κυβερνητική στρατηγική να μεταθέσει χρονικά την επέκταση των χωρικών υδάτων και στα ανατολικά της Κρήτης. Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις τους αναμένεται να υπερψηφίσουν την επέκταση με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε ότι θα ψηφίσει παρών

Η Ελλάδα δεν συζητά στο πεδίο εκείνο που επιβουλεύεται την εθνική της κυριαρχία, τόνισε στην ΕΡΤ ο Aναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Εκτίμησε ότι οι πρώτες επαφές θα αναλωθούν σε μία αποτίμηση όσων έγιναν στις προηγούμενες διερευνητικές.


Την ίδια ώρα η Άγκυρα επιχειρεί να βάλει «φρένο» στην ώθηση που δίνει στην ελληνική αποστολή το ατού της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι δεν είναι σωστό να επιλέγει κανείς ένα θέμα και να λέει ότι κάνουμε διερευνητικές επαφές, και παράλληλα αρχίζει τριήμερες επαφές στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ert.gr