32.6 C
Serres

ΒΤΑ: Αμερικανοβουλγαρική άσκηση για τον εντοπισμό πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών στα σύνορα

Date:

Μια κοινή αμαερικανοβουλγαρική άσκηση που επικεντρώνεται στην επαλήθευση και την πρακτική εφαρμογή των εθνικών διαδικασιών για τον εντοπισμό πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών στους μεθοριακούς σταθμούς ελέγχου, η TANGRA TTX, ξεκίνησε σήμερα. Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Νοεμβρίου και οργανώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας και Πυρηνικής Ενέργειας (INNRE) της βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Την έναρξη της άσκησης κήρυξαν ο υπηρεσιακός υφυπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος του υπουργείου Κοσταντίν Κοτζαμπάσεφ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βουλγαρία Χίρο Μουστάφα και ο διευθυντής του INNRE, καθηγητής Λατσεζάρ Γκεοργκίεφ.

Η πυρηνική ασφάλεια είναι ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια όλων των χωρών και των πολιτών τους και η ετοιμότητα του κράτους να εντοπίζει και να αποτρέπει αποτελεσματικά την παράνομη μεταφορά πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών μέσω των αεροδρομίων, των λιμένων και των χερσαίων συνόρων παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας των συνόρων και την ασφάλεια των χωρών, τόνισε ο Κατζαμπάσεφ. Ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των χωρών στον τομέα αυτόν είναι εξίσου σημαντικός, πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η TANGRA TTX θα επιτρέψει να ελεγχθούν το βουλγαρικό μοντέλο και οι δυνατότητες, ο χρόνος ανταπόκρισης και τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα για να σταματήσει την εισαγωγή και την εξαγωγή πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων όπου σχεδιάζονται τρομοκρατικές ενέργειες και των καταστάσεων που περιλαμβάνουν τη μεταφορά αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Η ανταλλαγή εμπειρίας και πρακτικών για τη βελτίωση των εθνικών δυνατοτήτων είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, πρόσθεσε.


Σημειώνοντας ότι η Βουλγαρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι, η πρέσβειρα Μουστάφα υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και του πολιτισμού. Ως εταίροι, βελτιώνονται από κοινού, είπε, προσθέτοντας ότι η άσκηση καταδεικνύει την κοινή δέσμευσή τους να βελτιώσουν την εθνική ασφάλειά τους.

Η άσκηση θα επιτρέψει στους Βούλγαρους ειδικούς να μάθουν από τις πρακτικές των Αμερικανών συναδέλφων τους, γεγονός που θα συμβάλει να αυξηθεί το επίπεδο αυτών των διαδικασιών στη Βουλγαρία, είπε ο Γκεοργκίεφ στην ομιλία του.

Στην τριήμερη άσκηση περιλαμβάνονται διαλέξεις από εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του υπουργείου Ενέργειας, του FBI και της αμερικανικής Υπηρεσίας Περιορισμού Αμυντικών Απειλών. Θα γίνει επίσης μια επίδειξη με το εξειδικευμένο, κινητό εργαστήριο χημικής, βιολογικής και πυρηνικής άμυνας (CBRN) του INNRE.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΚόσμοςΒΤΑ: Αμερικανοβουλγαρική άσκηση για τον εντοπισμό πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών στα σύνορα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γάζα: 24 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Νεκρά δέκα μέλη της οικογένειας του αρχηγού της Χαμάς

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 24 Παλαιστινίους με τρεις...

Τζούλιαν Ασάνζ: Ένας χάκερ που αναδείχθηκε σε σύμβολο της ελευθερίας του Τύπου

Κρατούμενος επί πέντε χρόνια στη Βρετανία και καταζητούμενος για...

Μπανγκλαντές: Πέθανε ο δήμιος που έγινε συγγραφέας και σταρ στο TikTok

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο πιο διάσημος δήμιος...

Υπόθεση Τζούλιαν Ασάνζ: Συμφωνία περί ομολογίας ενοχής σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή του

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος» και αναχώρησε τη Δευτέρα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα