«Οι Βλάχοι απόδημοι της Μοσχόπολης βρέθηκαν σε πολλές περιοχές. Μία από αυτές ήταν και ο τόπος μας, οι Σέρρες. Οι Βλάχοι των Σερρών έχουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή από το ... Περισσότερα

Χατζηβασιλείου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών: «Οι Βλάχοι είναι υπερήφανοι Έλληνες, πιστοί στα σύμβολα και τα ιδανικά του έθνους»

Epiloges Press

Epiloges Press

«Οι Βλάχοι απόδημοι της Μοσχόπολης βρέθηκαν σε πολλές περιοχές. Μία από αυτές ήταν και ο τόπος μας, οι Σέρρες. Οι Βλάχοι των Σερρών έχουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Οφείλω να υπογραμμίσω ότι οι Σερραίοι Βλάχοι πρωτοστάτησαν στην Ελληνική Επανάσταση, έδωσαν ήρωες πολεμιστές στον Μακεδονικό Αγώνα, διακρίθηκαν στη Μικρασιατική εκστρατεία, καθώς και στον πόλεμο του 1940. Επηρέασαν την πορεία και την ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Οι Βλάχοι έχουν συμβάλει καταλυτικά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, στην παρουσίαση βιβλίου της Κωνσταντίνας Καρακώστα με τίτλο «Από τη Μοσχόπολη στο Μίσκολτς της Ουγγαρίας» που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις Παπαζήση και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.

Χατζηβασιλείου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών: «Οι Βλάχοι είναι υπερήφανοι Έλληνες, πιστοί στα σύμβολα και τα ιδανικά του έθνους»

Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι οι Βλάχοι είναι υπερήφανοι Έλληνες. «Η πραγματικότητα είναι μία και θέλω σε αυτό να είμαι ξεκάθαρος: η συντριπτική πλειοψηφία των Βλάχων έμεινε ταυτοτικά προσηλωμένη στην ελληνική εθνική ιδέα. Οι Βλάχοι είναι υπερήφανοι Έλληνες, πιστοί στα σύμβολα και τα ιδανικά του ελληνικού έθνους», δήλωσε με έμφαση.

Επίσης, ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι σε όποιο μέρος μετοίκησαν οι Έλληνες Βλάχοι, μετασχημάτισαν τις κοινωνικές και οικονομικές δομές του και διαμόρφωσαν έναν ιδιότυπο πρώιμο καπιταλισμό. «Στην ουσία, οι Βλάχοι έγιναν φορείς ανάπτυξης και προόδου. Για όλους αυτούς τους λόγους, δηλώνω σταθερά θαυμαστής των επιτευγμάτων του βλαχόφωνου Ελληνισμού», ανέφερε.

Χατζηβασιλείου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών: «Οι Βλάχοι είναι υπερήφανοι Έλληνες, πιστοί στα σύμβολα και τα ιδανικά του έθνους»

Τέλος, εξήρε τη συγγραφέα για τη μελέτη της. «Θερμά συγχαρητήρια για την εξαιρετική ερευνητική δουλειά. Με εύγλωττο τρόπο κατόρθωσες να επαναπροσεγγίσεις και να ανασυνθέσεις την εικόνα της Μοσχόπολης. Ταυτόχρονα, η έρευνά σου για τη ζωή όσων μετοίκησαν στο Μίσκολτς είναι ξεχωριστή, καθώς μας προσφέρει γνώσεις για την ελληνική διασπορά εκείνης της εποχής. H διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης είναι σπουδαία υπόθεση και ευθύνη, μαζί. Και εσύ το πέτυχες», πρόσθεσε.

Advertisement
Family Kitchen

Χατζηβασιλείου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών: «Οι Βλάχοι είναι υπερήφανοι Έλληνες, πιστοί στα σύμβολα και τα ιδανικά του έθνους»

Σημειώνεται ότι στην παρουσίαση μίλησαν ο Γεν. Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης και πρώην Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου και η φιλόλογος-συγγραφέας Ισιδώρα Μάλαμα. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαλέρμπας και ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣ Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας. Παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σερρών Β. Μητλιάγκα, Βισαλτίας Ε. Πλιάκου, Εμμ. Παππά Δ. Νότας, Ν. Ζίχνης Π. Μπόζης και Αμφίπολης Σ. Φραστανλής, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από ολόκληρη την Π.Ε. Σερρών, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θ. Μαλλιαράς, η πρώην Υπουργός Μαρία Κόλλια, καθώς και Πρόεδροι και εκπρόσωποι από φορείς και συλλόγους. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η δημοσιογράφος Δήμητρα Μετόκη.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις αγκαλιές των δικών τους έπεσαν οι 91 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν από το Άμπου Ντάμπι - Εφτασαν με C-130 στην Ελευσίνα

05/03/26 11:29 μμ

Στις αγκαλιές των δικών τους έπεσαν οι 91 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν από το Άμπου Ντάμπι – Εφτασαν με C-130 στην Ελευσίνα

Ο Πανιώνιος «αποκαθήλωσε» τον Ολυμπιακό

05/03/26 11:28 μμ

Ο Πανιώνιος «αποκαθήλωσε» τον Ολυμπιακό

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Ιστορικό γεγονός η αναγνώριση της από την UNESCO είπε ο Γ. Μπαμπινιώτης

05/03/26 11:27 μμ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Ιστορικό γεγονός η αναγνώριση της από την UNESCO είπε ο Γ. Μπαμπινιώτης

Επιστήμονες ξεκίνησαν ανασκαφές σε μία από τις πιο άνυδρες ερήμους του κόσμου – Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μοναδικό

05/03/26 11:26 μμ

Επιστήμονες ξεκίνησαν ανασκαφές σε μία από τις πιο άνυδρες ερήμους του κόσμου – Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μοναδικό

Άνοιξε αυλαία το 28ο ΦΝΘ συμμετέχοντας σε γυρίσματα ταινίας - Η ιστορική μνήμη στο επίκεντρο της διοργάνωσης

05/03/26 11:24 μμ

Άνοιξε αυλαία το 28ο ΦΝΘ συμμετέχοντας σε γυρίσματα ταινίας – Η ιστορική μνήμη στο επίκεντρο της διοργάνωσης

Κατερίνη: Συνελήφθη ανήλικος για παραχάραξη νομισμάτων και διακίνηση τραπεζικών καρτών – κλώνων

05/03/26 10:42 μμ

Κατερίνη: Συνελήφθη ανήλικος για παραχάραξη νομισμάτων και διακίνηση τραπεζικών καρτών – κλώνων

«Έβρος. Η ζωή στις όχθες»-Έκθεση του Αντ. Πασβάντη στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

05/03/26 11:22 μμ

«Έβρος. Η ζωή στις όχθες»- Έκθεση του Αντ. Πασβάντη στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

«Από το βιβλίο στην οθόνη» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

05/03/26 11:17 μμ

«Από το βιβλίο στην οθόνη» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Υπογραφή σύμβασης για την ανάδειξη και βελτίωση των μονοπατιών του Δήμου Νάουσας

05/03/26 11:16 μμ

Υπογραφή σύμβασης για την ανάδειξη και βελτίωση των μονοπατιών του Δήμου Νάουσας

 Ευχαριστήρια επιστολή στο Epiloges για την ανάδειξη του ζητήματος στο γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου Σερρών

05/03/26 10:32 μμ

 Ευχαριστήρια επιστολή στο Epiloges για την ανάδειξη του ζητήματος στο γυμναστήριο του Δημοτικού Σταδίου Σερρών

Σέρρες: Γονείς παιδιών με αυτισμό ζητούν λύση - Η ευκαιρία για δομή χάθηκε, η ανάγκη όμως παραμένει

05/03/26 10:21 μμ

Σέρρες: Γονείς παιδιών με αυτισμό ζητούν λύση – Η ευκαιρία για δομή χάθηκε, η ανάγκη όμως παραμένει

Π.Σπυρόπουλος: Η στάθμη της λίμνης Κερκίνης είναι σε καλά επίπεδα - video

05/03/26 10:12 μμ

Π.Σπυρόπουλος: Η στάθμη της λίμνης Κερκίνης είναι σε καλά επίπεδα – video