Οφειλές επαγγελματιών προς τον ΕΦΚΑ έχουν δοθεί σε εταιρείες είσπραξης οφειλών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Αλέξης Χανλής ο οποίος είναι μέλος του εμπορικού συλλόγου Ν. Σερρών. Πιο συγκεκριμένα, ... Περισσότερα

Χρέη προς τον ΕΦΚΑ πήγαν σε εταιρείες είσπραξης οφειλών - video

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Οφειλές επαγγελματιών προς τον ΕΦΚΑ έχουν δοθεί σε εταιρείες είσπραξης οφειλών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Αλέξης Χανλής ο οποίος είναι μέλος του εμπορικού συλλόγου Ν. Σερρών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για πάνω από 49 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για παλαιά χρέη τα οποία θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και εκτός ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς δεν υπάρχουν φυσικά πρόσωπα και περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να διεκδικηθούν. Οι φάκελοι με τα ανείσπρακτα χρέη θα μεταβιβαστούν σε εταιρείες που θα έχουν συμβουλευτικό και νομικό ρόλο, μετά την προκήρυξη που αναμένεται εντός Μαΐου, ώστε να γίνει η επιλογή των καταλληλότερων, σύμφωνα με την Απογευματινή.

Αυτό που ζητάνε οι έμποροι είναι μία ρύθμιση η οποία θα τους διευκολύνει έτσι ώστε να καταφέρουν να αποπληρώσουν τα παλιά τους χρέη.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή πάνω από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι χρωστάνε κάποιο ποσό προς τον ΕΦΚΑ.

Στα 50 δισ. ευρώ το σύνολο των «κόκκινων» χρεών

Το χρέος συνολικά αγγίζει τα 50 δισ. ευρώ και τα 12 δισ. θεωρούνται οφειλές πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, οι οποίες αφορούν εργοδότες πτωχευμένους, εργοδότες σε καθεστώς εκκαθάρισης, εργοδότες με οφειλές πριν από την εφαρμογή του συστήματος ασφάλισης μέσω ΑΠΔ, που δεν έχουν υποβάλει ποτέ ΑΠΔ (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις) και δεν έχουν καταβάλει ποτέ ποσά στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), καθώς και οφειλές ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Απογευματινή”, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν ληφθούν υπόψη και τα χρέη που εμπίπτουν στις νέες διατάξεις της 10ετούς παραγραφής, το ποσό των οφειλών που χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης μπορεί να φτάνει και στα 16 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, εντός του τετάρτου τριμήνου του 2024 καταγράφηκε το ρεκόρ της χρονιάς ως προς τα ειδοποιητήρια στους οφειλέτες για ρύθμιση των χρεών τους, προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις. Στο 4ο τρίμηνο του 2024, εστάλησαν 255.812 ατομικές ειδοποιήσεις όταν στο 1ο, στο 2ο και το 3ο τρίμηνο του έτους είχαν αποσταλεί συνολικά 190.950 ειδοποιητήρια για ρύθμιση χρεών αντί κατασχέσεων. Ενδεικτικά, εντός του τρίτου τριμήνου του 2024 εστάλησαν 35.762 ατομικές ειδοποιήσεις, εντός του δευτέρου τριμήνου εστάλησαν 131.913 ατομικές ειδοποιήσεις και εντός του πρώτου τριμήνου είχαν σταλεί 23.275 ατομικές ειδοποιήσεις.

Ρεπορτάζ: Παντελής Κληντσάρης


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; - video

12/09/25 10:21 μμ

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; – video

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση - video

12/09/25 10:11 μμ

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση – video

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

12/09/25 10:04 μμ

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

"Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα" από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» - video

12/09/25 9:49 μμ

“Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα” από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» – video

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα - video

12/09/25 9:39 μμ

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα – video

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους - video

12/09/25 9:31 μμ

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους – video

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός - Τι λένε οι Σερραίοι

12/09/25 9:58 μμ

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός του Eurobasket – Τι λένε οι Σερραίοι

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

12/09/25 9:26 μμ

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

12/09/25 9:23 μμ

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για λύση δύο κρατών

12/09/25 9:22 μμ

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για ΟΗΕ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

12/09/25 9:20 μμ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ