Υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης: Εκδήλωση ενδιαφέροντος και από τη Σέβρον

«Δε φοβόμαστε να ασκήσουμε το κυριαρχικά μας δικαιώματα», απαντά η Αθήνα, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με την οποία καταγγέλλει την Ελλάδα ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης σε ορισμένα σημεία θαλάσσιων περιοχών νότια της Κρήτης.

Η αντίδραση της Λιβύης ήρθε ως συνέχεια της δημοσίευσης από τις ελληνικές αρχές στις 12 Ιουνίου διεθνούς πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τη χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης.

Advertisement

Η λιβυκή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης, σε κάποια σημεία, μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.

«Η αντίδραση είναι η απτή απόδειξη ότι εμείς δεν φοβόμαστε να ασκήσουμε το κυριαρχικά μας δικαιώματα» υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, ενώ πηγές του υπουργείου Ενέργειας τονίζουν ότι «η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα με σταθερή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τον διάλογο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Νωρίτερα απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι «τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών θα κατοχυρώνονται στο πεδίο.»

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη θα πραγματοποιηθεί κανονικά τόσο στην Τρίπολη όσο και στην Βεγγάζη. Η ημερομηνία της επίσκεψης προσδιορίζεται για τις αρχές Ιουλίου.

Advertisement
Family Kitchen

«Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της επί του πεδίου, έτσι έκανε με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, με τα θαλάσσια πάρκα, με την παραχώρηση θαλάσσιων τεμαχίων προς έρευνα στην Σέβρον και την Έξον Μόμπιλ. Και όταν συμβαίνει αυτό είναι αναμενόμενο να υπάρχουν αντιδράσεις. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη πάντα υπό τους όρους που καθορίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την άμεση ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ζητάει το ΠΑΣΟΚ ενώ για νέο διπλωματικό φιάσκο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ότι «αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά ευθεία υπονόμευσή τους». Η Ελληνική Λύση ζητάει ενημέρωση όλων των κομμάτων από τον πρωθυπουργό.

Η θέση της Αθήνας στο Παλαιστινιακό

Στις ενέργειες που έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση για το Παλαιστινιακό αναφέρθηκε ο Γ. Γεραπετρίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «υποβάθμιση» του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας με τον πρωθυπουργό να περιορίζεται να μιλάει για την ναυσιπλοΐα».

«Υπάρχει το αραβικό σχέδιο, το οποίο η Ελλάδα το στηρίζει, και για την ανασυγκρότηση της Γάζας, και θα συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι το κρίσιμο αυτήν τη στιγμή είναι να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση, να ενεργήσουμε όλοι από κοινού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτόν τον εφιάλτη, ο οποίος συντελείται, και αυτήν τη στιγμή -δυστυχώς- φαίνεται

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μία στάση αρχής στο Παλαιστινιακό και θα είναι πάντα πρωτοπόρα σε ό,τι αφορά στα ανθρωπιστικά ζητήματα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. «Υπάρχει το αραβικό σχέδιο, το οποίο η Ελλάδα το στηρίζει, και για την ανασυγκρότηση της Γάζας, και θα συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι το κρίσιμο αυτήν τη στιγμή είναι να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση, να ενεργήσουμε όλοι από κοινού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτόν τον εφιάλτη, ο οποίος συντελείται, και αυτήν τη στιγμή -δυστυχώς- φαίνεται να πολλαπλασιάζεται, αντί να ηρεμεί, λόγω και της κατάστασης που επικρατεί και στην ευρύτερη περιοχή, με τη σύρραξη μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, και να επανέλθει σε μία εξαιρετικά ευάλωτη περιοχή η ειρήνη και η ευημερία», πρόσθεσε.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

02/08/25 8:46 μμ

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε χθες το βράδυ

02/08/25 5:08 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

02/08/25 2:31 μμ

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

02/08/25 1:56 μμ

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

02/08/25 2:24 μμ

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

02/08/25 2:07 μμ

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

02/08/25 2:01 μμ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

02/08/25 1:56 μμ

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

02/08/25 12:28 μμ

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

02/08/25 12:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης - Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

02/08/25 12:15 μμ

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης – Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

02/08/25 11:15 πμ

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών