Advertisement

Τελευταία Νέα

ΥΦΥΠΕΞ Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα – Ο διάλογος με τη Λιβύη πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο

«Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ούτε να συνομιλήσει, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφορές με γειτονικές χώρες. Ασκούμε στην πράξη τα δικαιώματά μας με μόνιμη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα το πρωί της Παρασκευής.

Σχολιάζοντας την αντίδραση της Λιβύης στην ελληνική πρόσκληση υποβολής προσφορών σχετικά με άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «τρανή απόδειξη ότι η Ελλάδα κινείται σωστά». Όπως επεσήμανε, η Αθήνα δεν παρακάμπτει ούτε αποκλείει κανέναν διάλογο, αρκεί αυτός να διεξάγεται εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου. Υπενθύμισε δε την πρόθεση του Υπουργού Εξωτερικών να επισκεφθεί τη Λιβύη.

Advertisement

«Η λιβυκή πλευρά σφάλλει, αρνείται την πραγματικότητα και επικαλείται το παράνομο και νομικά ανίσχυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Εξηγώντας τις νομικές βάσεις της ελληνικής στάσης, ανέφερε ότι τα θαλάσσια οικόπεδα που οριοθετήθηκαν βασίζονται στη μέση γραμμή.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο Υφυπουργός τόνισε ότι «η αντιπολίτευση δίνει ρεσιτάλ λαϊκισμού», αγνοώντας τις επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη σύναψη υποδειγματικών συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο και κάλεσε τη Λιβύη να κινηθεί με σκοπό δομημένες συνομιλίες με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Advertisement
Family Kitchen

Σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή, ο ΥΦΥΠΕΞ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει απειλή για ελληνικούς στόχους, αλλά η κυβέρνηση ορθώς εξετάζει όλα τα σενάρια και προετοιμάζεται ακόμα και για τις πιο απίθανες εξελίξεις. «Αυτό σημαίνει υπευθυνότητα», τόνισε.

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι η στάση των ΗΠΑ έναντι του Ιράν θα αποβεί καθοριστική για τη σταθερότητα στην περιοχή. «Εάν υπάρξει πλήγμα, τότε είναι πιθανό το Ιράν να ενισχύσει τις πυρηνικές του επιδιώξεις ή να προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στον Αραβικό Κόλπο, με πιθανό κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, οδηγώντας σε ράλι τιμών και παγκόσμια ενεργειακή αβεβαιότητα», δήλωσε, επισημαίνοντας τη σημασία της στρατηγικής προετοιμασίας από την ελληνική πλευρά.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή τη Κυριακή 17 Αυγούστου στο Ροδολίβος

02/08/25 10:13 πμ

51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή τη Κυριακή 17 Αυγούστου στο Ροδολίβος

ΔΕΗ 3x3 Street Basketball: Το μπάσκετ «κατέκτησε» τις πλατείες της χώρας

02/08/25 10:06 πμ

ΔΕΗ 3×3 Street Basketball: Το μπάσκετ «κατέκτησε» τις πλατείες της χώρας

Πως επικράτησε το τοπωνύμιο «Τούζλα» και τι σημαίνε

02/08/25 9:58 πμ

Παραλία Οφρυνίου: Πώς επικράτησε το τοπωνύμιο «Τούζλα», τι σημαίνει

ΚΟΡΕ: Επένδυση 5 Εκατ. Ευρώ στο Σκούταρι Σερρών

02/08/25 9:49 πμ

ΚΟΡΕ: Επένδυση 5 Εκατ. Ευρώ στο Σκούταρι Σερρών

Ο φύλακας της φύσης των Γρεβενών

02/08/25 9:38 πμ

Απόστολος Διανέλλος: Ο φύλακας της φύσης των Γρεβενών

Θεσσαλονίκη: Περίμενε στη στάση και την παρέσυρε μεθυσμένος οδηγός

02/08/25 9:14 πμ

Θεσσαλονίκη: Περίμενε στη στάση και την παρέσυρε μεθυσμένος οδηγός

Ελαφόνησος: Ο εξωτικός παράδεισος της Πελοποννήσου που στοχεύει στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη

02/08/25 9:07 πμ

Ελαφόνησος: Ο εξωτικός παράδεισος της Πελοποννήσου που στοχεύει στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη

Σίσκος: «Είχα πιστέψει ότι μπορώ να φέρω ένα μετάλλιο στη χώρα. Θα έρθει την επόμενη φορά»

02/08/25 8:59 πμ

Σίσκος: «Είχα πιστέψει ότι μπορώ να φέρω ένα μετάλλιο στη χώρα. Θα έρθει την επόμενη φορά»

“Μνήμες και ρίμες”: Ένα βιβλίο με 142 τραγούδια από το δυτικό Παγγαίο

02/08/25 8:53 πμ

“Μνήμες και ρίμες”: Ένα βιβλίο με 142 τραγούδια από το δυτικό Παγγαίο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Στον εισαγγελέα σήμερα η μητέρα

02/08/25 8:46 πμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Στον εισαγγελέα σήμερα η μητέρα – «Φοβήθηκα γιατί δεν έχω χαρτιά»

Τουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα: Γιατί η ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Σένγκεν δεν έφερε την αναμενόμενη αύξηση

02/08/25 8:31 πμ

Τουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα: Γιατί η ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Σένγκεν δεν έφερε την αναμενόμενη αύξηση

Νεκρό 12χρονο κορίτσι που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα στον Ίμερο Ροδόπης

02/08/25 8:23 πμ

Ίμερος Ροδόπης: Νεκρό 12χρονο κορίτσι που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα