«Εκκενώσαμε Έλληνες πολίτες από το Ιράν με χερσαία επιχείρηση, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών, μέσω Αζερμπαϊτζάν. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, που δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ... Περισσότερα

ΥΦΥΠΕΞ Χατζηβασιλείου: Το ΥΠΕΞ επαναπάτρισε Έλληνες από το Ιράν με συντονισμένη χερσαία επιχείρηση – Εξετάζουμε όλα τα δεδομένα στο πεδίο

Epiloges Press

Epiloges Press

«Εκκενώσαμε Έλληνες πολίτες από το Ιράν με χερσαία επιχείρηση, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών, μέσω Αζερμπαϊτζάν. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, που δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα να δώσει λύσεις ακόμη και στις πιο σύνθετες καταστάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Υφυπουργός προειδοποίησε ότι «η ανάφλεξη δεν θα ωφελήσει κανέναν», σημειώνοντας ότι «φοβάμαι ότι θα έχει μόνο ηττημένους». Ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα μελετά όλα τα ενδεχόμενα και εξετάζει προσεκτικά την κατάσταση στο πεδίο. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση δεν εκτιμά ότι υπάρχει απειλή κατά στόχων στην Ελλάδα», τονίζοντας ότι «δεν επιδιώκουμε να διασπαρεί πανικός, αλλά να διατηρήσουμε υψηλό επίπεδο επιφυλακής».

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, σχολιάζοντας την πρόσφατη δημοσιοποίηση χάρτη από την Άγκυρα, σημείωσε: «Η Τουρκία απάντησε με αυτόν τον χάρτη στην ανακοίνωση της Ελλάδας για τον ΘΧΣ. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός μας δεν είναι μόνο βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο – αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο». Όπως διευκρίνισε για τις κινήσεις της Τουρκίας, «ο συγκεκριμένος χάρτης δεν υπεβλήθη σε οργανισμό που επιβάλει την κατάθεσή του, δεν εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δίκαιου της Θάλασσας και δεν παράγει νομικά αποτελέσματα. Δεν έχει νομικό βάρος».

Ο κ. Χατζηβασιλείου επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. «Η Τουρκία προσθέτει κατά καιρούς θέματα στην ατζέντα – εμείς δεν τα αποδεχόμαστε. Η θέση μας είναι σαφής και στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο», είπε.

Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σχολίασε την τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και την αντιπαράθεση που είχε με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου χθες στη Βουλή λέγοντας πως: «Αυτά που είπε ο κ. Φλωρίδης ήταν πολλά από όσα σκεφτόμασταν οι βουλευτές της ΝΔ». Συνεχίζοντας για την συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής είπε πως «κανείς δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας. Πρέπει να λέμε την αλήθεια, και το ίδιο οφείλει να κάνει και η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία φοβάμαι ότι ακολουθεί τη γραμμή του καιροσκοπισμού».

«Η Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές και ο Πρωθυπουργός ανέδειξαν τη συμμαχία της χυδαίας τοξικότητας. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αντί να επιδιώκουν να πέσει φως στην τραγωδία των Τεμπών, επιλέγουν να καλλιεργούν τον διχασμό για χάρη του ίδιου του διχασμού, με στόχο μικροκομματικά οφέλη», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο κυβερνητικής πλειοψηφίας που να έχει καταθέσει παρόμοιο αίτημα για άρση ασυλίας δικού της στελέχους».

Advertisement
MEGA

Κλείνοντας, έκανε αναφορά στον ευρωπαϊκό κανονισμό SAFE, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε εξαιρετική δουλειά στο διαπραγματευτικό πεδίο και ο κανονισμός δεν πέρασε όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, καθώς τέθηκε ο όρος της ομοφωνίας για τη συμμετοχή τρίτων κρατών στα προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις: «η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθούν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή