Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, στο περιθώριο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ... Περισσότερα

Υπ. Μετανάστευσης: Μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας-Η Κομισιόν στηρίζει τη χώρα στο μεταναστευτικό

Epiloges Press

Epiloges Press

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, στο περιθώριο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες επεσήμανε αφενός ότι οι προκλήσεις της Ελλάδας είναι προκλήσεις της Ε.Ε. και διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και αφετέρου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προσφέρει έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ υπογράμμισε ότι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η EUAA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και η Frontex, είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην Ελλάδα επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα.

Με τον τρόπο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά και στην παλαιότερη φημολογία περί αποχώρησης του Frontex, αποδεικνύοντας την πλήρη κατανόησή της για τις ελληνικές θέσεις και την έμπρακτη συμπαράστασή της προς την Ελλάδα.

Στη συνέχεια της συνάντησης αυτής, ακολούθησε τριμερής συνάντηση του Έλληνα υπουργού και της Επιτρόπου με την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέσερ, με βασικό θέμα συζήτησης τη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία στο θέμα του μεταναστευτικού.

Κοινή ήταν η άποψη ότι πρέπει άμεσα να επικαιροποιηθεί η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016 καθότι σημαντικές προβλέψεις της δεν εφαρμόζονται σήμερα από την πλευρά της Τουρκίας. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε οι τρεις πλευρές συνεργαστούν στενά ώστε να υπάρχουν σύντομα αποτελέσματα για την επανενεργοποίηση των επιστροφών και της πρόληψης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, μέσα από την πάταξη των δικτύων των διακινητών και τη φύλαξη από την Τουρκία των συνόρων της.

Κατά την τοποθέτηση του στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο κ. Καιρίδης συνεχάρη την ισπανική προεδρία της Ε.Ε. για τις προσπάθειές που κατέβαλε ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, εκφράζοντας τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτές τις προσπάθειες.

Στη συνέχεια, ο υπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδος προς την Ιταλία η οποία δοκιμάζεται από αυξημένη μεταναστευτική πίεση προερχόμενη κυρίως από τις ακτές της Τυνησίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η κρίση που υφίσταται στην Ιταλία δεν θα πρέπει να αποστρέψει την προσοχή της Ε.Ε. και από τα τεκταινόμενα στην Αν. Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αυξημένη πίεση κυρίως στο θαλάσσιο πεδίο.

Ο κ. Καιρίδης τόνισε επίσης ότι η Τουρκία, εκουσίως ή ακουσίως, έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο κόμβο παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο επηρεάζοντας άμεσα πέντε Κράτη-μέλη της Ε.Ε. και έμμεσα πολύ περισσότερα. Υπογράμμισε ότι «η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη» και αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ε.Ε. να επικαιροποιήσει και πάλι στο υφιστάμενο συμβατικό πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία, δηλαδή την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Καιρίδης πραγματοποίησε ακόμα διμερείς συναντήσεις με τους υπουργoύς Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Καλίν Στογιάνοφ, της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόσι, και την Εκτελεστική Διευθύντρια του EUAA, Νίνα Γκρέγκορι.

Advertisement
MEGA

Κατά τη συνάντηση του με το Βούλγαρο ομόλογό του, ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας- Τουρκίας για την καταπολέμηση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Επιπροσθέτως, επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδος για την ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Schengen.

Με τον Ιταλό ομόλογό του, συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, των δύο χωρών δεδομένου ότι είναι οι πιο εκτεθειμένες στις παράνομες μεταναστευτικές ροές.

Η συγκεκριμένη συζήτηση έγινε ενόψει και της προσεχούς Υπουργικής Διάσκεψης των MED5 στη Θεσσαλονίκη (6-7 Οκτωβρίου).

Τέλος, ο κ. Καιρίδης συμμετείχε σε δείπνο εργασίας των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΛΚ, το οποίο πραγματοποιήθηκε την παραμονή του Συμβουλίου και παρέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σε αυτό υπήρξε ανταλλαγή απόψεων ως προς την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού. Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε η συναντίληψη για τη σημασία της προστασίας και της αυστηρής φύλαξης των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

14/03/26 9:01 μμ

Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζουμε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών

14/03/26 8:56 μμ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζουμε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών

Βαλκανικό βάδην: Χρυσό μετάλλιο, πανελλήνιο ρεκόρ και όριο για το Ευρωπαϊκό η Τσινοπούλου

14/03/26 8:54 μμ

Βαλκανικό βάδην: Χρυσό μετάλλιο, πανελλήνιο ρεκόρ και όριο για το Ευρωπαϊκό η Τσινοπούλου

Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Καράογλου στις Σέρρες

14/03/26 8:48 μμ

Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Καράογλου στις Σέρρες

Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί στο Ιράν από τον πόλεμο

14/03/26 8:41 μμ

Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί στο Ιράν από τον πόλεμο

Σε ιδιώτη γιατρό για πρώτες βοήθειες έσπευσε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

14/03/26 8:35 μμ

Σε ιδιώτη γιατρό για πρώτες βοήθειες έσπευσε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης

14/03/26 8:49 μμ

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

14/03/26 8:21 μμ

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

Κ. Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου - Το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλία

14/03/26 8:16 μμ

Κ. Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου – Το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλία

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η οικονομία διαρκώς βελτιώνει τις επιδόσεις της, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε»

14/03/26 8:12 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η οικονομία διαρκώς βελτιώνει τις επιδόσεις της, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε»

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επενδύσεις στην άμυνά μας, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαιναν καλά

14/03/26 8:08 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επενδύσεις στην άμυνά μας, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαιναν καλά

Σέρρες: Η Roxy ξετρύπωσε συσκευασίες με ηρωίνη, κοκαΐνη και χασίς μέσα σε σπίτι – Δύο συλλήψεις

14/03/26 8:01 μμ

Σέρρες: Η Roxy ξετρύπωσε συσκευασίες με ηρωίνη, κοκαΐνη και κάνναβη μέσα σε σπίτι – Δύο συλλήψεις