Date:
Οι θεραπείες με μπότοξ εφαρμόζονται πάνω από 30 χρόνια στην ιατρική, χωρίς να έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες στην κλινική πρακτική. Πρόκειται για μια εγκεκριμένη θεραπεία από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), για χρήση στην αισθητική ιατρική από το 2002. Ωστόσο, μετά την πραγματοποίηση της θεραπείας υπάρχουν κάποια πράγματα που απαγορεύονται.
- Να μην αγγίξετε ή να ασκήσετε πίεση στα σημεία τις πρώτες 24 ώρες μετά το μπότοξ, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μετατοπιστεί το φάρμακο και να μην έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
- Μη χρησιμοποιείτε make up ή σεσουάρ, για περίπου 24 ώρες μετά τη θεραπεία, καθώς μπορεί να μετατοπιστεί το υλικό σε σημεία που δεν πρέπει.
- Να αποφύγετε κάθε πηγή θερμότητας, όπως ζεστό νερό ή έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να μη δράσει στο 100% το υλικό.
- Να μην ξαπλώσετε μετά το μπότοξ και να μείνετε σε όρθια στάση για τουλάχιστον 4 ώρες.
- Εάν στη συνέχεια κοιμηθείτε, να φροντίσετε τα σημεία της έγχυσης να μην έρχονται σε επαφή με το μαξιλάρι για τουλάχιστον 24 ώρες.
Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφύγω μετά το μπότοξ;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές ή ποτά που πρέπει να αποφύγετε όταν κάνετε μπότοξ και δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε συγκεκριμένη διατροφή, αναφέρει η Δρ Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.
Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα, ποτά και συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οιδήματος, όπως τροφές που περιέχουν σκόρδο και η βιταμίνη Ε, επομένως καλό θα ήταν να τα αποφύγετε λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της θεραπείας και λίγες μέρες μετά.
Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης πριν ή μετά το ραντεβού σας, μπορεί να επιδράσει αρνητικά, καθώς η καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση και να αυξήσει τον καρδιακό σας παλμό.
Να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, για 24 ώρες πριν και 24 ώρες μετά τη διαδικασία. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανόν να σας προκαλέσει αφυδάτωση, ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστεί πρήξιμο στο σημείο έγχυσης του φαρμάκου.
πηγή healthstories.gr
Photo Shutterstock